Tickets
Shop
Kort door de bocht 19 okt 2022

Schulting opnieuw beste shorttrackster, ereprijs Sven Kramer

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Martin de Jong

Suzanne Schulting wint eretitel voor zesde keer
Suzanne Schulting en het mannen-relayteam hebben woensdag de shorttrack-jaarprijzen van de KNSB ontvangen. De bronzen beelden, gemaakt door beeldhouwer Gerrit van Emous, kregen zij overhandigd in Thialf.
Suzanne Schulting werd uitgeroepen tot Shorttrackster van het Jaar 2022 op basis van haar uitstekende resultaten bij de Olympische Spelen in Beijing. De Friezin won daar individueel goud (1000 meter), zilver (500 meter) en brons (1500 meter) en schaatste ook met het relayteam (samen met Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer) naar de olympische titel.
Dankzij deze oogst van vier olympische medailles werd Schulting voor de zesde keer op een rij winnares van deze KNSB-jaarprijs. Ze kreeg deze award in 2016 voor het eerst; in 2021 werd de prijs vanwege de corona-pandemie niet uitgereikt. “Best bijzonder wanneer je zoveel jaar achter elkaar (met een onderbreking van een seizoen vanwege corona) deze prijs krijgt”, zei een trotse Schulting. “Het betekent dat ik sinds het begin van mijn senioren-carrière, op m’n achttiende, winnares ben. Dan doe je toch iets erg goed.”

Sven Roes, Friso Emons en Itzhak de Laat zijn (met de afwezige Sjinkie Knegt) de Shorttrackers van het Jaar. | Foto : Martin de Jong

Bij de mannen ging de titel Shorttracker van het Jaar 2022 niet naar een individuele rijder, maar moesten vier mannen de prijs delen. Het bronzen beeld ging naar het viertal dat samen zilver won op de relay bij het WK in Montréal: Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roes en Friso Emons.
Tijdens de overhandiging van het bronzen beeld, als verrassing na de ijstraining in Thialf, was Sjinkie Knegt wegens ziekte afwezig. De Fries won de titel al zeven keer (zes keer individueel, een keer met het relayteam). Itzhak de Laat was al drie keer eerder winnaar van de KNSB-jaarprijs: één keer individueel en tweemaal met het relayteam.

Bijzondere onderscheiding voor Sven Kramer
Sven Kramer heeft in Seoul een prestigieuze olympische onderscheiding in ontvangst genomen. De voormalig schaatser, viervoudig olympisch kampioen, kreeg de zogenoemde 'Outstanding Sporting Career Award’ vanwege zijn prestaties op de Olympische Winterspelen.
"Ik ben vereerd dat ik vandaag de 'Outstanding Sporting Career Award' heb ontvangen vanuit de olympische beweging. Het is een mooie waardering voor mijn olympische carrière die in 2006 begon in Turijn en eindigde in Beijing 2022. Het was een reis met veel hoogte- maar ook dieptepunten die mij gemaakt hebben tot wie ik nu ben", aldus de 36-jarige Kramer, die werd geëerd door de Associatie van Nationale Olympische Comités (ANOC).
Kramer werd in 2010 in Vancouver olympisch kampioen op de 5000 meter, net zoals in 2014 in Sochi en in 2018 in Pyeongchang. In 2014 werd hij in Sochi ook kampioen op de ploegachtervolging. Tevens won hij op de Winterspelen twee keer zilver en drie keer brons.
De awards van ANOC hebben betrekking op de prestaties op de laatste editie van de Olympische Spelen. Een uitzondering daarop is de Outstanding Sporting Career Award', omdat het een oeuvreprijs is.

IJsbaan Twente wacht op reddingsboei
De herfststormen hebben zich nog niet gemeld, maar tal van sportaccommodaties verkeren allang in zwaar weer. IJsbaan Twente bokst al geruime tijd tegen
de dreiging van een faillissement, en ziet de kansen om na dit seizoen open te blijven steeds verder slinken. Op het verzoek van Enschedese gemeenteraad aan veertien omringende gemeenten een eenmalige, vrijwillige bijdrage te geven, is nog niet gereageerd.
De schaatsbaan heeft een overkoepelende functie voor gehele regio. Clubs en talenten kunnen gebruikmaken van de faciliteiten. Door de komst van de Sven Kramer Academy is de ijspiste bovendien nog meer een opleidingscentrum geworden. De gedachte in Enschede is dat andere gemeenten daarom best kunnen bijspringen.
Volgens verschillende media in Twente is er sowieso meer dan een half miljoen euro nodig om ook volgende winter op het schaatscomplex sportliefhebbers te ontvangen. De financiële problemen zijn niet van gisteren. Sinds de opening in 2008 hikt de exploitant PCH Groep tegen tekorten aan, die ook niet konden weggewerkt met extra subsidies van Enschede (jaarlijks een ton). Begin deze maand besloot de gemeente het beheer en onderhoud van de ijsbaan zelf te gaan doen, al betekent dat geen enkele garantie voor de toekomst.
Er zijn drie opties. De gemeente kan de jaarlijkse financiële ondersteuning stopzetten, wat betekent dat de b.v. failliet gaat. De gevolgen daarvan laten zich raden: het gemeentelijke vastgoedbedrijf zit dan met een ijsbaan in haar maag die in de verkoop kan of gesloopt moet worden. In dit geval staan bovendien zo’n twintig schaatsverenigingen ‘op straat’. De tweede mogelijkheid is een contract afsluiten met een nieuwe uitbater, als opvolger van PCH. Het zelfstandig opererende, gemeentelijk bedrijf Sportaal zou interesse hebben getoond.
In optie drie zou Sportaal voor een jaar de exploitatie - die 518.000 euro bedraagt - voor zijn rekening nemen, als een soort overbruggingsperiode. Vervolgens zouden alle door Enschede aangeschreven gemeenten gezamenlijk een deel van dat bedrag moeten bijleggen, zo valt te lezen op de website van RTV Oost.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan