Tickets
Shop
Kort door de bocht 09 jun 2023

Barbara de Loor op de buis in 'Nederland in beweging'

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Martin de Jong

Barbara de Loor op de buis in beweging
Oud-schaatsster Barbara de Loor wordt het nieuwe gezicht van het Omroep MAX-programma 'Nederland in Beweging'. Ze volgt Olga Commandeur op die vorige maand na 23 jaar afscheid nam van het populaire ochtendprogramma. 
De 49-jarige De Loor, in 2005 wereldkampioen op de 1000 meter, maakt op 4 september haar debuut. Dat doet ze naast Duco Bauwens, die al sinds 2007 is betrokken bij 'Nederland in Beweging'. De voormalig topsportster heeft er "onwijs veel zin in", zo laat ze weten. "Het presenteren van het programma  sluit perfect aan op het werk dat ik doe sinds ik ben gestopt met schaatsen: het in beweging brengen van mensen, van jong tot oud", meldt De Loor. Zij en Bauwens zijn al druk bezig met het bedenken van oefeningen.

KNSB-lid van verdienste Frâns Bakker overleden
In zijn woonplaats Rottum is onlangs Frâns Bakker overleden, lid van verdienste van de KNSB sinds 2007. De schaatswereld kende hem vooral van het Organisatiecomité (OC) Thialf, waarvan hij aan het begin van deze eeuw een van de drijvende krachten was, die samen met collega-vrijwilligers grote schaatstoernooien organiseerde.

Frâns Bakker

Schaatsliefhebber Bakker was van 1995 tot 1999 voorzitter van Hardrijclub Heerenveen (HCH) voordat hij als secretaris toetrad tot het OC Thialf, ofwel de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Bakker draaide daar volle werkweken, was punctueel en nam slechts met het beste genoegen. Hij genoot weliswaar van zijn pensioen, maar stilzitten was niets voor hem. Als secretaris regelde hij onder meer huisvesting en transport voor de deelnemende schaatsers, afkomstig uit alle windstreken.

Sara van Vliet zet toch punt achter schaatscarrière
Voor marathonschaatsster Sara van Vliet voelde het als falen dat ze een jaar na haar comeback teruggezet werd naar de B’s van Van Ramshorst Renault. Desondanks besloot ze toch door te willen, mede door de goede teamsfeer. Van dat besluit is ze nu teruggekomen. “Ik voelde zoveel stress de afgelopen maanden. Nu ik mijn keuze gemaakt heb, is mijn hoofdpijn verdwenen. Dinsdagavond lag ik in bed en dacht ik: Wow, ik heb nu een uur de tijd om, voordat ik in slaap val, na te denken over hoe mijn schilderijen verder moeten. Ik ben niet bezig met welke trainingen ik moet doen, hoe laat en wat ik daarvoor nodig heb”, vertelt Van Vliet, die meer ruimte heeft gekregen in haar hoofd.

De kunstenares zet vol in op haar carrière. “Komend jaar wil ik mijn Masterdiploma halen. Dan ga je alles half doen: een halve scriptie schrijven, een half schilderij maken en een halve marathon rijden. Dus dacht ik: Wat is belangrijker in mijn leven? Wat gaat marathonschaatsen mij verder brengen? Ik moet nog wel wennen aan het idee dat ik geen marathonschaatsster meer ben, dat ik zelf de knoop heb doorgehakt.”

De Groningse wil nog geen definitieve punt zetten achter haar schaatscarrière, maar een komma. Inmiddels is ze alweer op zoek naar andere sportieve uitdagingen. “Een ironman (variant op de triatlon, red.), of heel goed worden in klimmen of de Transcontinental Race rijden (een wielerwedstrijd over meer dan 3.000 kilometer, red.)." Maar eerst is het tijd voor haar kunst, met een naderende expositie heeft ze haar handen vol. 

Skatemarathon Apeldoorn alsnog op de kalender: 19 juli
De eerder afgelaste race om de Reggeborgh Inline Marathon Cup in Apeldoorn is opnieuw op de kalender gezet. De wedstrijd wordt op woensdagavond 19 juli verreden, voorafgegaan door een wedstrijd van de Free-Wheel Inline Cup.

De gemeente Apeldoorn gaf voor de oorspronkelijke datum (13 mei) geen vergunning voor het evenement in het Orderbos in verband met eventuele verkeersproblemen door in- en uitgaand verkeer via het parcours. Op dat moment waren er in het gebied nog meer sportactiviteiten (o.a. voetbal). Door de vakantietijd is daar volgende maand geen sprake van.

Het programma begint met een race om de Free-Wheel Inline Cup (18.30 uur), een uur later zijn de vrouwen van de Topdivisie aan de beurt (25 km) en om 20.30 uur wordt het veld van de mannen Topdivisie weggeschoten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan