Tickets
Shop
Kort door de bocht 20 jan 2023

Studie naar duurzamer ijs, Loena Hendrickx genomineerd

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : MNO Photo

Onderzoek naar duurzamer en beter ijs
Thialf, Innovatielab Thialf en Wetsus gaan de komende vier jaar samen onderzoeken hoe de kwaliteit van het ijs geoptimaliseerd kan worden. Dit om schaatsprestaties te verbeteren, maar ook om te kijken of het snelste ijs ter wereld op een energiezuinigere manier gemaakt kan worden. Met de huidige energiekosten een zeer belangrijk vraagstuk voor alle ijsbanen in de wereld. Het grote vraagstuk voor Wetsus, Thialf en Innovatielab Thialf hierin is: hoe zijn de grip- en glijeigenschappen te controleren én te optimaliseren? Wetsus is het Europese Centre of Excellence op het gebied van watertechnologie. Als nieuw innovatiepartner van Innovatielab Thialf en in nauwe samenwerking met Thialf zal Wetsus een onderzoeksprogramma naar ijs opzetten. Onderdeel hiervan is een vierjarig promotieonderzoek, waarvoor de komende maanden een geschikte kandidaat gezocht zal worden.

Binnen het promotieonderzoek zal onder andere een opstelling gebouwd worden bij Wetsus in Leeuwarden die de omstandigheden van Thialf nabootst en waarmee de eerste experimenten plaats kunnen vinden. Als schaatshart van de wereld wil Thialf daarmee een voorbeeld zijn voor andere ijsbanen. Tegelijkertijd levert de te ontwikkelen kennis voor Wetsus meer inzicht in de fysische eigenschappen van water, waarvan het onderzoeksprogramma van Wetsus in de breedte zal profiteren.

Loena Hendrickx in haar lange kür. | Foto : Soenar Chamid

Loena Hendrickx in de race voor ISU-onderscheiding
De Belgische kunstrijdster Loena Hendrickx maakt kans in de prijzen te vallen op het komende ISU Skatings Award Gala dat plaatsheeft op 5 februari in Zürich (Zwi). De nummer twee van het WK van 2022 behoort tot de drie genomineerden van wie de outfit het meest tot de verbeelding spreekt. Loena reed  de vrije kür tijdens de mondiale titelstrijd in Montpellier in een goudkleurig jurkje dat geïnspireerd was op een trouwjurk en qua creativiteit, stijl en originaliteit erg in de smaak viel bij het publiek en de media. Die konden tussen 15 en 31 december van afgelopen jaar stemmen op hun favorieten; uit die inzendingen kwamen de drie genomineerden naar voren. De Japanner Yuzuru Hanyu en het duo Madison Chock en Evan Bates zijn de andere kandidaten in de categorie 'Beste kostuum'. In totaal worden er acht onderscheidingen uitgedeeld, variërend van beste coach tot beste schaatser, en van beste programma tot beste nieuwkomer.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan