Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2022

Jens van 't Wout vliegt op de World Cup af

Racen en scoren. Dat moet de woordcombinatie zijn die Jens van ’t Wout bedoelt, na de tweede dag van de shorttracktrials in Thialf. Hij noemt het efficiënt schaatsen, en dat is precies hetgeen hij heeft laten zien. Deelname aan de World Cup ligt binnen handbereik.

Foto : Martin de Jong

De snelste op alle tijdritten die vrijdag zijn gereden. En nu, na de korte ochtendsessie van deze zaterdag, prijkt zijn naam ook bovenaan in de ranking van de 1000 meter. 1. Jens van ’t Wout, 2. Sjinkie Knegt, 3. Kay Huisman. Dat betekent 34 kostbare punten in de strijd om de wereldbekertickets, het eerste belangrijke hoofdstuk deze winter voor de nationale shorttracktop. Hij had er al 10,2, de beloning voor elke gewonnen rit tegen de klok. “Als het me lukt om op de 500 en 1500 meter van zondag in de top-2 te komen, ben ik er”, meldt de jongste (nog net twintig jaar) rijder van de Nationale Trainingsselectie met een grote glimlach op het gezicht. “Het gaat lekker, ja, ik kan niet anders zeggen…”

Winnen, of in elk geval op de grote toernooien om de medailles knokken, dat is de grote wens van Van ’t Wout die in februari de Winterspelen meemaakte op een manier die wat hem betreft niet voor herhaling vatbaar is. “Het was leuk om erbij te zijn in China, zeker goed voor de ervaring, maar ik had meer gewild dan alleen meedoen. Tijdens zo’n evenement moet je kunnen laten zien wat je kan. Dat kwam er totaal niet uit.”

Die teleurstelling, opgeteld bij het moeten missen van het wereldkampioenschap in Montréal (omdat de teamleiding en zijn school besloten dat zijn eindexamen voorrang moest krijgen) motiveerde Van ’t Wout de voorbije zomer snoeihard te trainen. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar de wisseling van de wacht in de staf is een zegen voor hem. Onder (de even gestopte) bondscoach Jeroen Otter was het in de trainingen vooral een kwestie van rammen, rammen, rammen. Sinds de entree van Niels Kerstholt in mei leert hij vanuit rust en efficiëntie te rijden.

“Ik voel me heel goed, ben nog nooit zo sterk geweest als nu. Fijn dat het werk wordt beloond. Ik ben blij met de aanpak van Niels, al blijft het een gekke gewaarwording dat ik er vorig seizoen vanuit ging heel lang gecoacht te worden door Jeroen. Ach, het maakt me ook niet veel uit, ik ben vrij flexibel en heb geen moeite om over te stappen naar andere trainingsschema’s. Omschakelen gaat me makkelijk af.”

Doorschakelen wordt meestal van de Nederlandse koningin van shorttrack verwacht. Suzanne Schulting reed niet de beste tijdritjes van haar leven (ze won wel haar afstand, de 1000 meter) , toen ze weer de arena in kon om te duelleren met tegenstandsters, bleek ze ongenaakbaar.  Een flits was voldoende om Xandra Velzeboer van de eerste positie te verdringen en de 1000 meter naar zich toe te trekken. Op de 500 meter plaatste ze zich eenvoudig voor de halve finales, al gold dat ook voor haar NTS-maatjes.

De uitslag van de 1000 meter op de trials van de mannen staat hier, de vrouwen hier.

Itzhak de Laat: 'Sla me beter door de seizoensstart heen dan verwacht'
Met een megaklap knalde Itzhak de Laat op het laatste nummer van de tweede trials-dag in de kussens rond de piste, maar kon hij tamelijk ongeschonden het ijs verlaten na de kwartfinales van de 500 meter.  "Ik trachtte deze wedstrijd wat relaxter te houden, zodat ik wat meer op techniek kon blijven schaatsen. De gedachte erachter was dat ik ze dan beter raakte en uiteindelijk een betere tijd zou kunnen neerzetten. In een bocht trapte ik echter dwars door het ijs heen door een misser van mezelf. Ik probeerde rustig te blijven, maar trapte er opnieuw doorheen waardoor ik even uit balans raakte en Niels Kingma m'n mes aantikte. Plotseling lag ik achterover en draaiden we samen de kussens in. Dat gebeurt bij shorttrack. gelukkig heb ik een terechte toevoeging (doorgang) naar de halve finales gekregen."

De val van Itzhak de Laat had gelukkig geen kwalijke gevolgen. | Foto : Martin de Jong


Met een vijfde plaats, eerder op de dag in de eindstrijd van de eerste volledig afgeronde afstand (1000 meter), hoefde de Fries zich niet te schamen. De Laat ondernam verschillende passeer-acties, maar liet de veldslag in de slotfase een beetje lopen. Ook in de tijdritten van vrijdag hield hij zich goed staande: vierde in de race over zes ronden, derde in de tweede klokproef (222 meter) en dezelfde klassering op het meest slopende nummer, de negen ronden lange tijdrace. "Overleven gaat me beter af dan verwacht. Ik ben erg happy met de halve finale van de 1000 meter, de manier waarop ik die reed. Want al ben ik geen  groot liefhebber van dit soort races, je moet wel laten zien hoe het met de vorm is gesteld, bewijzen dat je geen totale pannenkoek bent. Want als je me een paar maanden geleden had gevolgd, zou je zijn geschrokken van de wijze waarop ik bezig was. Toen was het heel droevig met me, vind ik zelf. Misschien ben en blijf ik te perfectionistisch en hard voor mezelf. 

Ik denk dat het beter gaat dan het grootste gedeelte van de zomer, waarin ik hier en daar heb lopen struggelen. En weet je, ik ben nog nooit top geweest in de eerste wedstrijden van het seizoen. Van de time trials wordt niemand vrolijk - op Jens van 't Wout na dan - maar ik heb me er toch redelijk goed doorheen weten te slaan", besloot hij opgewekt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan