Tickets
Shop
Nieuws 10 jan 2023

Besteman op de pijnbank, Janissen verlengt bij Okay-KPMS

Misschien was het die ene, fanatiek ingezette kikkersprong die hem nekte. Daan Besteman landde. “En toen schoot het vol in m’n rug.” Het is nu half januari, ruim vier maanden na het trainingsweekendje bij ploegleider Ron Neymann in Giethoorn. Besteman schaatste sindsdien z’n marathons, maar vraag niet hoe.

Foto : Neeke Smit

In de meeste races haalde hij de streep niet, door die vermaledijde rug. De oplossing voor het probleem? Die is nog niet voorhanden. Ondertussen nadert de natuurijsperiode met rasse schreden. Maar monter blijft de Groninger, gelukkig. Ergens heeft de rijder van Okay-KPMS het gevoel dat de kleine hernia die er vlak voor kerst is gevonden via een MRI-scan ook wel weer verdwijnt. Hoopgevend is het dat doorschaatsen niet meer schade toebrengt aan zijn rug, al merkt hij elke keer dat die belasting allesbehalve prettig is en sowieso niet lang genoeg is vol te houden om 125 rondjes af te raffelen in de Topdivisie.

Jeroen Janissen blijft langer bij Okay-KPMS
Er is ook beter nieuws uit de hoek van Okay-KPMS: al ruim voordat het gebruikelijke transfercircus op gang komt zodra de 'schaatsoorlog' zich verplaatst naar de Weissensee, heeft teammanager Edward van Dijk zijn eerste slag geslagen. Jeroen Janissen, de nummer twee in het algemeen klassement van de Marathon Cup, ligt ook vast voor volgende winter. De geboren Haarlemmer zette dinsdagmorgen zijn handtekening onder een nieuwe eenjarige verbintenis.`'`Een heerlijk gegeven dat we onze beste man langer aan ons team hebben kunnen binden", zo zegt Van Dijk.

"We waren er snel uit, ook omdat Jeroen weet wat onze plannen zijn: in drie jaar naar de status van topteam groeien, met hem als een voorname pijler, of beter, degene om wie we de ploeg formeren. We gaan langzamerhand naar het eindpunt van het eerste seizoen waarover niet anders dan dik tevreden mogen zijn." Zaterdag 14 januari kan Janissen in Tilburg een greep naar het oranje leiderspak doen. Klassementsleider Sjoerd den Hertog is met zijn team Royal A-ware op stage in Spanje. Een plaats bij de beste elf zou volstaan om naar de koppositie te springen. Enige voorwaarde: Luc ter Haar (Bouwselect/Bouwpartners) die als derde staat genoteerd, mag dan geen eerste of tweede worden.

'Jeroen voelt zich op zijn gemak en kent de plannen voor de komende jaren. Daar wilde hij graag deel van blijven uitmaken', zegt Edward van Dijk over zijn troefkaart. | Foto : Neeke Smit

Okay-KPMS kan in de winter van 2023-'24 ook zeker beschikken over de twee 'jonge honden' Lars Woelders en Ruben Ligtenberg. Beiden tekenden afgelopen jaar voor twee seizoenen. "Deze rijders kwamen in het voorjaar als over beloften van Reggeborgh, maar hebben intussen bewezen moeiteloos mee te kunnen in de Topdivisie. Dat is best bijzonder. Je ziet echt niet zoveel jonge knapen die zich direct laten gelden. Lars was een paar keer dicht bij een klassering in de top-10, Ruben is daar al in geslaagd (in Breda eindigde hij als negende, red.)."

Wat betreft de aanvaller pur sang Marco van der Tuin en Daan Besteman wil Van `Dijk afwachten wat er gebeurt in de natuurijsperiode. "Hoe ontwikkelt de rugblessure van Daan zich, wat kan Marco op de Weissensee en/of in Zweden klaarspelen? Dat zijn zaken die van belang zijn voor hun toekomst bij het team", aldus de ondernemer, die verder de beloften Kevin van der Horst ('Erg goed op natuurijs'), Jorian ten Cate en Björn Bakker graag wil behouden.

Een blik op zijn uitslagenlijst van 2022-’23 leert dat de datawetenschapper bij een zorgverzekeraar straks de boeken zonder veel voldoening zal dichtslaan. Tenzij er sprake zal zijn van een wonderbaarlijke wederopstanding… Er zijn elf marathons verreden, in vier ervan kwam de 29-jarige noorderling tot een resultaat: 42e in Enschede, 21e in Heerenveen, 12e in Haarlem en 37e in Hoorn. Bij de wedstrijden van de voorbije drie weken ontbrak Besteman, terwijl hij op het NK (‘Ik wilde het na een rustperiode graag weer eens proberen’) na 36 finishpassages met een van pijn vertrokken gezicht afdraaide.

Daan Besteman kwam er al in de eerste marathon van het seizoen achter dat zijn rug hem problemen bezorgde. Na 74 ronden was de Jaap Eden Trofee voor hem voorbij. | Foto : Neeke Smit

“Wanneer je 28, 29 jaar bent, denk je niet meteen aan een hernia. Inmiddels weet ik ook dat dit euvel vaker voorkomt bij sporters. Ik, de ploeg, we hebben er alles aan gedaan om het probleem te verhelpen. Ik bezoek nog steeds de fysio, en de sportarts die ik heb geraadpleegd, heeft contact met een neuroloog. Die naar momenteel naar een ander alternatief. Opereren doen de medici tegenwoordig niet zo snel. Het kan zijn dat ik een pijnstillende injectie krijg.”

Besteman traint tussendoor voornamelijk om bezig te blijven. Een à twee keer per week rijdt hij in Thialf (‘Op aanraden van de arts totdat ik een bepaalde pijngrens heb bereikt), met de bedoeling de basisconditie enigszins te onderhouden. “De ene keer lukt het beter m’n rugklachten een beetje te negeren dan op de andere dag. De wedstrijden op de Weissensee heb ik nog niet uit mijn hoofd gezet hoor. Op natuurijs hoef je minder bochten te rijden, wat voor een lager belasting zorgt. Bovendien schaats je altijd wat meer rechtop. Dat is ook beter voor mij. Ik ga sowieso met de ploeg mee en dan zien we wel wat er lukt. Mocht er worden beslist dat een spuit me kan helpen, dan hoop ik dat ik die voor 23 januari krijg, want dan vertrekken we naar Oostenrijk.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan