Tickets
Shop
IJsbrekers 12 aug 2023

Schaatsers zijn zoveel meer

Rubriek over taboes in de schaats- en skeelerwereld. Onderwerpen die schuren of gevoelige thema’s die bespreekbaar worden gemaakt. Met oogkleppen op honderd procent voor de sport gaan, biedt geen garanties tot succes. Ruimte bieden voor de persoon achter de sporter lijkt steeds prominenter te worden in de topsport, als essentieel ingrediënt voor optimale prestaties.

In topsport moet alles kloppen. Het draait om de nuances en het vinden van de juiste balans. Inzicht hebben in wat je nodig hebt als sporter én als mens om zowel fysiek als mentaal op je best te zijn, is van onschatbare waarde. De 20-jarige sprinter van Reggeborgh, Mats Siemons, streeft ernaar om niet alleen op te gaan in de sport en zich blind te staren op één doel. De geboren Amsterdammer combineert zijn schaatscarrière met een studie Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente. “Ik wil mijn bovenkamer blijven ontwikkelen en de deur op een kier houden voor de periode na het schaatsen. Zo hoef ik niet helemaal opnieuw te beginnen wanneer ik stop," legt hij uit.

Schaatsen is in Nederland de winterse volkssport nummer één.
Hoewel Siemons' focus momenteel gericht is op zichzelf verbeteren en streven naar de ‘allerbeste willen zijn’, is hij zich bewust van het immense podium waarop hij acteert als schaatser. Stilletjes koestert hij een toekomstdroom. “Zodra ik meer bekendheid vergaar, wil ik er ook iets mee doen; om jongeren - die niet vanzelf in aanraking komen met topsport - aan het sporten te krijgen. Eerst moet ik beter schaatsen en mijn studie afronden, maar deze gedachten komen wel eens bij me op. Wie mij bijvoorbeeld inspireren, zijn de Amerikaanse NBA-spelers, Sven Kramer of de rapper waar ik fan van ben, Travis Scott. Zij hebben allemaal hun eigen stichtingen. Uiteindelijk gaat het daarom; om iets groters dan jezelf."

Drie keer Mats Siemons: tijdens zijn studie, op het ijs en in het buitenland op reis.

Tegenwoordig zijn sociale media de perfecte platformen om meer van jezelf te laten zien dan enkel de atleet. Heb je een verhaal, zie je er leuk uit, weet je jezelf goed te presenteren, heb je interessante hobby's, wat wil je nalaten? Het zijn allerlei factoren waarmee een schaatser te maken krijgt bij het vergaren van volgers, het vinden van een team of het verkrijgen van een sponsorcontract. Door deze facetten op de juiste wijze in te zetten, je bewust te zijn van je identiteit en ambities, kunnen ze kansen bieden: van het zijn van een rolmodel tot het verdienen van een extra zakcentje.

Een atlete die zichzelf op sociale mediaplatformen als meer dan alleen 'die schaatsster' presenteert, is allroundster van Team IKO, Joy Beune. Foto's op het ijs worden afgewisseld met professionele, stijlvolle en vrouwelijke afbeeldingen. Ze weet precies wat ze wel en niet wil delen op het digitale domein, en heeft een duidelijk doel: "Ik wil laten zien dat ik zowel een schaatsster ben als gewoon Joy; de nuchtere Twentse. Vaak denk ik: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat is wie ik ben en wat ik wil uitstralen. Ik weet dat sex sells, maar dat is niet de manier waarop ik mezelf wil presenteren en aan meer volgers wil komen. In het dagelijks leven ben ik ook niet zo." Op het ijs voelt de 24-jarige ‘ultieme vrijheid’ en komt ze in haar 'eigen zone'. Hoewel fotoshoots een leuke bonus zijn, hebben ze haar - in combinatie met een goede match qua persoonlijkheid - een ambassadeurscontract opgeleverd bij het horlogemerk Breitling en het Nederlandse tassenfamiliebedrijf 'The Chesterfield Brand'.

Een screenshot van Joy Beune haar Instagrampagina. Het laat zien dat zij meer is dan alleen 'die schaatsster'.

Voor Beune draait alles om ambitieuze doelen en het floreren binnen een familiale omgeving. Deze dynamiek heeft ze ook bij Team IKO gevonden. Binnen de ploeg voelt ze zich vrij om haar mening te uiten en haar waarden te verdedigen. Deze eigenschappen kunnen de jongere generatie vrouwelijke atleten inspireren, hoewel Beune zich daar niet altijd bewust van is. "Het is fijn om gezien te worden. In ons team word ik overal bij betrokken en met respect behandeld. Er wordt naar mijn mening gevraagd en ik krijg niet de deksel op mijn neus als ik iets wil overleggen”, klinkt het nuchter.

Iedere atleet is anders en daardoor verschilt ook de omgeving waarin ze het best gedijen. De kunst ligt in het ontdekken onder welke omstandigheden de prestaties het best tot uiting komen. Dit ontdekte Victor Ramler. De 26-jarige marathonschaatser van Jumbo-Visma verruilde het schaatsmekka in Heerenveen voor zijn geliefde Amsterdam, op zoek naar rust en een betere balans. "De afgelopen drie jaar had ik een kamer in Heerenveen om reistijd te besparen en beter te kunnen herstellen. Maar nu weet ik dat ik juist meer ontspanning ervaar als ik een vaste plek heb, waar ik mijn eigen ding kan doen."

Ramler presteert het best op het ijs wanneer hij zich ook buiten de schaatssport kan ontwikkelen en niet gevangen raakt in een tunnelvisie. "De ervaringen die ik opdoe met schaatsen verrijken mijn leven enorm, maar ik vind het ook leuk om ernaast te studeren (master in onderwijswetenschappen, red.), een balletje te slaan op de tennisbaan en maatschappelijk betrokken te zijn. Daarnaast vind ik ontspanning in het spelen op mijn piano. Ik improviseer veel. Ik begin met een paar akkoorden of noten en dan komt er vanzelf iets vets uit. Soms klinkt het niet altijd even goed, maar dat maakt niet uit als ik voor mezelf speel. Als ik een nummer hoor dat ik mooi vind, probeer ik dat te leren spelen." Zichzelf ontwikkelen werkt bij Ramler in alles door: in het leven, de studie, muziek en voorál op het ijs.  

In een video van zijn vorige werkgever is een impressie te zien van Ramler als pianist:



Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan