Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2023

Casper de Gier stopt bij Jumbo-Visma, Gianne Romme verlaat IJsbaan Twente

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Ongelukkige Casper de Gier vraagt om contractontbinding
Team Jumbo-Visma vervult de wens van zijn rijder Casper de Gier om de nog tot 2024 doorlopende overeenkomst te ontbinden. De 26-jarige marathonschaatser is in zijn derde seizoen bij de ploeg tot de conclusie gekomen dat hij zijn sport niet kan beleven zoals hij dat graag zou willen. "Ik heb mijn gevoel gevolgd. "

De marathonschaatser lag de voorbije maanden overhoop met zichzelf en beleefde weinig plezier aan de topsport. Als gevolg van deze ‘onrust’ kreeg hij steeds minder fut. "Ik had er moeite mee om mezelf op te laden zodra ik uit bed kwam. Op een gegeven moment had ik zelfs geen zin meer om naar de supermarkt te gaan", vertelt hij. 

De Gier, bezig aan zijn derde seizoen, is Team Jumbo-Visma dankbaar voor het inwilligen van zijn vertrekwens. "Ik weet onder welke voorwaarden ik heb getekend, dus het is niet vanzelfsprekend dat het zo wordt opgelost. Ik vind het fijn dat de ploeg zo professioneel en coulant is en begrip heeft getoond voor mijn situatie", aldus De Gier, die een contract had tot 2024.

Na lang mijmeren kwam De Gier erachter dat hij graag iets naast het schaatsen zou willen doen. "Bij mijn vorige ploegen had ik ontzettend veel vrijheid en kon ik mijn programma naar wens en gevoel invullen. Bij een topploeg heb je allerlei verplichtingen en zit je vast aan een bepaalde structuur. Er is weinig ruimte om er iets naast te doen", stelt hij.

Casper de Gier liep vast bij Jumbo-Visma omdat er in een topploeg weinig ruimte is om iets naast de sport en de bijkomende verplichtingen te doen. | Foto : Soenar Chamid

Een langer verblijf bij Team Jumbo-Visma zag De Gier daarom niet zitten. "Als je mij vraagt of ik honderd procent gelukkig ben en de sport beleef zoals ik hem zou willen beleven, dan is het antwoord op dit moment spijtig genoeg nee. Ik vind dat er vijf jongens in het team horen te zitten die er honderd procent voor gaan."

Begin vorig jaar 2022  begon de ellende voor de man uit Laag-Keppel, nadat hij snoeihard onderuitging bij een fietstraining. Hij brak twee ruggenwervels, waardoor hij de natuurijswedstrijden in Luleå aan zich voorbij moest laten gaan. "Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken: wat zou ik graag willen en hoe zie ik dat voor me? Gaandeweg kreeg ik er steeds meer gedachten over."

Hij haalt de skeelermarathon van Berlijn van afgelopen zomer als voorbeeld aan. "Ik reed er een goede uitslag en dacht: wat als ik hier meer voor ga trainen? Ik haalde er zoveel plezier uit, begon het echt te missen." Een bezoekje aan het EK Inlineskaten in Italië versterkte dat alleen nog maar meer. "Toen ik daar stond, begon het zó te kriebelen. Bovendien hoorde ik een gerucht dat inlineskaten in 2028 misschien olympisch wordt. Dat prikkelde m’n gevoelens ook wel", besluit hij op de website van de schaatsploeg.

Gianni Romme verruilt IJsbaan Twente voor Breda
De IJsbaan Twente in Enschede, al worstelend met het rondkrijgen van de exploitatie, heeft er een nieuw probleem bij. Olympisch langebaankampioen van Nagano Gianni Romme (vijf en tien kilometer) wordt de locatiemanager van het ijsbanen- en zwembadcomplex in Breda. Per 1 mei vertrekt hij uit Enschede, een besluit dat hem naar eigen zeggen zwaar is gevallen.

"Ik heb veel fijne mensen mogen leren kennen en buitengewoon prettig met mijn collega's en iedereen die de schaatssport een warm hart toedraagt, samengewerkt. Het kunnen terug keren naar mijn geboortegrond en wederom een bedrijf te mogen leiden waarin sport en bewegen centraal staat, heeft mij doen besluiten om deze kans te benutten", zo heeft hij aan de regionale zender RTV Oost laten weten. De bijna 50-jarige Romme kwam in april 2018 in dienst bij IJsbaan Twente, vooral om de commerciële activiteiten verder uit te bouwen.

Gianni Romme, straks de baas in Breda. | Foto : Soenar Chamid

Het afscheid van de Brabander komt in een periode waar de gemeente Enschede verwoede pogingen doet een andere exploitant te strikken voor het complex. Dat lukt nog niet erg; bovendien moeten omringende gemeenten meebetalen aan de exploitatiekosten, maar niemand wil daar vooralsnog  gehoor aan geven.

Triavium Nijmegen is weer open voor alle schaatsers
In Nijmegen is er juist goed nieuws te melden over Triavium - 'de leukste ijsbaan van Gelderland' - dat lange tijd zijn deuren moest sluiten vanwege technische problemen. Sinds 9 januari kan er weer geschaatst worden op de ringbaan, de funbaan en de ijshockeybaan. Het kapotte onderdeel van de machine die het ijs maakt (de badverdamper) is vervangen. De langebaanverenigingen konden alweer vanaf 3 januari gebruikmaken van de ringbaan.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan