Tickets
Shop
Nieuws 24 jul 2023

Wielerfeest in Boxmeer, maar bepaald geen skeeler-reclame

Was het echt de angst voor de regen, dat meer dan de helft van de skeeleraars wegbleef uit Boxmeer? Feit is dat maandagmiddag de zevende wedstrijd om de Reggeborgh Marathon Inline Cup op een lachertje uitdraaide, met slechts vijf mannen op het klinkerparcours. "Op deze manier draaien de wegblijvers de sport wel de nek om", oordeelde de winnares bij de vrouwen, Marijke Groenewoud, terecht.

Foto : Neeke Smit

'Daags na de Tour' is het eerste walhalla voor de wielerprofs die net drie weken hebben afgezien in de Ronde van Frankrijk. Rondjes om de kerk, of beter, door het centrum van Boxmeer, met een prima gevulde prijzenpot en een berg volk langs de kant dat graag komt kijken naar de gebruinde, afgetrainde helden en bier nuttigt tot de renners letterlijk voor de ogen dansen.

Het blijft aardig vermaak, en dat geldt ook voor de inlineskaters die de jongste jaren in een soort voorprogramma kunnen meeëten uit de ruif van de royale sponsors die het evenement ondersteunen. Oké, het rondje op een parcours dat vooral uit schots en scheef liggende klinkers bestaat, is niet ideaal om er makkelijk overheen te rossen met kleine wieltjes; de vele toeschouwers, het aparte sfeertje en de verdiensten zouden moeten maken dat de doordeweekse en 's middags verreden wedstrijd toch voldoende aantrekkingskracht heeft op de skeeleraars.

Marijke Groenewoud en Remon Vos: de winnaars in Boxmeer. | Foto : Neeke Smit

Dus niet. Helaas. De organisatie van Boxmeer zal na maandag hebben geconcludeerd dat het vergeefse moeite is geweest. Deels door de dreiging van een regenbui, die inderdaad langskwam toen er al gereden was. Vijf mannen (in plaats van de aangemelde elf) en 22 vrouwen draafden op, aantallen die de jury onmiddellijk deed besluiten de groep tegelijk te laten vertrekken. Ergens logisch, want waarom zou je vijf mannen op pad sturen en pas daarna de vrouwen? 

Marijke Groenewoud wist dan ook wat haar stond te doen, toen ze rond de klok van kwart over twee werd losgelaten: meegaan met de mannen. Remon Vos en Jorian ten Cate schudden onmiddellijk de andere drie kerels af, maar Groenewoud klampte zich vast aan het duo. "Het werd een koers waar niet heel veel aan was", moest Ten Cate naderhand bekennen. Hij ontpopte zich wat later, zonder dat het de bedoeling was, tot de ideale gangmaker voor de Friezin uit Hallum.

"We stonden aan de start, en de vrouwen moesten samen met ons vertrekken", vertelde Ten Cate. "Waarom, weet ik niet precies. Ik vond het merkwaardig, want de vrouwenrace werd er door beïnvloed. Dat was niet heel eerlijk, omdat we wisten dat ervan geprofiteerd zou worden door sommigen. Niets ten nadele van Marijke, maar zij kon ons het best volgen en de rest niet. Ik trok in het begin hard door, Remon Vos ging mee en dat deden Marijke en nog een paar meiden eveneens. Totdat zij als enige overbleef. We hebben ons onderweg aardig vermaakt, al was het geen leuke wedstrijd, en zeker niet op zo'n ondergrond. Over die klinkers was het zo lastig rijden."

"Tot het einde toe ben ik bij Jorian gebleven", haakte Groenewoud in. Ze kon en wilde het daarom geen solo noemen, omdat ze erg veel steun had aan haar mannelijke metgezel op de hobbelige stenen die haar behoorlijk zere schenen opleverden. "Ik heb gewonnen, maar er was op deze manier weinig aan, zeker voor die vijf mannen die wel de moeite hadden genomen om te komen. Ik denk dat degenen die zijn weggebleven de skeelersport geen dienst hebben bewezen. Het kan best betekenen dat deze wedstrijd volgend jaar niet meer op de kalender staat. Voor de eerste twintig rijders was er prijzengeld geregeld. Nu moest er aan amper vijf man wat worden betaald", aldus Groenewoud, die met Elisa Dul (tweede) en Patricia Koot (derde) naar de huldiging moest.

"Hartstikke leuk dat ik Marijke lang uit de wind heb gehouden, of dat we zo nu en dan kop over kop konden rijden. Alleen, we hebben geen koers gemaakt. Op een gegeven moment dacht ik even nu kan ik wel als een gek gaan lopen jassen om het gat naar Remon (de winnaar, red.) te dichten, maar dat lukt ook niet een, twee, drie. Nee, dit was niets. Ik zou trots zijn geweest als ik een goede wedstrijd had kunnen rijden met een veld waarin de mannen van Reggeborgh en Jumbo-Visma vertegenwoordigd zouden zijn", besloot de nummer twee in de uitslag. Bas Noorloos werd de nummer 3 bij de mannen, voor de volledigheid van een uitslag die er niet echt toe deed.

Groenewoud kroop dankzij haar eerste plaats weer wat dichter naar de eindzege, de afwezige EK-ganger Kevin van der Horst (wegens terugreis uit Frankrijk) concludeerde dat hij zich evenmin zorgen hoeft te maken over de afloop. "Je mag het slechtste resultaat schrappen, en dat wordt dus Boxmeer. Ik had me afgemeld, maar kennelijk is dat niet goed doorgekomen. Het maakt niet veel uit, mijn voorsprong is groot genoeg om vannacht op twee oren te slapen", reageerde Van der Horst.

De uitslag van de vrouwen is hier te vinden.
De uitslag van de mannen staat hier.
Het klassement van de mannen is hier te vinden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan