Tickets
Shop
Kort door de bocht 19 jun 2023

Pechstein weer in opspraak

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Pechstein neemt weer eens geen blad voor haar mond... als politiefunctionaris
De Duitse federale politie is een onderzoek gestart naar oud-schaatsster Claudia Pechstein, die tegenwoordig werkzaam is bij de politie. De vijfvoudig olympisch kampioene zou in een speech die zij in uniform gaf op een congres van oppositiepartij CDU zaterdag politieke uitlatingen hebben gedaan, terwijl politiepersoneel zich neutraal moet opstellen.
In de toespraak bepleitte Pechstein onder meer dat afgewezen asielzoekers gedeporteerd moeten worden omdat dat de veiligheid ten goede zou komen. Ook zei ze dat de veiligheid in Duitsland belangrijker is dan politiek correct zijn. Een van de voorbeelden die ze daarbij gaf, was de discussie of de naam zigeunerschnitzel nog gebruikt mag worden.

Pechstein op het WK Afstanden.

Het optreden van Pechstein zorgde voor flinke kritiek uit vooral linkse hoek. Sebastian Fiedler van de sociaaldemocratische SPD eiste op Twitter inmenging van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en vicepresident van de Bondsdag Petra Pau van Die Linke noemde de actie van Pechstein ontoelaatbaar. Irene Mihalic van groene partij Bündnis 90/Die Grünen, die zelf ook bij de politie werkt, trok tegenover Duitse kranten in twijfel of het optreden van de oud-schaatsster wel binnen de wetgeving viel.
De politie begon direct een onderzoek naar de gebeurtenissen. Een zegspersoon van de CDU verklaarde dat het voor de toespraak van Pechstein niet duidelijk was dat de oud-atlete haar politie-uniform zou dragen. Het management van Pechstein wilde niet reageren.

Marrit Leenstra weer in verwachting
Oud-langebaanrijdster Marrit Leenstra en haar Italiaanse man Matteo Anesi (ook voormalig langebaanrijder) verwachten een tweede kindje. In september 2021 werd dochter Melissa geboren, de tweede telg ziet in november het levenslicht. Leenstra was op het ijs vooral succesvol als lid van Nederlandse achtervolgingsploegen: ze won een keer olympisch goud in die discipline (2014) en drie wereldtitels.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan