Tickets
Shop
Shorttrack 06 dec 2023

Dubbele punten in World Cup moeten toppers lokken

De rijders van bondscoach Niels Kerstholt doen gedurende de World Cup in Beijing allemaal aan twee individuele afstanden mee. Sinds dit seizoen is er in elk wereldbekerweekend een afstand die twee keer op het programma staat, waarbij de tweede de zogenoemde prime distance is. Daarop zijn dubbele punten voor de World Cup te verdienen. In China is de 500 meter twee keer geprogrammeerd.

Foto : KNSB - Shapevisions

DEELNAME TEAMNL AAN WORLD CUP 3 IN BEIJING
NAAM                 ZATERDAG       ZONDAG     MIXED RELAY

X Velzeboer          1500                    500                 X
M Velzeboer          500                    500                 X
S Poutsma            1500                   500                 X
Y v Kerkhof            500                  1000                 X        
D v Oorschot          500                  1000
J v 't Wout              500                  1000                 X
K Huisman             500                     500                X
F Emons               1500                    1000
T Boer                     500                   1000                X
I de Laat                1500                     500                X

Xandra Velzeboer rijdt op dag 1 de 1500 meter en op dag 2 de (tweede) 500 meter, die is aangemerkt als de prime distance, een afstand waarop de atleten dubbele punten kunnen verdienen. "Het is de afstand die tijdens een World Cup twee keer op het programma is gezet, en op de zondag wordt verreden. Dit systeem is al bij de start van het seizoen ingevoerd, maar er is nauwelijks aandacht aan besteed", legt bondscoach Niels Kerstholt uit. "In Beijing is het de 500 meter, terwijl in Montréal bij World Cup 1 de 1000 meter twee keer in het schema stond, en een week later de 1500 meter. Volgende week in Seoul wordt het langste individuele nummer eveneens twee keer opgevoerd."

"Op deze manier probeert de ISU de toppers te bewegen zich op de slotdag van een evenement aan te melden voor de prime distance. De dubbele punten zijn dan het lokkertje. Niet alle rijders zijn er overigens van gecharmeerd, want sommige toppers zeggen: 'Ik wil helemaal niet op de 1500 meter uitkomen'. Jens van ’t Wout heeft aangegeven dat hij alle World Cups aan de 1000 wil meedoen. Als hij daardoor de combinatie moet afwerken van 1000 en 500 of 1000 en 1500, interesseert hem niet. Hij concentreert zich vooral op de 1000, die discipline wil hij zo goed mogelijk onder controle krijgen.”

Melle (l) en Jens van 't Wout eerder dit seizoen in Montréal. | Foto : KNSB - Shapevisions

Melle van ’t Wout vliegt donderdag vanuit China terug naar huis, om daar – zoals hij zegt – “alvast alle pech voor de komende twee jaar eruit te gooien. Dit is de laatste keer dat me zoiets overkomt”, zo houdt hij de moed erin. De rijder uit Sintjohannesga moest afzeggen voor de wereldbeker wegens hevig stekende pijn in zijn rechterknie. Hoewel hij een MRI-scan heeft laten maken in Beijing, wees die niet volledig uit wat er aan het gewricht mankeert. “Er is niets aan de hand met het kraakbeen. Dat is positief. Het probleem zit ’m in de pees, waarschijnlijk een kwestie van overbelasting. Er zit veel vocht onder mijn knieschijf. De blessure bezorgde me een scherpe pijn waar ik niet doorheen kon bijten. Mogelijk krijg ik in Nederland een nieuwe scan”, aldus de korte toelichting van Van ’t Wout.

“Heel vervelend wat Melle is overkomen”, reageert bondscoach Kerstholt, die ook voor de wereldbeker in Seoul van volgende week geen vervanger laat komen. “Het probleem was helaas niet in China op te lossen. We veronderstelden dat het minder erg was geworden. Hij reed goed, dus we meenden dat het allemaal meeviel en vanzelf zou overgaan. Plotseling kreeg hij een reactie op de trainingen die zo heftig was dat hij onmogelijk verder kon. Ik hoop dat hij niet lang onderweg is om te herstellen, want er zit weinig tijd tussen nu en het tweede deel van het seizoen. In die periode komt ook nog een plaatsingswedstrijd voor de overige World Cups (Dresden en Gdansk, red.) waar de shorttrackers aan meedoen die er hier niet bij zijn.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan