Tickets
Shop
Inlineskaten 30 aug 2023

Sofia Schilder hoopgevend lichtpuntje in puntenkoers

Op het WK Inlineskaten vliegen met name de Colombianen als nagenoeg ongrijpbare drones over het parcours. En het maakt niet uit of er op de parabolische piste van Montecchio Maggiore wordt gereden, of op het asfalt, in de meeste gevallen bezetten de mannen en vrouwen uit dat Zuid-Amerikaanse land het podium na de races.

Foto : Hanneke Mennens

Er is bijna een zucht van verlichting te horen onder het publiek wanneer de speaker een ander volkslied aankondigt bij de huldigingsceremonie. Woensdag klonk bijvoorbeeld voor de tweede keer deze week de Brabançonne, na de wervelende show van Vlaming Bart Swings op de afvalkoers. Hij klopte de Fransman Martin Ferrie (tweede) én de Colombiaan Juan Mantilla. In het vrouwenveld viel er geen Europese vertegenwoordigster te traceren in de top van het klassement: de eerste vijf plekken werden ingenomen door achtereenvolgens een Colombiaanse (Gabriele Rueda), een Mexicaanse, opnieuw een Colombiaanse, een Ecuadoriaanse en een Venezolaanse.

Lianne van Loon stond nog net in de top-10 gerangschikt: negende. Ze reed oplettend, kreeg een paar ronden hulp van Berber Vonk (die het tempo op kop van het peloton ging bepalen) maar was in de finale van de koers redelijk leeg en was de pineut toen er nog vier ronden moesten worden afgelegd. “Vijftien kilometer was wat aan de lange kant voor Lianne”, wist bondscoach Valentina Berga-Belloni. “De puntenkoers van donderdag is wat korter en daarom beter geschikt. Alle focus op dat onderdeel, en niet de one lap. Daar moet ze wel op starten, omdat ze staat aangemeld, maar het wordt energie sparen voor de puntenkoers.”

Sofia Schilder doet het volgens Valentina Berga uitstekend als eerstejaars juniore op een WK. | Foto : Hanneke Mennens

De beste prestatie op de vierde WK-dag leverde eerstejaars juniore Sofia Schilder (boven op archieffoto van het EK). Ze legde beslag op de zevende plaats in de puntenkoers na een race die ze prima had ingedeeld. Gedurende de eerste fase hield ze zich afzijdig van het geweld dat een Colombiaanse en een rijdster van Chinees Tapei ontketenden. Toen dat duo was uitgeraasd, kwam de Noord-Hollandse uit haar schulp. Ze greep een viertal punten, maar merkte gaandeweg dat haar aanvalslust veel van haar vergde en moest de beteren laten gaan.

“Sofia deed het geweldig, als je in ogenschouw neemt dat ze in deze categorie net komt kijken. Het plan dat we vooraf hadden opgesteld, voerde ze uitstekend uit. Dit soort optredens zijn goed om ervaring op te doen, te investeren in de toekomst. Zij en Jet Fransen proberen zich op dit WK echt te verbeteren. Dat is mooi om te zien. Dat geldt overigens ook voor de jongens (Tom Mulder en Chris Berkhout). Zij hebben het echter wat moeilijker bij de junioren-mannen, omdat het niveau daar nog wat hoger ligt", aldus Berga. Het duo eindigde niet bij de eerste tien op de puntenkoers.
De uitslagen van het WK op de weg staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan