Tickets
Shop
Kort door de bocht 21 apr 2023

Tilburg eert Emons, Beuling naar Vuelta

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Sander Chamid

Tilburg is trots op Friso Emons  
Voor zijn aandeel in de Europese relaytitel met de mannen van TeamNL Shorttrack is Friso Emons gehuldigd door de gemeente Tilburg, zijn oude woonplaats. De shorttracker, die vanwege de sport al weer enkele jaren in Heerenveen woont, beleefde afgelopen seizoen zijn echte doorbraak. Voor het eerst stond hij bij internationale wedstrijden op het podium. Bij het EK in Gdansk reed hij met de relayploeg naar het goud en won hij individueel brons op de 1500 meter. Daarvoor werd hij donderdag in het zonnetje gezet, tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Tilburg. Emons ontving van sportwethouder Maarten van Asten een plaquette, een bloemen en een speech met als boodschap: Tilburg is trots op Friso Emons.


Femke Beuling naar Vuelta Femenina
Oud-schaatsster Femke Beuling (23) heeft haar eerste profcontract als wielrenster binnen. Per 1 mei maakt ze deel uit van EF Education-SVB, een vrouwenploeg die op het hoogste niveau acteert. Het is de bedoeling dat ze volgende maand meteen meegaat naar de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen. „Ik had een droom, maar nooit gedacht dat deze zo snel zou uitkomen”, aldus Beuling. 

De Emmeloordse, die tot vorig seizoen uitkwam voor het Development Team van Gewest Fryslân, zegde het schaatsen vaarwel omdat ze kampte met een zwabbervoet. Sinds het najaar legt ze zich serieus toe op het wielrennen, waarin ze dankzij haar sprintkwaliteiten al enkele malen op het podium stond en in februari de klassieker Brussel-Opwijk op haar naam wist te schrijven. In Spanje zal ze dus debuteren als ronderenster. De Vuelta is van 1 t/m 7 mei en start in Torrevieja.

WK Shorttrack voor Masters 
Vanaf vandaag is de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam het toneel van de WK Shorttrack voor Masters. De oudste deelnemer is 88 jaar: de Noor Arne Kjell Foldvik. Aan deze Masters International Shorttrack Games, die duren tot en met zondag, doen zo'n negentig rijders mee, afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Op de startlijst prijkt ook de naam van oud-wereldkampioen (langebaan) Jeroen Straathof, actief bij de Leidse shorttrackclub IHCL, die meerijdt in de categorie 45+.  De organisatie is in handen van de Amsterdamse Schaatsclub Jaap Eden. De wedstrijden beginnen zaterdag en zondag om 10.00 uur en zijn rond 16 uur afgelopen.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan