Tickets
Shop
Sfeerimpressie RIT 02 jul 2023

Echte Schippers winnen ook van weergoden

Foto : Hanneke Mennens

Met man en macht, maar vooral onverwoestbaar enthousiasme zijn de gebroeders Schipper (of beter de gehele familie en crew) er opnieuw in geslaagd van het Radboud Internationaal Toernooi een happening zonder weerga te maken. Het skateprogramma stond als een huis, en de jeugddag werd dankzij geweldig improviseren ‘gewoon’ een succes. Dat laat deze impressie van Hanneke Mennens zien…

Ga er maar aan staan: een inline-toernooi uit de grond stampen dat als een zonnetje loopt, terwijl er weerbarstige weergoden in de kop van Noord-Holland huishouden. Maar die kennen de Schippertjes kennelijk niet zo goed. Zodra de wielen kunnen rollen, is de tweeling die topsport combineert met organisatietalent en de passie om het skeeleren te promoten, niet meer te houden.

“Wat wil je? We gaan ervoor”, zei Rick op zondagmorgen, tussen alle drukte door terugblikkend op het skatefeest. “Drie dagen gastheer spelen, voor 350 mensen die je sport wilt geven, een goede sfeer en mooie dagen. Ondanks de factor die je niet in de hand hebt, het weer. Vrijdag was er veel wind, zaterdag zou het volgens de voorspellingen wat tegenvallen qua weersomstandigheden…., dat betekende opties openhouden, en updates via de app versturen zodat iedereen steeds en snel op de hoogste was van de wijzigingen. De leidraad daarbij zat ergens in tussen hoop en duidelijkheid, omdat je door wisselende weercondities je programma voortdurend diende aan te passen.”

Wat dat in de praktijk betekende? Op tijd besluiten dat het wedstrijdschema op de piste in Wervershoof geparkeerd werd, de hele boel ingepakt en verplaatst naar het asfaltparcours in Medemblik. Dat betrof niet alleen de deelnemers die verkasten, ook de tijdwaarneming, het tentenpark, de geluidsvoorziening van de wedstrijdleiding en de dj, en de catering moesten halsoverkop een dikke zeven kilometer worden verhuisd.

Kay: “We stonden om 11.00 uur in Wervershoof, waar de baan zo goed en kwaad als het kon was drooggetrokken na de buien, en dachten: we kunnen wachten tot 12 uur, maar ook ons direct verplaatsen naar Medemblik waar een baan ligt die ook berijdbaar is in de regen. Het leek ons beter duidelijkheid te verschaffen aan de deelnemers. Daarom wisselden we al van locatie terwijl de regen nog naar beneden kwam, ondertussen de verschillende weerstations in de gaten houdend. Die blijken elkaar overigens ook tegen te spreken, want de een meldde dat het droog was en de ander gaf motregen aan. De hele operatie werd in recordtempo afgewerkt.”

Tussen alle organisatorische klussen door verschenen de broers ook op het asfalt voor hun eigen wedstrijd. | Foto : Hanneke Mennens

Hoe nat het soms ook was en de herfstachtige toestanden een aanslag pleegden op het moreel van met name de jongere rijders en rijdsters, het plezier kwam steevast bovendrijven. “Dat is altijd ons doel. Wij denken vaak terug aan onze jeugdjaren, wat we zelf fijn vonden destijds. Erg belangrijk: duidelijkheid over programma, de tijdstippen waarop er kan worden ingereden met de toppers”, aldus Kay. “Op zaterdag verzorgden we een lunch, die in het nauw leek te komen door de verplaatsing naar Medemblik. Toen werd het voor ons prioriteit dat die lunch zou worden uitgedeeld. Want wanneer er eten zou zijn, kon de menigte eten en dat bood ons de gelegenheid alles op orde te brengen." Het kunst- en vliegwerk rendeerde: de zesde aflevering van RIT kan de boeken weer in als onvergetelijk!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan