Tickets
Shop
Langebaan 03 nov 2022

Team Novus, het avontuur van Dione Voskamp krijgt vorm

Noodgedwongen afscheid nemen van je oude ploeg en je in een nieuw avontuur storten, zonder enige financiële zekerheid. Optrekken met enkele lotgenoten, de zomer door trainen op eigen kosten en een nieuwe ploeg vormen. De opluchting was dan ook groot bij Dione Voskamp toen ze zich ‘gewoon’ plaatste voor de World Cups. Met team Novus bouwt ze aan de toekomst.

“De eerste omloop van de 500 meter was voor mij het spannendst. Je moet kijken wat het veld doet, hoe je er zelf voor staat. En als die eerste erop zit, valt de spanning van je af. De tweede startte ik in de buitenbaan, wat mij beter ligt. Zo bizar dat het me weer gelukt is om de World Cups te halen.”

Toen Jutta Leerdam afgelopen zomer overstapte naar Jumbo-Visma, hield team Worldstream-Corendon van Leerdam en haar toenmalige partner Koen Verweij op te bestaan. Onder anderen Dione Voskamp kwam daardoor op straat te staan. Aangezien de plekken voor sprintsters schaars zijn in de Nederlandse topteams, kon Voskamp geen nieuw onderkomen vinden.

Met landgenoten Thomas Geerdinck en Naomi Verkerk, de Belgen Sandrine Tas en Mathias Vosté, de Britten Cornelius Kersten en Ellia Smeding en de Oostenrijkse Vanessa Herzog vormt de Westlandse intussen een ‘internationaal collectief’, bijeen gebracht door hun sprintvezels. “Ik wil een voorbeeld zijn en hoop dat andere schaatsers zich bij ons willen aansluiten, zodat we het internationale schaatsniveau weer omhoog kunnen brengen."

“Je wilt graag dat het goed gaat, die bewijsdrang is groot. Dat bezorgde mij extra druk tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi. Het was best een risicovolle route, omdat we alles zelf moesten opzetten. Eerst wilde ik afwachten of er nog een plekje voor mij was bij een commercieel team, maar die waren al vol. Keer je dan terug naar het gewest of neem je het risico en begin je zelf een team? Het gewest was de veilige optie, maar topsport is niet veilig en ik heb het idee dat dit de beste keuze was.”

Omdat Voskamp zich gekwalificeerd heeft, kan ze bij de World Cups trainen met haar internationale teamgenoten, voor wie plaatsing eenvoudiger was.

Een week geleden kwam het team officieel naar buiten via de Instagrampagina Team Novus, Latijn voor nieuw. “We zijn een internationaal collectief en willen een voorbeeldfunctie zijn voor andere atleten, zodat ze denken: Wow, een leuke sfeer op hoog niveau, daar wil ik me bij aansluiten!  Op de lange termijn is het doel om met z’n allen naar de Spelen van 2026 te gaan.”

De ploeggenoten hebben een hechte band, mede ontstaan door de obstakels op de weg. “Het was een rommelig traject. Allereerst de onzekerheid: hoe zouden we presteren? Mochten we wel een team zijn? Konden we trainen in Thialf? Rutger Tijssen begon als onze hoofdtrainer, maar na een maand vertelde hij dat hij het niet zag zitten en vertrok hij naar een wielerploeg.”

Voor Voskamp was dat een flinke tegenvaller. “Dat komt natuurlijk wel aan, omdat één van de redenen dat ik bij het collectief wilde aansluiten mijn coaches van Worldstream waren. Uiteindelijk heeft Daniel (Greig, assistent-coach bij Worldstream en nu hoofdcoach, red.) dat goed opgepakt en staan we er als team.”

De ploeg staat voor een moderne technologie en een decentrale aanpak: “Dat is echt Daniels afdeling. Hij is van het meten en weten. Door middel van een app kan hij ons 24/7 monitoren. Vervolgens past hij daar de trainingsschema’s op aan, waardoor het heel persoonlijk is en je kunt sturen van veraf. Vanessa Herzog is ook aangesloten bij ons team, maar traint voornamelijk in Oostenrijk. We zien haar alleen met World Cups en trainingskampen. Aan de hand van de data kan ze helemaal gestuurd worden. Al moet ik toegeven dat data niet alles zeggen, maar ze zijn wel de basis voor ons.”

Met de hulp van de smartwatches worden de schaatsers continu gemonitord.

Lieuwe Krol, manager van het team, beschrijft de gemene deler van de rijders: "De intrinsieke motivatie om jezelf te verbeteren en om bij de ploeg te horen is heel belangrijk. Daniel is zelf een mooie inspiratie voor het team. Hij was een inlineskater in Australië en wilde naar de Olympische Spelen. Daarvoor moest hij naar Nederland verhuizen om op het ijs te kunnen trainen. Door zijn eigen boontjes te doppen is hij tweemaal naar de Spelen geweest. Hij heeft zich niet alleen als atleet ontwikkeld, maar ook als mens. Die motivatie om het helemaal zelf te doen en hiernaar toe te trekken, staat symbool voor deze club schaatsers."

Krol vervolgt: "De filosofie van dit team is dat iedereen de dingen doet die voor hem of haar het best voelen. Dat kan betekenen dat je in Oostenrijk traint, terwijl de rest in Nederland zit. Er is een aantal momenten dat de schaatsers bijeen komen om elkaar te versterken, voor de teamspirit. Wij gaan uit van het individu in plaats van de ploeg. Door de data en de communicatie kan iedereen trainen op een plek die voor die persoon fijn is. Wij hopen een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van het internationale schaatsen."

Dione Voskamp, Sandrine Tas, Naomi Verkerk, Ellia Smeding en Cornelius Kersten op trainingskamp.

Voskamp heeft geleerd van de lessen uit het verleden en probeert te voorkomen dat de ploeg te veel op haar leunt. “Het is niet de bedoeling dat het team instort, mocht er iemand weggaan, zoals vorig jaar met Jutta wel het geval was.” En waar zou de Westlandse zelf voor kiezen, mocht er een commercieel team op de deur kloppen? “Dit seizoen wil ik hier rijden. Maar het schaatsen is zo onverwacht. Ik hoop dat ik dan mijn eigen keuze kan maken.”

De manager van de ploeg bevestigt dat: "Wij gaan geen dikke contracten neerleggen, maar bieden faciliteiten, een collectief en financiële support aan. Als iemand volgende winter naar een andere ploeg wil, is dat prima. Het draait niet om één schaatser, iedereen is even belangrijk."

Het team staat, een manager is aangewezen en Voskamp heeft zich geplaatst voor de wereldbekers. Toch is er nog één vereiste: “Het zou supervet zijn om een sponsor aan onze ploeg te verbinden, zodat we een route tot 2026 – of langer – kunnen creëren. Hopelijk vinden we die de komende maanden." En de ambities op sportief gebied? “Plaatsing was een opluchting. Top-5 van Nederland op de 500 meter is mooi, maar nu wil ik graag bij de eerste drie horen. Dat is mijn doel.”

Internationaal marathonteam
Naast de langebaantak komt er ook een internationaal collectief marathonschaatsers. De Duitser Felix Rijhnen, de Deen Philip Due Schmidt, de Italiaan Fabio Francolini en de Fransman Timothy Loubineaud hebben zich verenigd om in de Nederlandse Topdivisie marathons te kunnen rijden, als training voor de mass start. Om hen op niveau met een team te kunnen laten schaatsen, zullen ze onder de vlag van Novus rijden. "Het is een gekke timing, nu er al twee wedstrijden geweest zijn, maar we hebben met de KNSB contact om ze binnen twee weken te kunnen inschrijven. Het past bij onze ambitie om het schaatsen internationaal te ontwikkelen", aldus Lieuwe Krol. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan