Tickets
Shop
Inlineskaten 31 aug 2023

Bart Swings, de leeuwentemmer van Montecchio Maggiore

Venijnig, niets of niemand sparend en zorgvuldig calculerend snelde Bart Swings donderdagavond naar zijn derde skeelerwereldtitel van 2023. Alsof er geen Colombianen bestonden. Op het wegparcours in Montecchio Maggiore (Ita) liet de olympisch schaatskampioen van Beijing in de puntenkoers over tien kilometer zijn zweep onophoudelijk knallen; de concurrenten moet er bijkans gek van zijn geworden. Ze reden mee en….moesten al halverwege het hoofd buigen.

Foto : Timsimaging

Jason Suttels, landgenoot van Swings, bekeek driekwart van de strijd op z’n gemak vanuit het peloton. Toen de wereldkampioen voldoende punten had gesprokkeld – en de nummers twee en drie ook leken vast te staan – zag de andere Belg zijn kans schoon. In een mum van tijd lanceerde hij zichzelf drie, vier keer langs meegeslopen tegenstanders, raapte tien punten op en wist ook de laatste spurt van de koers naar zich toe te trekken, zo drie punten aan zijn totaal toevoegend. Met dertien evenaarde hij de Colombiaan Andres Gomez die zich in de beginfase vergaloppeerde en zijn energievoorraad had opgebruikt om Swings bij te benen. Dat brak hem in de eindafrekening op: hij gleed van twee naar plek drie op het podium.

Zo verstikkend als de manier waarop Swings de rest zijn wil oplegde, ging het er bij de vrouwen niet aan toe. Maar tegen de Colombiaanse tandem Fabriana Arias (goud) en Gabriela Rueda was evenmin op te boksen door de Europese rijdsters. Niet voor de eerste keer dit WK zag de top van het klassement er Zuid-Amerikaans getint uit: op vijf van de zes eerste posities stond iemand van het continent aan de andere kant van de oceaan. En de enige ‘vreemdelinge’ kwam ook niet uit de buurt (Chinees Tapei).

Onze Nederlandse inbreng? Lianne van Loon mocht de top-10 afronden, en was er achter een Italiaanse en Tsjechische de derde Europese atlete mee in de uitslag. De Goudse allroundster weerde zich prima; maar eens temeer werd duidelijk dat de besten van de planeet simpelweg te lang en te hard hun rondjes kunnen afraffelen. Van Loon bemoeide zich in het tweede deel van de race met het gevecht om de punten. Ze bemachtigde er drie (in twee sprints) en was daarmee uitgespeeld in het spijkerharde spel. Berber Vonk werd veertiende in de eindranking; zij had een punt op haar conto.

De vier junioren hadden het moeilijk in het geweld van de afvalkoers. Geen van de vier kwam in de buurt van de top-10, al waren de verwikkelingen rond Tom Mulder (die door de jury twee keer als afvaller werd aangeduid op een gegeven moment niet meer te volgen..Sofia Schilder en Jet Fransen kwamen in hun afvalkoers op hardhandige wijze in aanraking met het asfalt.

Alle uitslagen van het WK Inline op de weg staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan