Tickets
Shop
Marathon 31 dec 2023

Sjoerd den Hertog met topvorm van langebaanavontuur naar NK Marathon

Eens kijken of de knappe resultaten van langebaanschaatser Sjoerd den Hertog tijdens het NK Afstanden de marathonman in hem extra inspireren op dat andere kampioenschap van hoofdsponsor Daikin, voor de doordouwers op 1 januari in Leeuwarden.

Foto : Soenar Chamid

Donderdag 28 december
Sjoerd de Hertog heeft net zich kapotgereden naar een nieuw persoonlijk record op de vijf kilometer (van 6.24 naar 6.19), de zweetdruppels rollen nog als betekenisvolle, glinsterende pareltjes van zijn voorhoofd, wanneer hij een moment stopt in de mixed zone van Thialf. “De filosofie van Jillert (Anema, red.) en Arjan (Samplonius, red.) is dat je van alleen schaatsen ook een betere marathonschaatser wordt. Dus was deze rit als oefening in dienst van het NK komende maandag sowieso goed.” De uitspraak zou zomaar een minuut of vijf eerder ingeprent kunnen zijn door de coaches die de sport graag heel pragmatisch benaderen.

Hij noemt zichzelf dan ‘nog een beginner op de langebaan die al jarenlang marathons rijdt’. Geen woord van gelogen: Den Hertog, 32 jaar terug geboren in Gouda maar woonachtig in Groningen, heeft zeventien streepjes kunnen noteren sinds hij zich in 2008 op de ijsbaan in Nijmegen aan de 5000 meter waagde (7.40,12). Met zijn zojuist gerealiseerde 6.19 op het NK Afstanden staat hij nu in de top-10 van snelste tijden van Nederlandse rijders op deze discipline. En dat voor een beginner…

Duellerend met Remo Slotegraaf (achtergrond) reed Sjoerd naar een prima vijfde tijd op de vijf kilometer. ook op de tien kilometer zou hij dezelfde tegenstander treffen. | Foto : Soenar Chamid

“Op het WCKT in oktober viel het me al mee. Van de trainingswedstrijdjes die ik tussen toen en nu reed leerde ik dat er nog wel rek in zat. Dit is een ander trucje dan marathons rijden. Jillert en Arjan zeggen steeds: ‘Als je fit bent, goed schaatst en de uitvoering klopt, dan kan er best wat’. Hij kan die filosofie inmiddels omarmen als vierdejaars-pupil in de formatie van Albert Heijn Zaanlander (en Royal A-ware wanneer de marathon aan de orde is). “Eerst was het van: het moet, daarom doen we het. Als je ziet dat je verbetert, wordt het leuker.”

Wat hem ook helpt, zijn de vrouwen van de ploeg. Irene Schouten en Marijke Groenewoud zijn gesetteld tussen de besten ter wereld, Elisa Dul, Melissa Wijfje, Maaike Verweij, Arianna Pruisscher en Bente Kerkhoff doen hun best bij dat duo aan te pikken. Plus: ze kennen allen het metier waarin hij groot is geworden en prijzen heeft veroverd (negen marathons op kunstijs, drie in de vrije natuur). “Van hen kan ik veel leren, als het gaat om vijf kilometer. Hoe voeren zij dat uit? Welk raceplan zit erachter? Hoe verhouden hun trainingen zich ten opzichte van de wedstrijden? Ik probeer gerust af te kijken van Irene, die woont in de lange afstanden en weet hoe ze alles onderweg stabiel kan houden, zodra de vaart erin zit.”

Den Hertog maakt een knipoog naar het Daikin NK marathon. Op basis van zijn behaalde resultaat benadrukt hij dat-ie er prima voorstaat. “Evengoed is het totaal verschillend wat ik straks in Leeuwarden moet doen. Daar wordt het een eindsprint of moet ik een finale rijden, wat niet lijkt op twaalf ronden hetzelfde doen. Deze oefeningen op de langebaan sterken me in het idee dat ik eventueel ook solo niet bang hoef te zijn dat ik na drie ronden alleen helemaal op een hoop lig. In die zin heb ik mezelf een beetje ontdekt, wat ik als wapen kan inzetten.” Het klinkt erg hoopvol, zelfs optimistisch. Terwijl Den Hertog probleemloos de afloop van de meeste marathons zo kan opdreunen. Er is een man die heerst, en die draagt een geel-zwart pak onder zijn oranje leiderstenue: Harm Visser.

Sjoerd glijdt, Jillert wijst.... | Foto : Timsimaging (montage)

“Harm wint steeds volgens een vast patroon. We herkennen dat wel, maar dat is een ding. Er iets tegen ondernemen, is twee. Dat is ons een keer gelukt, met Daan Gelling als winnaar. We hebben een plan voor maandag, want we willen ons niet voortdurend als makke lammeren naar de slachtbank laten leiden. Maar eerst de tien kilometer hier nog”, besluit hij, op dat moment niet wetend of hij kort genoeg in het klassement van de vijf kilometer zal eindigen. Dat is het geval. Sterker nog, de vijfde stek die hij opeist in het veld van zestien man zou in theorie een ticket betekenen voor de vijfde en zesde World Cup op de langebaan, op het superijs van Salt Lake City en Calgary…..

Sjoerd naar de World Cups sturen heeft volgens Jillert Anema geen toegevoegde waarde. | Foto : Soenar Chamid

Jillert Anema: geen World Cups Langebaan voor Sjoerd den Hertog
De World Cup noemen en je krijgt een pittig intermezzo met Jillert Anema. Nu Sjoerd den Hertog dankzij zijn uitstekende klasseringen op het NK Afstanden (vijfde op de vijf kilometer, vierde op de tien kilometer) in theorie aanspraak maakt op een reis van twee weken naar de wereldbekers in Noord-Amerika, is het handig te weten hoe de hoofdbaas van Team Albert Heijn Zaanlander daar tegenaan kijkt.

Jillert, Sjoerd heeft er nog niet zo zijn gedachten over laten gaan. Neem jij daarom een beslissing voor hem, als blijkt dat hij in Salt Lake en Calgary kan rijden?
“Nee, dat gaat niet.”
Omdat?
“Het is gewoon onzin. Wij kijken hoe we een rijder beter kunnen maken. Het is niet normaal de wereld over te vliegen terwijl hij er nog niet aan toe is. Dat doen we als het wel zover is. Nu vinden we dat een wereldbeker niet iets is dat hem verder zal helpen.”
Maar jij leidt schaatsers op, via de langebaan of de marathon….
“Dat maakt niet uit. We proberen mensen beter te maken. Voor de langebaan is de marathon een duurtraining die veel leuker is dan wanneer je al die rondjes zelf moet rijden, in je eentje.”
Je zult Sjoerd ook hard nodig hebben voor de marathoncompetitie, bijvoorbeeld op de Weissensee.
“Dat heeft er niets mee te maken. Het is heel simpel: als je op een bepaalde manier de beste bent, kun je het ook alleen wel winnen. Dat zie je aan Bart Swings, die heeft geen hulp nodig.”

Zaterdag 30 december
“Dit is wat ik met Jillert en Arjan heb besproken, qua opbouw. Ik heb niet gemikt op een goede tijd, maar op een goede race. Alsof het een tijdrit was: zo snel mogelijk die tien kilometer afleggen.” Een nabeschouwing van een opnieuw geslaagd optreden in een notendop. Beloond met een prachtig persoonlijk record (12.57,67) in wat pas de vierde 10.000 meter is in zijn leven. Van 14.55,28 (tijdens de Grote Schaatsvierkamp van de schaatstrainingsgroep Wageningen in 2011) naar een score in de twaalf minuten. Dertien seconden beter dan op het WCKT. Den Hertogs naam plakt op de ranglijst van deze winter op de vierde plaats, achter de gevestigde knapen (Roest, Bergsma, Talsma).

“In deze ploeg hoort het er een beetje standaard bij. Al bak je niets van een tien kilometer, het blijft een nuttige training. Ik maak wel stappen zo, dat is fijn”, zegt hij. Gevraagd naar een mogelijk uitstapje voor de wereldbeker, beweert Sjoerd niet op de hoogte te zijn wat er zal gebeuren. “Misschien worden er andere rijders in de selectie geschoven. Ik ben er niet zo me bezig. Bovendien zijn wereldbekers tegelijkertijd met de wedstrijden (zoals de Alternatieve Elfstedentocht, red.) op de Weissensee. De kans dat ik een World Cup win, is niet zo groot. E kans dat ik op natuurijs win, is aanzienlijker. Al ben ik eerlijk: ik hecht zeker waarde aan het rijden van een World Cup. Dat is ook weer een mooie kans om me verder te ontwikkelen. We zullen zien. Nu voorbereiden op het NK Marathon, door de beentjes omhoog te leggen, en daarna een weekje in de zon fietsen op Tenerife. Heb ik ook wel zin in.”

Jubileumwedstrijd in Leeuwarden
Sjoerd den Hertog gaat een jubileum tegemoet. De nationale titelstrijd op nieuwjaarsdag in de Elfstedenhal van Leeuwarden wordt zijn tiende op het hoogste niveau. Hij kwam drie keer in de buurt van goud, maar moest in die finales het hoofd buigen voor Evert Hoolwerf (derde, 2023), Gary Hekman (tweede, 2020) en Arjan Stroetinga (tweede, 2019).
Het rijtje van al zijn klasseringen en de kampioenen ziet er als volgt uit:

2023, 3e plaats, kampioen Evert Hoolwerf
2022, 5e, Jorrit Bergsma
2020, 2e, Gary Hekman
2019, 2e, Arjan Stroetinga
2018, 8e, Simon Schouten
2017, 7e, Bob de Vries
2016, 11e, Arjan Stroetinga
2015, 16e Jorrit Bergsma
2014, 16e, Arjan Stroetinga

De koning van de marathon bij de vrouwen regeert al zeven jaar aan een stuk. Irene Schouten zal vast trek hebben in nummer acht. | Foto : Soenar Chamid

Bij de vrouwen lijkt de spanning op voorhand te zijn verdwenen. Team Zaanlander domineert het gehele seizoen al, met Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Arianna Pruisscher als winnaressen van een of meer races. In de wetenschap dat Schouten al sinds 2016 onafgebroken de titelhoudster is, moet er een wonder gebeuren om haar uit de trui te rijden. Tenzij er binnen de formatie van Jillert Anema wordt bepaald dat de kaart van iemand anders wordt gespeeld. Het is aan de concurrentie te demonstreren dat de lichtgroene brigade niet onoverwinnelijk is.

Alle informatie over het NK vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan