Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 22 jan 2023

World University Games: unieke ervaring voor studenten

In het Amerikaanse Lake Placid kwamen studenten uit de hele wereld bijeen om het tegen elkaar op te nemen tijdens de FISU World University Games (12-22 januari). Na de ‘gewone’ Olympische Winterspelen is dit het grootste wintersportevenement, waar alleen studenten aan mee mogen doen. Op de afsluitende dag van het shorttracktoernooi zorgden de relaymannen er zaterdag voor dat Student TeamNL alsnog met eremetaal huiswaarts keerden.

Foto : Arnoud Kos

De Koreanen heersten op bijna iedere shorttrackafstand tijdens de World University Games. De Nederlandse equipe kwam er op de individuele nummers niet aan te pas. Op de relay plaatsten de mannen Bram Steenaart, Daan Kos, Niels Kingma en Zeno de Boer zich knap voor de A-finale. De Canadezen gingen in deze race met nog vijftien ronden te gaan onderuit. In een spannend gevecht om de tweede plek kwam Nederland slechts vijfhonderdste van een seconde tekort op de Kazakken. Het goud ging naar Korea.  

Daan Kos (19), die zich ook al verrassend had geplaatst voor het EK, was één van de shorttrackers die Student TeamNL vertegenwoordigde en met zijn ploegmaten derde werd. “Dit is ontzettend gaaf. We stonden met vier teams in de finale, dus een medaille is dan heel dichtbij. Ik ben enorm blij dat het gelukt is. We hebben geen fouten gemaakt en een goede race neergezet”, aldus de jongste van het viertal.

Voor de student biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen is het zijn tweede grote internationale toernooi in twee weken tijd. Een week voorafgaand aan de World University Games stond hij op de 500 meter aan de start van zijn eerste Europese Kampioenschap in het Poolse Gdansk. Pijnlijk genoeg bleef het daarbij voor de 19-jarige. Eén valse start leverde hem een penalty op en hij moest de baan verlaten zonder een meter te hebben geschaatst. “In het begin was het flink balen natuurlijk, maar je hebt niet veel tijd om somber te blijven. Ik moest klaar staan als reserve voor de relay en mij richten op deze World University Games.”

Kos vloog vanuit het EK terug naar Nederland om een dag later naar Lake Placid - een stadje in de staat New York - te vliegen, waar zijn universiteitsgenoten al aanwezig waren. “Ik had een lange reisdag achter de rug en slechts één dagje om te trainen op het Amerikaanse ijs voordat de wedstrijden begonnen. Dat was best zwaar. Hierdoor merkte ik dat mijn energieniveau lager was. Ik kijk dan ook met gemengde gevoelens terug op mijn individuele toernooi. Op de 1500 meter kwam ik opeens ten val. Het bleek dat mijn ijzer volledig bot was. Het ijs was hier behoorlijk vies, dus we moesten onze schaatsen veel slijpen. Bovendien had ik tijdens mijn eerste races nog last van mijn jetlag.”

De Bredanaar, die dit seizoen de overstap heeft gemaakt van het KNSB Talent Team Zuidwest naar het Wadro KTT Noord, is verder erg te spreken over het studentensporttoernooi. “De sfeer en de opzet van het evenement was heel mooi, waardoor je meteen het gevoel had op een groot toernooi te staan. Alles in de stad was afgezet, je zag sporters uit allerlei verschillende landen rondlopen in hun nationale kleding en overal stonden bordjes om de wedstrijden aan te geven. Kortom, de gehele stad stond in het teken van de FISU World University Games.”

En er is nóg iets dat opviel: de Nederlandse shorttrackers stonden deze dagen onder leiding van voormalig bondscoach van Shorttrack TeamNL, Jeroen Otter. “Voor mij was het de eerste keer dat ik onder Jeroen wedstrijden reed, maar het beviel goed. Hij is natuurlijk een superervaren coach en heeft een enorm wedstrijdinzicht, waar ik veel van kan leren. Vooral dat hij zei ‘Jezelf niet onderschatten en uitgaan van je eigen kracht' is me bijgebleven. Hij zou hier eigenlijk toeschouwer zijn als vader van Anne Floor. Totdat onze coach Bas van Weerden ziek werd en niet meer mee kon. Aangezien Jeroen hier toch al naartoe zou gaan, was het probleem opgelost. Je kunt een mindere vervanger treffen”, lacht Kos.  

Ondanks de allure van dit evenement, moet er wel zelf diep in de buidel getast worden. “De universiteit heeft gelukkig een groot gedeelte van de kosten vergoed, dat is fijn. De rest was voor eigen rekening. Dat is natuurlijk jammer voor zo’n groot toernooi. Als de universiteit niets had meebetaald, weet ik niet of ik hier had gestaan. Dan was het waarschijnlijk niet te betalen geweest. Een crowdfundingsactie is er niet van gekomen. Omdat ik me onverwachts had geplaatst voor het EK, was ik daar volledig op gefocust.”

Wat staat er nog meer op Kos’ wensenlijstje dit seizoen? “Ik hoop mezelf in de trainingen verder te ontwikkelen. Voor mij waren het EK en deze FISU World University Games de hoogtepunten van dit seizoen. Er komen nog twee World Cups aan en het WK, maar ik heb geen idee of ik daarbij zit of niet. Het enige dat ik sowieso nog kan rijden is een Starclasswedstrijd en de Europa Cup Finale. Wat hier eventueel nog bijkomt, is afwachten.”

Deelnemers:
De Nederlandse shorttrackploeg op de FISU World University Games bestond uit: Anne Floor Otter, Femke de Boer, Bram Steenaart, Daan Kos, Niels Kingma, Zeno de Boer en met Jeroen Otter als coach. Ju-Lin de Visser vertegenwoordigde als enige Student TeamNL vanuit de langebaan. De Nederlandse schaatsers zaten met elkaar in hetzelfde hotel in het centrum. De meeste atleten vanuit de sneeuwsporten (zoals alpineskiën, skischansspringen en biathlon) overnachtten in de bergen, aangezien het anderhalf uur rijden was vanaf de stad naar de pistes. De ijsbanen van de shorttrackers en langebaners lagen op steenworp afstand, waardoor ze elkaar eenvoudig konden aanmoedigen.

De derdejaars fysiotherapiestudente aan de onderwijsinstelling Thim van der Laan in Nieuwegein, Ju-Lin de Visser, heeft nog even getwijfeld of ze als enige langebaanschaatsster naar de andere kant van de plas moest afreizen. “In Nederland rijd ik in de subtop. Ik vroeg me af: Moet ik wel gaan?  Al snel besefte ik dat er maar weinig rijders zijn die zo’n kans krijgen, dus waarom zou je het dan niet doen? Ik wilde dolgraag internationale ervaring opdoen en hoe geweldig is het om op de karakteristieke olympische buitenbaan van Lake Placid te kunnen rijden? Andere schaatsers zijn afgehaakt vanwege de kosten. Ik ben een crowdfundingsactie gestart, want alle beetjes helpen. Mijn ouders hebben de rest betaald.”

I know it’s hard to admit but I doubt if any Shorttrack icerink in the world can beat the sighting of the Olympic oval in Lake Placid this morning. Must be a real treat to race here. @FISU @LakePlacid2023 pic.twitter.com/Hr5E32FX1a

— Jeroen Otter (@stimtoss) January 17, 2023

De Visser is niet aangesloten bij een team. “Vorig jaar en het jaar daarvoor zat ik bij het KNSB Talent Team Midden-Oost. De trainers stopten ermee. Ik zag het niet zitten om als alternatief naar Heerenveen te moeten verhuizen en mijn studie en eigen onderneming ‘Fit by Lin’ op te geven. Ik geef ‘personal training’, ‘small group training’ en sportmassages. Zodoende heb ik besloten om het een jaar alleen te proberen en te kijken hoe dat gaat. Ik heb wel iemand die trainingsschema’s stuurt en waar ik mee overleg. Het is moeilijker, maar op de wedstrijden heb ik vooruitgang geboekt. De optimale weg is het misschien niet, maar zo kan ik wel studeren, werken én trainen. Volgend jaar wil ik het anders doen. Hoe weet ik nog niet precies.”

De vlaggendraagster van Student TeamNL is onder de indruk van het evenement. “In Azië staat dit toernooi hoog aangeschreven. Hier staan atleten aan de start die ook aan World Cups en Olympische Spelen meedoen. Het is supergaaf om daartegen te schaatsen. Ik hoor verschillende redenen waarom dit evenement voor hen zo belangrijk is. De één zei dat ze vrijstelling zouden krijgen voor militaire dienst en een ander vertelde me dat ze betaald zouden krijgen. Of ze echt studeren, dat weet ik niet. Het kan ook zijn dat ze een collegekaart krijgen om hieraan mee te kunnen doen.”

Ze kijkt wisselend terug op haar races. “Tijdens de eerste afstand, de 1000 meter, was ik best wel zenuwachtig. Dit had veel effect op mijn rit. Ik had de overige afstanden wel beter willen rijden, maar er zat niet meer in. Op de drie kilometer ben ik in de top-10 geëindigd. Daar ben ik blij mee, ook gezien de enorme concurrentie. Door dit avontuur aan te zijn gegaan, heb ik geleerd dat ik zonder coach of team hier naartoe kan. Ik denk dat anderen dit niet snel zouden doen. Met een bak aan ervaring en meer vertrouwen keer ik terug naar Nederland.”

Alle shorttrackuitslagen van de FISU World University Games zijn hier te vinden. De uitslagen van de langebaan bekijk je hier. Meer informatie over het studentensporttoernooi is te lezen op de kalenderpagina.

Door

Margriet de Schutter

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan