Tickets
Shop
Inlineskaten 29 aug 2023

Net geen medaille Nederlandse relay-vrouwen: 'Toch kunnen we trots zijn'

De Nederlandse vrouwen zijn er net niet in geslaagd een WK-medaille te bemachtigen op het onderdeel relay. In de finale van het spectaculaire nummer kwam het trio Lianne van Loon, Fleur Veen en Berber Vonk 0,17 seconde tekort om het Italiaanse drietal van brons te houden. Colombia greep de wereldtitel door in de slotfase van de race afstand te nemen van de Francaises.

Foto : Hanneke Mennens

"Teleurstelling? Wat is teleurstelling?", zo vroeg Berber Vonk zich af, een klein uurtje nadat Oranje tussen de buien door op de skeelerpiste van Montecchio Maggiore op een zucht van de eerste WK-medaille was gestrand (vierde). "Ik denk dat we vooral heel trots kunnen en mogen zijn op dit resultaat. Vierde worden op de relay tijdens een wereldkampioenschap: daar hadden we van tevoren echt niet op gerekend hoor", meldde ze enthousiast vanuit Italië, waar ze een zeer chaotische dag had beleefd met TeamNL. "Je hoopt alleen op meer, wanneer je zo goed voor de dag komt. Want dat deden we."

Die eindstrijd zou - nadat het toernooi maandagmiddag werd afgebroken wegens hevige regenval - in eerste instantie dinsdag om tien uur 's morgens worden afgewerkt. "We arriveerden bij de baan, waar alles echter zeiknat was. Geen race dus en wachten op een nieuw tijdstip. Terug naar het hotel, om half twee opnieuw richting piste omdat we een uur later zouden  rijden, en vervolgens werd de wedstrijd weer uitgesteld naar half vier. Toen kregen we tien minuten tijd om ons voor te bereiden, werd er gezegd.  Van die tien bleven er vijf over, en daarin moest iedereen zijn hele warming-up doen."  Vonk deed er niet moeilijk over. "Je weet dat je dit in het inlineskaten kunt verwachten. Iedereen had ermee te dealen."

En wie z'n hoofd het koelst zou weten te houden, zou winnen. Aldus Vonk. Die stelregel was misschien niet helemaal van toepassing op de uitkomst van de race, want gezien de overmacht van de Colombiaanse afvaardiging tijdens dit mondiale treffen (27 medailles in 24 races tot dusver) lag het in de lijn der verwachting dat de Zuid-Amerikaanse trein ook hier zou zegevieren. "Oké", reageerde Vonk, "de race moest wel eerst even gereden worden. Er kan zoveel gebeuren in zo'n hectische finale, ook bij teams die op elkaar zijn ingespeeld en gewend zijn altijd met elkaar te trainen. Dat bleek vanmiddag. Neem bijvoorbeeld de ploeg van Chinees Taipei: die werd gediskwalificeerd omdat die meiden een wisselmoment misten."

Nederland lag in de voorlaatste ronde nog op koers voor brons. "Bij onze laatste wissel, waarbij ik Lianne afduwde, reed Duitsland heel hinderlijk in de weg, en daar konden de Italiaansen van profiteren. Heel jammer. Toch hebben we aan deze vierde plaats een flinke brok extra zelfvertrouwen gekregen voor de rest van de week. Het wegprogramma komt er nog aan, met daarin de marathon. Kansen genoeg. Voor ons begint het wereldkampioenschap nu pas", klonk het strijdvaardig.

Bart Swings, de onnavolgbare Vlaming van Team IKO die ook wereldtop is in het skeeleren, staat na drie toernooidagen alweer op drie plakken. De Leuvenaar werd dinsdag met goud behangen vanwege zijn wereldtitel op de 1000 meter. Hij had al zilver (afvalkoers) en brons te pakken (punten-afvalkoers).

Alle uitslagen van het WK staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan