Tickets
Shop
Kort door de bocht 07 jan 2023

Friesinger: liever moeder dan trainster, afzwaaiende marathonschaatssters

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Friesinger veegt vloer aan met Duits schaatsen
Het Duitse langebaanschaatsen is een ramp. ‘Braakliggend terrein ('Brachland’), en bij de vrouwen nog meer dan in de wereld van de mannen. Voormalig schaatskampioene op vele fronten Anni Friesinger-Postma is bepaald niet mals over de situatie van de sport in haar geboorteland. De bijna 46-jarige topper van weleer heeft in een interview met Sportschau haar licht laten schijnen over de deplorabele toestand bij de oosterburen.

‘Bij de vrouwen ziet het er niet goed uit. De successen laten op zich wachten, waarschijnlijk omdat men te lang op de lauweren is gaan rusten. Voor de mannen is het wat beter. We hebben nu goede sprinters, een inlineskater (Felix Rijhnen, red.) die al op de mass start heeft gewonnen, en met Moritz Klein iemand die geregeld in de top-8 eindigt. Dat biedt hoop op meer. Waarom de vrouwen geen succes meer hebben? Geen idee. We beschikken over prachtige ijsbanen in Inzell, Erfurt en Berlijn. Er is de mogelijkheid een duale opleiding te volgen bij de Bundeswehr of politie'.

Anni Friesinger in de tijd dat ze als analiste aanschoof bij de NOS. | Foto : Soenar Chamid

'De situatie lijkt een beetje op die van het Duitse biatlon, waar er jarenlang atletes op topniveau zijn geweest, maar er vervolgens op de lauweren is gerust. In het schaatsen is vergeten dat je ook ‘out of the box’ moet denken: kijken naar andere takken van sport, zoals dat in andere landen ook gebeurt’, aldus de zestienvoudig wereldkampioene en drievoudig winnares van olympisch goud.

Friesinger, die tegenwoordig voor de lol met generatiegenoten op het ijs is te vinden om te ijshockeyen, kreeg onlangs een aanbod van de Duitse schaatsbond. ‘Ja, wat voor aanbieding was dat? Dat was geen aanbod. Helaas zijn we ook niet op goede voet uit elkaar gegaan. Dat kun je allemaal naast je neerleggen, maar er is naar mijn mening zoveel werk nodig om alles te herstructureren. Waar wil je daar beginnen? Het is een heel langdurig proces en ik zie mezelf daar absoluut niet staan’.

Ze gelooft evenmin dat ze als trainster ooit zal terugkeren. ‘Ik heb het zo intensief gedaan met twintig jaar van kampioenschappen. Om een ​​echt actieve trainer te zijn, zou je je kennis moeten opfrissen, cursussen en workshops moeten volgen. Nee, ik vind het momenteel ook leuk om moeder te zijn’, besluit ze het gesprek.

Quinty Ton en Floor Peters klaar met marathonnen
Ze parkeerde haar racefiets, pakte de schaatsen en stapte het ijs op, om als marathonschaatsster namens het Leontienhuis in de Marathon Cup te rijden. Dat avontuur is voor de 24-jarige Quinty Ton alweer voorbij, want de lokroep van het nieuwe wielerseizoen trekt haar naar het Spaanse Calpe, voor de eerste trainingskampen. Voor ze het weet, zit ze met Liv Racing Teqfind in de Emiraten of Valencia waar de eerste koersen van het nieuwe seizoen worden verreden.

Het was geen groot succes in het wekelijke circus op de Nederlandse kunstijsbanen. Ton deed vijf keer mee, te weten in Amsterdam, Enschede, Haarlem, Hoorn en opnieuw Amsterdam waar ze deelneemster was aan het NK. Een keer haalde ze de finish, in Haarlem (43e), in de overige races moest ze voortijdig naar de kant. Op nieuwjaarsdag was haar nationale titelstrijd voorbij na 67 ronden.

,,Het was een pittig seizoen. Wielrennen heeft mijn prioriteit. Als ik in Nederland was, stond ik maar een keer per week op het ijs en dan kun je natuurlijk niet verwachten dat je vooraan mee gaat doen", legt Ton uit in dagblad De Gelderlander. ,,Conditioneel zat het wel goed, maar op snelheid en techniek kom ik tekort en kwam ik mezelf nog wel eens tegen. Soms was dat frustrerend. Ik snap het spelletje wel, maar kon er niet echt aan meedoen. Maar uiteindelijk heb ik wel de knop om gezet en heb ik geprobeerd vooral met lef en plezier te rijden."

Toch twijfelt Ton of ze volgend jaar weer in de Topdivisie zal uitkomen. ,,Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. Maar ik denk dat combinatie wielrennen en schaatsen op dit niveau gewoon net wat te moeilijk is. Of ik helemaal zal stoppen met wedstrijden of misschien weer op een lager niveau in de Beloftendivisie ga uitkomen, weet ik nog niet."

Na acht seizoenen Topdivisie is het over en uit voor Floor Peters. | Foto : Neeke Smit


Wie zeker weet dat ze niet terugkeert op het ijs, is Floor Peters uit Vught. De 28-jarige rijdster van Skadi kwam als gevolg van een doorzeurende slijmbeursontsteking rond haar knie slechts twee keer in actie: in Enschede passeerde ze de streep als 23e, terwijl ze op de baan van Optiesport in Breda als 34e werd geklasseerd. Haar kwetsuur was het gevolg van een valpartij. 'Geen wedstrijden meer voormij. Het besluit om te stoppen lag er al, dus ik zwaai af na acht jaar', meldt ze op Instagram. Haar beste prestatie is de vierde plaats in de Grand Prix 4 van Luleå, in 2019. Peters droeg het tenue van BlueDune-Rekenservice, VGR-Rekenservice en Skadi.



Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan