Tickets
Shop
Nieuws 19 nov 2022

Stoltenborg is klaar met het 'zuigen' van Reggeborgh

Met nog 25 ronden op het bord brak Mats Stoltenborg definitief. Niet op het ijs, allang niet meer op het Haarlemse ijs, want minuten eerder was de ‘eeuwige aanvaller’ van Team Jumbo-Visma met rood van de baan gestuurd. Volkomen terecht, dat vond Stoltenborg zelf ook na zijn achterwaartse armzwaai in het gezicht van Bart Hoolwerf. “Maar ik kan niet meer tegen de manier waarop die ploeg (Reggeborgh, red.) me voortdurend opnaait”, sprak hij, het hoofd buigend om de opkomende tranen te verbergen.

Foto : Neeke Smit

Het incident gooide onmiddellijk een grauwe sluier over de snelle, vijfde marathon van het seizoen die na 125 ronden Gary Hekman als winnaar zou krijgen. Behalve de rode prent die Stoltenborg moest incasseren, werden ook zijn ploeggenoten Robert Post en Chris Huizinga op de bon geslingerd (gele kaart) wegens verschillende overtredingen. Er waren meer raddraaiers: Jordy Harinks naam (Albert Heijn Team Zaanlander) stond eveneens op het rapport; hij sneed het parkoers af. Daan Besteman (Okay/KPMS) had zich bezondigd aan ongeoorloofd rijden, wat ook gold voor de Italliaans Fabio Francolini (internationale ploeg).

Het meeste tumult tijdens de Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon, waarbij ook omstanders en begeleiding zich nadrukkelijk bemoeiden met de onenigheid tussen de rijders, kwam vanzelfsprekend naderhand terug als hoofdonderwerp in de nabeschouwingen. Het kamp van Jumbo-Visma verkoos echter, bij monde van teamchef Peter de Vries, geen interviews te geven over de kwestie. “Je kunt opschrijven wat je hebt gezien, maar wij reageren niet”, luidde de korte reactie van de Fries, die niet wist dat Stoltenborg wel zijn emoties en vooral zijn frustratie had geuit, toen hij op weg was naar de kleedkamers.

Toen de strijd nog gewoon was tussen Mats Stoltenborg en de rechts achter hem rijdende Bart Hoolwerf. | Foto : Neeke Smit

“Het is zo verschrikkelijk, dat sarren van die gasten van Reggeborgh houdt maar niet op. Het gaat al jaren op deze wijze, en vanavond werd het me te veel. Dan tikken ze een paar keer je schaatsen aan, of ze snijden je de pas af om niets, het is ongelooflijk frustrerend. En tja, op een gegeven moment kan ik er niet meer tegen. Daar kwam die klap in de race uit voort. Ik weet het: ik had me niet mogen laten gaan, dat is fout geweest. Ik heb nooit eerder een gele kaart gekregen in mijn carrière, en nu heb ik rood. Het zij zo. Het zuigen van die lui werd me te veel. Ik weet ook wel waarom het gebeurt, want ze zijn gewoon niet goed genoeg. Helaas komen ze er steeds mee weg, wat zij doen wordt niet gezien”, aldus een meer dan wanhopig klinkende Hoofddorper.

“Ik krijg een schorsing waar ik zeker niet tegen in beroep zal gaan. Wel hoop ik dat ik met een actie een statement heb gemaakt tegen deze praktijken. Het moet eens over zijn.” Bij zijn laatste woorden sprongen de tranen in zijn ogen en verkaste hij van een bankje langs de baan naar de kleedkamer om daar de voor hem desastreuze gebeurtenissen van deze zwarte avond verder te verwerken.

Volgens Bart Hoolwerf was er niet veel bijzonders aan de hand geweest. “Wat ik me ervan kan herinneren is dat ik kort achter Mats reed. Doe ik trouwens altijd, dicht op een ander schaatsen. Hij haalde zijn schaats bij, hij raakte me en verder gebeurde er niets. Hij ging niet onderuit. Ik zat met mijn handen op m’n rug nog steeds achter hem, hij draaide zich om en deelde onmiddellijk een maai uit”, verklaarde Reggeborghs sprinter die vrijdagavond nog succesvol was op de mass start in het World Cup-toernooi in Thialf.

Op de beschuldiging van Stoltenborg dat de groene brigade van coach Roy Boeve zich schuldig maakt aan ‘voortdurend op een zuigende manier rijden’, herhaalde de Eemdijker wat hij net ervoor zei. “Mats is een gevaarlijke klant voor ons. Als hij wegrijdt, wil ik meezitten en daarom rijd ik kort op hem. Ik denk dat er heel veel frustratie zit omdat Jumbo-Visma nog geen wedstrijd heeft gewonnen. Ik rijd gewoon mijn race en gedraag me tegen iedereen hetzelfde. Elke concurrent is voor mij identiek. Maar ik moet nu toegeven: ik stond na zijn reactie een beetje te shaken. Een ronde of vijftien had ik echt last van. Ik vroeg en vraag me af wat er in zijn hoofd rondging.”

Gary Hekman beschikt over de snelste benen na een rappe marathon in Haarlem. | Foto : Neeke Smit

Dagwinnaar Gary Hekman had er ook zo z’n gedachten over. “Ik weet alles van vetes in het peloton, want ik heb er jaren zelf tussen gezeten met Jillert Anema. Aan de ene kant is het mooi dat er dingen ontstaan, alleen moet het niet zo hoog oplopen dat mensen gaan slaan. Sport is emotie, maar de emoties die erbij komen kijken, moeten we onder controle zien te houden. Ik heb net zo goed dingen uitgehaald waarop ik niet trots ben; die zaken zou ik graag terugdraaien. Mats is temperament, die jongen wil altijd koers maken. Wij beschikken over veel sprinters, en dus snelheid in het team. Waarom zouden wij dan de koers dicteren, constant de kopgroepen doortrekken? Mats geldt als een smaakmaker van het peloton. Hij heeft nu een rode kaart, wat betekent dat hij volgend weekend er niet bij is. Dat is een gemis voor het marathonpeloton.”

De uitslag van de Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan