Tickets
Shop
Inlineskaten 11 jul 2023

Red Bulls helpen Bas Meijer in Le Mans

Toen Bianca Roosenboom Bas Meijer aanraadde over te stappen naar de lange afstanden, vertrouwde de sprinter volledig op het oordeel van zijn coach. Na enkele maanden trainen kwam zelfs de 24 uur van Le Mans op zijn programma. Een onvergetelijke en ontzettend zware uitdaging…

Foto : Eigen foto

“Twee dagen na het NK, waarop ik gevallen was, werd ik ineens gebeld door Enrico (Salino, Italiaanse skeeleraar, red.). Hij zocht nog iemand voor de 24 uur van Le Mans. Waarom niet?”, dacht Bas Meijer. “Ik had niet zoveel wedstrijden op de planning. Het was echt even wat anders.”

De voorbereiding van de West-Fries op de slopende race was verre van optimaal. Drie weken voor het evenement viel hij tijdens het Daikin NK Inlineskaten hard op de 500 meter met een scheurtje in zijn lies tot gevolg. Anderhalve week kon hij niet skeeleren, omdat de kans groot was dat hij zijn lies helemaal zou scheuren. “Wel mocht ik zoveel uren maken op de fiets als ik wilde, dat zou het herstel bevorderen.”

In de 24-uursrace van afgelopen weekend maakte Meijer deel uit van een team van zeven. Om beurten reden ze een ronde van ruim vier kilometer op een deel van het Franse autocircuit. “Het was de bedoeling om tussendoor te slapen, maar we hadden een valse start. In de eerste ronde viel mijn ploeggenoot. Daardoor reden we gelijk op achterstand en liepen we een ronde achter op de nummers één en twee. Ik wilde graag die andere teams terugpakken. We besloten om ’s nachts de gaskraan open te zetten.”

Het team van Meijer (derde van links). | Foto : Eigen foto

Terwijl de donkere uren waren aangebroken in Frankrijk, sprong het team van Meijer weg uit het pelotonnetje van drie, in een poging om de achterstand van een ronde weg te poetsen. “Een tijdje reden we voor de andere twee teams. Helaas konden niet alle ploeggenoten het tempo volhouden. We werden weer teruggepakt. In de ochtend begon het rond half tien te regenen. Omdat ik die blessure had aan mijn been, had ik vooraf al besloten dat ik niet op een nat wegdek zou skeeleren.”

Toen de donkere wolken verdreven waren, sloot de Noord-Hollandse inlineskater weer aan. De vermoeide benen en de groeiende achterstand maakten het steeds zwaarder. Des te belangrijker om na elke ronde de afnemende reserves weer aan te vullen. “Ik hoefde niet veel te eten, als ik maar iets binnenkreeg. Ik had veel sportvoeding mee, alleen wil je daar niet 24 uur op leveren. Daarom was er ook brood en andere eten. Op een gegeven moment dronken we alleen maar blikjes Red Bulls, om wakker te blijven.”

Meijer (in het wit) wordt geduwd door zijn ploeggenoot: 

Uiteindelijk eindigden Meijer en consorten op de derde plaats overall en als eerste in hun categorie. Een mooie beloning na 24 uur afzien. “In het begin kwamen we in een flow en dan kun je de snelheid lang vasthouden. Alleen omdat we in de nacht zo hard hadden gereden, duurde de zondag heel lang. Rond elf à twaalf uur begon ik al leeg te raken. En dan moet je nog tot vier uur… Het was heel lastig om in te schatten hoe je je energie moest verdelen.”

Hoewel hij door het slaapgebrek en de grote inspanning wist dat hij een paar dagen nodig had om te herstellen, keek hij toch met voldoening terug op het evenement. “Het was een unieke belevenis. Zoiets kan je nergens anders doen. Je komt jezelf tegen op manieren die je nog nooit hebt meegemaakt.”

Aan het begin van deze zomer besloot Meijer rigoureus van koers te wijzigen, ingegeven door zijn trainster Bianca Roosenboom. “Bij de Europa Cup in Geisingen zou ik alleen de sprint rijden. Omdat ik al snel uit het sprinttoernooi lag, stelde Bianca voor om ook deel te nemen aan de langere afstanden. Op de puntenkoers miste ik op één plek na de finale. Toen zei Bianca: ‘Waarom maak je niet de overstap? Als ik zie hoe makkelijk je al meerijdt in de groep en je positioneert, kan het niet anders dan dat het goed uitpakt.’ Voor mij lagen er veel kansen”, aldus Meijer.

Hij had niet het gevoel dat de rek eruit was op de sprint, maar wijdde de vele blessures die hij de afgelopen jaren had – zoals die op de 500 meter van het NK - aan het korte werk op de skeelers. “Het was een risico om over te stappen, maar ik had het vertrouwen in mijn coach. Zij heeft genoeg ervaring om te kunnen zeggen waar mijn potentie ligt. Ik kan hard trainen en fysiek veel aan, dus met de switch had ik weinig moeite”, vertelt Meijer. “Mijn progressie is al gigantisch in die korte periode. Bovendien vind ik het spel heel leuk. Als je een foutje maakt in de wedstrijd, wordt het niet gelijk afgestraft.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan