Tickets
Shop
Nieuws 17 aug 2023

Jelmar Hempenius heeft z'n snelheid voor het WK te pakken...

Op koers liggen en dadelijk presteren op het WK Inlineskaten in Italië (26 aug-3 sep): als het zo vanzelfsprekend is, kunnen de twijfels overboord bij Jelmar Hempenius. De Friese sprinter nam het zekere voor het onzekere en testte donderdagmiddag in een speciale training hoe het is gesteld met de snelheid op zijn discipline, de 100 meter sprint. “Met de vorm zit het wel goed.”

Foto : Neeke Smit

Het waren vooral de laatste meters van die explosies op het kortste nummer van het skeeleren die bondscoach Valentina Berga-Belloni niet helemaal bevielen tijdens het Europees kampioenschap in Valence d’Agen. Hempenius, in 2022 winnaar van het brons op het EK, viel nu ondanks knappe races net naast het podium. Dat resultaat was een tegenvaller, tegelijkertijd leerden zijn races optredens op Franse bodem waar er nog winst was te behalen. Niet bij zijn prima starts, evenmin op de eerste zestig, zeventig meter; wél aan het slot van de sprint, wanneer de bevrijdende streep in de verte als een magneet begon te werken.

Hoewel een maand niet direct een periode was waarin een atleet nog grote sprongen voorwaarts maakt, ging Hempenius heel specifiek aan de slag. De inzet: kijken of er uit zijn benen nog een versnelling is te halen voor de rush naar de finishlijn. Zo deed zijn Italiaanse tegenstander dat namelijk in de halve finale van het EK, op die wijze de doortocht richting eindstrijd belemmerend.

“Die jongen (Alessio Piergigli, red.) kwam met een topsnelheid op de proppen waaraan ik niet meer kon tippen op dat laatste stukje. Vandaar dat ik de afgelopen weken heb ingezet op dat verbeterpunt. Onder andere tijdens mijn krachttraining, maar ook in de training op skills, op de weg en op de fiets, alles draaide om mijn topsnelheid en het door versnellen. Ik ben met skeelers en op de fiets veel op hoge snelheid van viaducten gaan rijden over afstanden die net wat langer waren dan honderd meter”, vertelde Hempenius voorafgaand aan de tijdmeting die op de baan van Heerde plaatshad.

Hempenius zocht de afgelopen weken naar dat kleine beetje snelheid om op het WK goed voor de dag te komen. | Foto : Neeke Smit

Die piste was niet zomaar als locatie was gekozen. De Fries trainde er dit seizoen geregeld met de nationale selectie en bij die gelegenheden werden door Berga zijn tijden geklokt die als vergelijkingsmateriaal zouden kunnen dienen. Even een ritje van 125 kilometer vice versa voor een warming-up en een tweetal spurtjes van nog geen tien seconden: kosten noch moeite werden gespaard. Bovendien waren ook zijn trainster van het KNSB Talent Team Noord Bianca Roosenboom en de bondscoach afgezakt naar de Veluwe, met elektronische apparatuur om de tijd te meten.

“Op die manier wilde ik eraan gewend raken tegen de weerstand in en ook bij overspeed (sneller gaan dan gebruikelijk) meer snelheid proberen te ontwikkelen” vervolgde hij zijn uitleg. “Het blijft echter moeilijk te zeggen of ik er daadwerkelijk op vooruit ben gegaan. Als ik een of twee procent verbeter op honderd meter en van 9,8 seconden naar 9,7 ga, kom ik alweer wat meer in de buurt van de toptijden en kun je over heel andere prestaties praten. Ik ben benieuwd”, zo besloot Hempenius, terwijl hij ondertussen de wielen van zijn skeelers verwisselde voor een nieuwe set. “Ik heb zojuist de wielen gekregen waar ik al maanden op wachtte. Die kan ik nu mooi direct testen. Gelukkig zijn het wielen waar ik me van nature vrij goed op voel. Daar heb ik mazzel mee. Ik hoef er niet heel extreem aan te wennen. En ik heb genoeg tijd om er comfortabel mee te worden.”

De WK-setup van Hempenius is eindelijk compleet: "Hier heb ik maanden op gewacht." | Foto : Neeke Smit

En weg was-ie, rustig over de baan rollend naar de startstreep waar Berga stond te wachten om hem met een fluitsignaal op pad te ‘schieten’. De eerste meters rennend en met zijn lange stelten als het ware klauwend skatend op het asfalt kwam hij snel in het ritme. Vanaf de andere kant schreeuwde de filmende Roosenboom hem aanmoedigingen toe. Of die hielpen? Hempenius finishte wel na 9,67 seconden, een tiende rapper dan hij eerder dit jaar op deze plek was geweest. In zijn tweede poging, waarbij hij van Berga nog meer moest proberen alle kracht uit dat lange lichaam over te brengen op skeelerwielen overtrof hij zelfs zijn score met minimaal verschil: 9,66.

“Ik ben sneller dan de laatste keer in Heerde. Daaruit kan ik concluderen dat het goed zit met de vorm. Dat is positief, omdat ik de afgelopen anderhalve week best zwaar en hard heb getraind. Daardoor ben ik nu nog niet op het niveau dat ik hoop op het WK te hebben. Met een week rust of rustiger trainen zal straks mijn lichaam beter hersteld moeten zijn. En ik hoef pas op 1 september te racen, hè.”

De luisterende bondscoach: "Als je dan maar die Italiaan klopt..." Hempenius knikte. "De stand tussen ons is 2-1 in zijn voordeel. Ik versloeg hem vorig jaar op het EK, hij was mij in 2023 twee keer de baas. Ik maak er heel graag 2-2 van."

Meer informatie over het WK Inline vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan