Tickets
Shop
Nieuws 15 jul 2023

Bondscoach Valentina Berga: 'Even tussendoor een EK skeeleren kan niet'

Marijke Groenewoud, vrijdagavond winnares van de Reggeborgh Marathon Inline Cup op de Nedereindse Berg, had bij nader inzien graag meegedaan aan het EK marathon. Maar 'even tussendoor een kampioenschap rijden' wijst bondscoach Valentina Berga-Belloni af. Zij eist betrokkenheid van haar rijders en bouwde daarom liever een team om de regerend kampioene Lianne van Loon, die vol voor deze sport gaat.

Foto : Neeke Smit

Nog vier cupraces te gaan, met een voordelige marge van 31,4 punten op Beau Wagemaker, dat betekent dat de tweede opeenvolgende eindzege in deze competitie lonkt. Marijke Groenewoud: “Deze serie is voor het tweede jaar mijn zomerdoel. Een goede training voor de winter, en ik vind het leuk om wedstrijden te rijden. Dat bij elkaar opgeteld maakt het tot een prima combinatie”, vertelde ze vrijdagavond, na de podiumverplichtingen (met Elsemieke van Maaren als nummer 2 en Patricia Koot als derde).

Ze heerste in het kat-en-muis-spel met de vier van BDM-BTZ, die om beurten ten aanval trokken. “Ik kon overal snel achteraan springen, dat was niet zo zwaar. Dat is het wel wanneer je alleen vooruit wilt rijden. Het was meer een kwestie van constant opletten’, aldus Groenewoud die haar vaste koersmaatje Elisa Dul (verstandskies getrokken) miste. De andere ‘vaste klant’ van Zaanlander, Maaike Verweij, ontbreekt al het gehele skeelerseizoen wegens blessureleed. “Terwijl ik steeds reageerde, liet ik een keer Elsemieke iets verder uitlopen, om er daarna in een ruk naartoe te vliegen. Toen hadden we de kopgroep. Tactisch heb ik het perfect gespeeld." Grinnikend: "Ja, je moet wat als je alleen bent.”

Marijke Groenewoud in het spoor van Lianne van Loon. | Foto : Neeke Smit

Aan de vooravond van het Europees kampioenschap Inlineskaten dat maandag 17 juli begint in het Franse Valence d’Agen, is het opmerkelijk dat een van de meest succesvolle Nederlandse vrouwen op wieltjes niet van de partij zal zijn op dat toernooi. Volgende week zondag wordt de marathon verreden, waarin Lianne van Loon haar titel moet verdedigen. Had Groenewoud ook niet net als marathonschaatser Kevin van der Horst, die in Rotterdam vorige maand Nederlands kampioen werd, een minitrip van drie dagen kunnen maken?

“Ik heb nooit een uitnodiging gehad, dus is er geen kans geweest om dat te overwegen. Wat ik wel dacht: we zitten vanaf volgende week in een zware trainingsperiode met de ploeg, misschien kan zo’n uitstapje tussendoor. Ik heb erover gesproken met Elisa, want het had volgens mij gekund om er samen heen te gaan. Met Lianne heeft Nederland een enorm goede sprintster en met Elisa en mij zou je iets tijdens de koers kunnen proberen. In het geval van Elisa, die in juni de Nederlandse titel veroverde, is het een beetje van hetzelfde: zij heeft na haar overwinning evenmin iets gehoord van de bondscoach.”

Het hoogtepunt van het EK 2022: Lianne van Loon pakt de titel op de marathon en Valentina Berga reageert euforisch. | Foto : Neeke Smit

Voor Valentina Berga-Belloni is de situatie glashelder. "Mooi tussendoor een EK skeeleren, terwijl je op trainingskamp bent met Zaanlander? Nee, sorry, maar dat zie ik anders. Je moet helemaal voor een kampioenschap willen gaan, niet veronderstellen dat je een week volle bak traint voor het schaatsen en even naar een Europees kampioenschap afreist om te rijden", reageert de Italiaanse die zelf negentien keer wereldkampioene werd op skeelers.

"Het klopt dat ik Marijke geen uitnodiging heb gestuurd of dat ik haar heb benaderd voor het EK. Lianne van Loon heeft bewezen dat ze op internationaal niveau een marathon kan winnen. Een paar jaar geleden heb ik geprobeerd met Marijke, Elisa en Elsemieke een EK-team te vormen, maar dat werkte niet."

"Nu is er een duidelijke keuze gemaakt om een hechte ploeg te bouwen waarin rijdsters zitten (Fleur Veen en Berber Vonk, red.) die onvoorwaardelijk voor Lianne zullen rijden. Daar heb ik alle vertrouwen in. Marijke is en blijft echter een winnares. Dan ga ik haar niet uitnodigen voor een EK om te zeggen: je moet helemaal niets doen, alleen de sprint aantrekken voor Lianne. In de finale van de Reggeborgh-marathon in Staphorst zagen we dat Lianne een betere sprintster is dan Marijke. Internationaal zijn er misschien nog twintig vrouwen van het niveau dat Marijke heeft. Het zou anders zijn geweest als ze de vrouwelijke Bart Swings zou zijn geweest: een wereldtopper van wie bijna niet valt te winnen."

Berga is iemand die graag samenwerkt met sporters die ook andere disciplines beoefenen, maar veel opzij willen zetten voor het inlinen. Zo zocht ze al in maart contact met Roy Boeve, de coach van de marathonmannen van Reggeborgh, omdat ze mogelijkheden zag op de skeelermarathon in Valence met Bart Hoolwerf. "Dat is niet gelukt, omdat de programma's elkaar te veel overlapten. Bij de vrouwen had ik Lianne, Fleur en Berber die het skeeleren hebben omarmd. Dat is wat ik nastreef, volledige betrokkenheid bij deze sport."

Crispijn Ariëns. | Foto : Neeke Smit

Reggeborghs skeelercoryfee Crispijn Ariëns, die normaal gesproken ook te porren zou zijn geweest voor een retourtje Frankrijk, zegevierde in de race voor de mannen. Hij klopte EK-ganger Kevin van der Horst (Okay Jeans-Interfarms) en Jordy Harink (Royal A-ware/ Powerslide), en vertrekt na het weekend naar Inzell voor de eerste kennismaking van dit seizoen met het ijs.
Van der Horst verstevigde met zijn tweede plaats de koppositie in de Marathon Cup. Zijn grootste belager Harm Visser ontbrak op de Nedereindse Berg: hij verblijft al met de gehele formatie van Jumbo-Visma in Inzell.

De uitslag van de vrouwen staat hier
En de mannenuitslag hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan