Tickets
Shop
Inlineskaten 25 aug 2023

Vechten om WK-medailles, A-status of niet..

Een laatste training, de openingsceremonie van vrijdagavond, nog een keer diep ademhalen en het wereldkampioenschap Inlineskaten gaat van start. Op temperatuur komen hoeft niet meer, want met het kwik dansend rond de 38 graden belooft het net als op het EK vorige maand een geweldige slijtageslag te worden. Die bovendien al is voorafgegaan door een vervelende mededeling voor een drietal rijdsters…

Foto : Hanneke Mennens

Het leek er zo mooi en hoopgevend uit te zien voor Lianne van Loon, Fleur Veen en Berber Vonk: door middel van een klassering in de top-8 op de discipline aflossing tijdens het WK zou het trio mogelijk in aanmerking komen voor de A-status die sportorganisatie NOC*NSF al jarenlang toekent aan tal van atleten in verschillende sporttakken. Dat vooruitzicht kan voorlopig de ijskast in, omdat er meer nodig is dan alleen een notering bij de beste acht naties op een WK-onderdeel. De reden: inlineskaten staat niet op de lijst van zogenoemde focusprogramma’s van NOC*NSF. En in niet-olympische sporten moet aan veel meer eisen worden voldoen om de A-status te verkrijgen.

Een sport behoort tot het focusprogramma van NOC*NSF als die olympisch is. Daarnaast moeten de atleten een fulltime programma draaien onder regie van de bond (dit is geen harde eis, maar wel een gewenste omgeving). Verder zijn er tal van andere voorwaarden, zoals het aantal landen dat present moet zijn op een wereldkampioenschap waar om een top-8 wordt gestreden, waaraan moet worden voldaan voordat er überhaupt een verzoek om ondersteuning bij NOC*NSF kan worden neergelegd.

Over de tegenvaller zijn de betrokken skatesters vrijdagmiddag ingelicht door disciplinemanager Inlineskaten Marcel Scheperkamp. “Dat was een teleurstelling. Op het moment dat een atleet geld kan ontvangen voor de sportbeoefening, is dat altijd een pre en daar kijkt hij of zij naar uit. Alleen, NOC*NSF heeft zoveel restricties in de regels, dat je er af en toe niet uitkomt. Ik heb de vrouwen voorgehouden zo goed mogelijk te presteren de komende week, zodat ik met die resultaten naar NOC*NSF kan gaan om te bewerkstelligen dat inlineskaten ook in het focusprogramma wordt opgenomen. Dat zal niet eenvoudig zijn, zolang de discipline niet deel uitmaakt van de olympische familie.”

Lianne van Loon: "Balen, maar ik ben ook Europees kampioene geworden zonder dat ik een A-status had." | Foto : Hanneke Mennens


“Het is zeker een domper”, reageert ook bondscoach Valentina Berga-Belloni. “Erg vervelend, al voeg ik eraan toe dat we niet het hele jaar hebben toegewerkt naar dit evenement met de A-status in ons achterhoofd. Onze rijdsters mikken eerste en vooral op podiumplaatsen. De meiden willen presteren, zoals ze dat ook in Valence d’Agen op het EK hebben geprobeerd. We moeten er niet te veel woorden aan besteden.”

Lianne van Loon baalt van het nieuws, maar gaat direct erna over tot de orde van de dag. Begin deze week erkende ze dat ze de financiële steun van NOC*NSF prima zou kunnen gebruiken. “De A-status hebben betekent iets meer rust. En dat helpt je uiteindelijk naar betere resultaten. Het zou fantastisch zijn, maar ik blijf wel de sporter die al haar energie erin steekt om de beste races neer te zetten. Het draait om de prijzen, de medailles. Wel of geen A-status behalen is in Italië geen issue voor me. Ik ben ook zonder die financiële steun Europees kampioene op de marathon geworden verleden jaar.”

Alle info over het WK Inline vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan