Tickets
Shop
Langebaan 20 nov 2022

Zilveren Nuis: 'Je moet Stolz geen woorden in de mond leggen'

De schaatsfans moesten zondagmiddag op tijd in Thialf zijn. Want al in de eerste twee ritten van de 1500 meter kwamen Kjeld Nuis en Thomas Krol in actie. Nuis, die mocht starten dankzij een aanwijsplek, reed een goede tijd (1.43,64) en zag vervolgens dat bijna iedereen zich daarop stukbeet. Hij rekende zich al rijk, maar de Canadees Connor Howe (1.43,38) was uiteindelijk sneller.

Foto : BSR Agency

En dus waren er gemixte gevoelens bij Nuis na afloop. De olympisch kampioen had dolgraag willen winnen, maar was ook realistisch. Het was immers pas zijn eerste 1500 meter van het seizoen. “Ik baalde van m’n opening, ging als een pussy van start. Daarna reed ik wel een slotronde à la Roest, bijna een halve seconde sneller dan tijdens m’n baanrecord. Maar dat komt ook door die trage opening. Toch kan ik wel tevreden zijn, al dacht ik direct na m’n rit al dat deze tijd niet snel genoeg zou zijn.”

“Er lag behoorlijk wat druk op mij”, vervolgt Nuis. "Ik mocht starten dankzij die aanwijsplekken, maar dat gaat ten koste van schaatsers die ik graag mag. Dan moet je jezelf wel waarmaken. Ik heb dat één keer eerder gedaan, tijdens het WK in Salt Lake City. Toen won ik goud. Dat wilde ik vandaag ook, helaas is dat niet gelukt. Maar ik leg wel Ning – winnaar van de 1000 meter – er op. En ik versla Jordan Stolz, die vorig weekend overtuigend won. Nu weet ik wel: ik ben er weer!”

Direct na de rit van Jordan Stolz, die slechts als negende eindigde, kwam Nuis in beeld. Hij klopte zichzelf op de borst en legde z’n vinger op de mond. Waar kwam dat vingertje vandaan? “Ik hou er niet van dat er woorden in een mond van een 18-jarige jongen worden gelegd. Stolz is een toptalent, maar die moet je lekker z’n ding laten doen. Hij gaf een interview aan de NOS en dan zetten ze er een kop boven met: ‘Jordan Stolz mikt op baanrecord’, maar dat heeft ie helemaal niet gezegd. Hij zei dat hij zichzelf 10% kans zou geven op een baanrecord. Zo’n kop is gewoon bullshit. Ik houd daar niet van.”

Waar Stolz teleurstelde, verraste Conor Howe. De 22-jarige Canadees werd vorige week al tweede op de 1500 meter, maar had zelf nooit verwacht in Heerenveen te kunnen winnen. “Dit geeft een fantastisch gevoel”, aldus een enigszins verbaasde Howe. “Ik zag dat er veel snelle tijden gereden werden, dus toen wist ik wel dat ik in de 1.43 kon rijden. Ik had een heel fijne kruising in m’n slotronde, dat heeft me er doorheen gesleept."

Het podium van de 1500 meter, met Connor Howe als winnaar | Foto : BSR AGENCY

Ook Nuis had niet gedacht dat Howe er met de overwinning vandoor zou gaan. “Hij reed echt een sterke rit. Natuurlijk had hij een heerlijke laatste kruising, waar hij optimaal kon profiteren van z’n tegenstander (Peder Kongshaug, red.) Maar dat dwingt hij natuurlijk ook zelf af. Helaas had ik dat niet in mijn eerste rit, daar moest ik alles alleen doen. En dan wint hij met slechts 0,2 seconde... Maar het bederft de pret vandaag niet hoor, alleen had ik natuurlijk liever goud dan zilver. Hoewel deze zilveren medaille toch wel een beetje voelt als goud.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan