Tickets
Shop
Langebaan 20 nov 2022

Verlies in Stavanger leidde tot baanrecord voor ongeduldige Schouten

Waar Irene Schouten aan de start staat, wil ze winnen. Of het nu een marathon is, een individuele afstand of een mass start. De tweede plaats in Stavanger op de 3000 meter leidde dan ook tot ontevredenheid bij de schaatsster. In Thialf was ze weer scherp, genadeloos en reed ze een strakke rit. De toeschouwers veerden op toen ze zagen waar Schouten mee bezig was; een baanrecord in 3.54,05.

Foto : BSR AGENCY

“Zaterdag rijd jij de marathon”, zei Jillert Anema deze week tegen zijn pupil Irene Schouten. “Nee, want ik wil die drie kilometer goed rijden.” Een teken aan de wand dat de liefhebster van de marathon bedankte voor een reisje naar Haarlem.

Het eerste wereldbekerweekend in Noorwegen verliep voor Schouten teleurstellend. Ze keerde ‘slechts’ met zilver op de drie kilometer en de ploegenachtervolging, en brons op de mass start naar huis. Geen goud voor de veelvraat. “Ik werd op twee seconden gereden door Wiklund (op de 3000 meter, red.), dat vind ik echt heel veel. Ik ga niet helemaal naar Stavanger en zit daar het gehele weekend in mijn hotelkamer om tweede te worden. Als je een goede rit schaatst en je eindigt met zilver, oké. Maar zulke weekenden rijd ik om goed te schaatsen en te winnen. Dankzij Wiklund heb ik dit baanrecord gereden.”

Wiklund heeft Schouten onder druk weten te zetten. | Foto : BSR AGENCY

Schouten was namelijk getergd om voor eigen publiek wél te winnen. “Ik had tegen Arjan Samplonius van de week al gezegd welke trainingen ik wilde doen, want ik moest er scherp op staan. Hij zei: ‘Waarom?’ Ik moet goed rijden. ‘Van wie moet je dat dan?’ Puur van mezelf. Mijn coaches zeggen dat ik World Cups kan zien als trainingswedstrijden, maar in Thialf, met Nederlands publiek, kan ik dat niet.”

De beloning – tweemaal goud (mass start en 3000 meter) én een baanrecord – was daar, maar de inspanning was groot. “Eigenlijk heeft dit weekend mij veel energie gekost. De trainingen moest ik goed doen, focussen op de wedstrijden. Het opladen kostte me vooral veel, want van zeven rondjes schaatsen word je niet zo moe. Ik moet een bepaalde spanning hebben om hard te rijden.”

“De hele week dacht ik al: vrijdag de mass start, dan moet ik goed zijn, want ik wil Blondin verslaan. Zondag een strakke rit op de drie kilometer. Vorig jaar won ik nog wel eens met een slechte rit.” Nu komt Schouten daar niet mee weg. Het verlies had haar op scherp gezet, waardoor ze liefst elf seconden sneller reed dan in Stavanger (3.54 om 4.05), wel mede veroorzaakt door het snelle ijs van Thialf.

De volledige focus was er deze week wel bij Schouten. | Foto : BSR AGENCY

Was dit dan de perfecte rit? “Het kan nog wel ietsje beter, de tweede ronde was mijn langzaamste en dat moet eigenlijk niet. Als ik superfit ben en er zijn goede omstandigheden, is het baanrecord in maart tijdens het WK mogelijk. Maar die omstandigheden heb ik niet in de hand. Je moet een beetje geluk hebben met de factoren.” Begin december reist Schouten met de andere rijders van TeamNL af naar Calgary voor twee World Cups. Haar fans zullen alvast dromen van het wereldrecord...

De Canadese Isabelle Weidemann (3.57,70) pakte het zilver. De winnares van vorige week, de Noorse Ragne Wiklund, eindigde in Thialf als derde (3.58, 31). Joy Beune (4), Marijke Groenewoud (6) en Antoinette Rijpma - de Jong (8) behaalden ook een klassering in de top-10. Alle uitslagen zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan