Tickets
Shop
Langebaan 20 nov 2022

Talent Min-Sun Kim beleeft dit seizoen doorbraak

De Koreaanse Min-Sun Kim maakt een enorme opmars in het internationale circuit. Voor de tweede keer op rij wint ze de kortste afstand. De Oostenrijkse Vanessa Herzog, die vorig seizoen in het water zag vallen door twee rugblessures, eindigde als tweede. Jutta Leerdam was de beste Nederlandse op plek drie.

Foto : Soenar Chamid

Min-Sun Kim begon vorig seizoen in de B-groepen van de 500 en de 1000 meter, dwong een plek in de A-groep af halverwege de winter en eindigde op de olympische 500 meter als zevende. Inmiddels heerst Kim op de 500 meter. Want na haar overwinning in Stavanger was ze ook de beste in Thialf. Met 37,21 was ze bijna drie tienden sneller dan Vanessa Herzog (37,48). “Mijn start was niet zo best, maar het was een goede race,” klonk een tevreden, doch kritische Kim.

Voor de Koreaanse was Lee Sang-Hwa een groot voorbeeld als kind, die twee gouden medailles op de Winterspelen won. Bovendien verbeterde de oud-schaatsster meerdere malen het wereldrecord, werd ze driemaal wereldkampioene op de 500 meter en één keer de beste van de wereld op de sprint. “Het is moeilijk om net zo lang als zij aan de top te blijven, je moet er hard voor willen werken.”

Min-Sun Kim wint voor de tweede week op rij de 500 meter | Foto : Soenar Chamid

Voor Kim is het dus nog een lange weg te gaan om dezelfde status te bereiken als haar voorbeeld. Op 17-jarige stond ze al aan de start van de Spelen, maar nu op 23-jarige leeftijd lijkt ze definitief door te breken.

De nummer twee van de 500 meter, Vanessa Herzog, was al eens wereldkampioene op die afstand, maar kende afgelopen seizoen een mindere winter. “Ik was bijna het gehele jaar geblesseerd, ik had twee hernia’s, waardoor ik niet zoveel kon trainen.” Na twee jaar onderdeel geweest te zijn van Reggeborgh, koos ze vorig jaar voor haar eigen pad.

Na een minder seizoen eindigde Vanessa Herzog in Thialf als tweede op de 500 meter.

Nu is Herzog onderdeel van het nieuwe internationale collectief Novus. Rondom de wedstrijden trainen de schaatsers samen, maar de Oostenrijkse traint ook veel in haar thuisland onder begeleiding van haar man Thomas Herzog. “Soms mis ik mijn trainingsbuddies wel. Het is fijn om met deze sprinters en middellangeafstand schaatsers te kunnen sparren. We zien elkaar bij de trainingskampen en tijdens de World Cups zie ik ze vaker dan mijn eigen familie.”

Net als vorige week pakte Jutta Leerdam een medaille op de 500 meter (37,51). Marrit Fledderus (5), Femke Kok (6), Dione Voskamp (9) en Michelle de Jong (11) waren de andere Nederlandse die de sprintafstand reden.

Nederland pakt zilver op teamsprint, China wint goud
Op de teamsprint was er een zilveren medaille voor de Nederlandse mannen (1.19,82). Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Joep Wennemars zagen dat alleen China (1.19,55) sneller was. De Verenigde Staten legden beslag op de derde plaats. "We hebben goed gereden, Ning was met China gewoon een maatje te groot", vond Otterspeer. "Voor eigen publiek hadden we natuurlijk dolgraag gewonnen, maar ik denk dat we tevreden kunnen zijn met zilver. "

"We hebben het onderdeel heel serieus genomen", zei Wennemars. "Want je vertegenwoordigt toch je eigen land," vult Scheperkamp aan. "Het is jammer dat de teamsprint niet olympisch is. Maar als iedereen het serieus neemt, kan het zeker ooit op de Olympische Spelen komen." Wennemars: "Het is een heel attractief onderdeel, volgens mij vond het publiek het geweldig."

"Het is zeker een spectaculair onderdeel", vindt ook Otterspeer. "Alleen moet het niet ten koste gaan van een tweede 500 meter. De individuele afstanden zijn belangrijker, maar we vinden het een eer om een teamsprint te mogen rijden. Dus we gaan er uiteraard vol voor", gaat de 34-jarige schaatser van Reggeborgh verder. "De volgende keer winnen we hopelijk wel van de Chinezen, ze zijn in elk geval niet onverslaanbaar."

De Nederlandse mannen eindigden achter China als tweede op de teamsprint | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan