Tickets
Shop
Nieuws 11 jun 2023

'Als er een landelijke wedstrijd is, moet je meedoen'

Voor inlineskater Bas Noorloos (32) is het simpel: als er een landelijke (baan)wedstrijd op de kalender staat, doet hij eraan mee. Logisch dat hij zaterdag ook zijn skeelers aantrok in Rijssen, terwijl er amper zes senioren de moeite hadden genomen zich aan te melden.

Foto : Neeke Smit

Noorloos, trainer, coach maar vooral een enorme liefhebber van de sport die het in Nederland de laatste jaren ontzettend moeilijk heeft, betreurde dat er zo weinig animo was. Tegelijkertijd vergalde het zijn plezier niet. Hij beschouwt elke race als een feestje, schrijft zich dan ook overal in en zag in de belabberde opkomst zaterdag op het asfaltparcours van Rijssen een mooi voordeel voor zichzelf.

“Ik eindig vrijwel in de top-10 bij landelijke wedstrijden, maar met vijf man op de 500 meter en zes op de puntenkoers (die oorspronkelijk als afvalkoers op het programma stond, red.) was ik daarvan verzekerd. Plus, er was een kans op een podiumplaats”, vertelde Noorloos, die bij het Zuilinchemse River Skate Team zijn ziel en zaligheid in het opleiden van de jeugd steekt. “Al besefte ik net als iedereen dat het een lachertje is, zo’n landelijke wedstrijd zonder voldoende rijders om er een echt gevecht van te maken. Wat precies de reden is dat velen wegblijven, weet ik niet. Voor mij geldt: als er een race wordt georganiseerd, moet ik erbij zijn. Alleen de marathon in Nijelamer afgelopen vrijdag moest ik laten schieten omdat ik nog als begeleider op schoolkamp was met groep 8.”

Hij concludeerde lachend dat zijn podium-missie van Rijssen in rook was opgegaan Op beide onderdelen finishte hij als vierde. “Kijk, ik ben een gewoon mens dat ook kan balen van zo’n resultaat. Lang heeft mijn teleurstelling echter niet geduurd hoor. Ik vond het heerlijk te racen. Het deed me meer plezier te zien hoe de enige jongen van mijn club die bij de kadetten deelnam en zelden landelijk rijdt, naar derde plaats sprintte op de 500 meter (Joas van Driel, red.). Dat maakte m’n dag in een klap goed.”

Rens Nieuwenhuis zegevierde op de 500 meter. Zonder noemenswaardige tegenstand in het mannenveld won Casper de Gier de puntenkoers. “Dikke pluim voor hem dat hij wel aan de start verscheen, dat tekent Casper. Hij vindt het machtig mooi om te skeeleren en was veel te goed voor ons”, aldus Noorloos die net als de rest van het ‘peloton’ twee keer door De Gier werd gedubbeld.

Berber Vonk maakte er geen punt van om vrijdag in Nijelamer te rijden en een dag later ook Rijssen aan te doen. | Foto : Neeke Smit

Berber Vonk nam bij de vrouwen ook een rondje voorsprong op de rest in de wedstrijd die ze naderhand als een nuttige training zou afvinken. De 500 meter in Rijssen won ze eveneens. “Ik had van tevoren met mijn coach Andrea Bighin besloten deze wedstrijd te rijden. Het was jammer dat er weinig deelneemsters waren. Maar het bleef voorbereiding op het Daikin NK, waar ik in Heerde aan alle onderdelen uitgezonderd de 200 meter meedoe. En op 24 juni in Rotterdam sta ik aan het vertrek van de marathon”, lichtte Vonk toe. Vrijdagavond was ze overigens ook al van de partij in de marathon van Nijelamer. Een valpartij vlak voor de streep kostte haar een mogelijke podiumstek. Ze eindigde als vierde.

De uitslag van de puntenkoers bij de mannen 
De uitslag van de vrouwen
En de korte afstanden mannen
Sprint vrouwen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan