Tickets
Shop
Langebaan 12 nov 2022

Sander Eitrem snelste van de dag, maar Patrick Roest wint

Op de 5000 meter kwam de beste tijd uit de B-groep. De Noor Sander Eitrem reed rond half twaalf ’s ochtends 6.18,31. In de hoogte categorie was Patrick Roest vier uur later de snelste in 6.20,56, al moest die prestatie uit zijn tenen komen. Debutant Beau Snellink werd verrassend derde.

Foto : BSR AGENCY

Ruim twee seconden was Sander Eitrem sneller dan Patrick Roest. Alleen zal de 20-jarige Noor de beste tijd van de dag niet alleen te danken hebben aan zijn individuele kwaliteiten. Roest vertelt bij de NOS: “Het is lastig om de races met elkaar te vergelijken. Als je hier in kwartetstart rijdt (in de B-groep starten vier schaatsers tegelijk, red.), dan werkt de wind in jouw voordeel. Maar hij heeft een goede tijd neergezet, mooi dat hij volgende week mag starten in de A-groep, daar hoort hij thuis.”

De kwaliteit van het ijs zal ook een rol hebben gespeeld. Zo merkte Beau Snellink dat hij een betere ijsvloer had dan Patrick Roest. “Ik zat in het derde ritje en had mooi ijs, voor wat hier mogelijk is. Roest had mindere omstandigheden. Het was eerlijker geweest als er halverwege gedweild zou zijn.”

Het beslagen witte ijs tijdens de race van Roest | Foto : BSR AGENCY

In het laatste paar vertrok Roest op het beslagen ijs tegen de Amerikaan Casey Dawson. Lange tijd moest hij in de achtervolging op zijn tegenstander en de Italiaan Davide Ghiotto, maar met nog vier ronden te gaan wist de Nederlander de kop te pakken. Ondanks dat hij aan het einde stuk zat, hield hij genoeg over voor de overwinning. “Het ijs is anders dan in Thialf, maar vergeleken met Heerenveen is iedere baan al snel minder.” Voor de schaatser van Reggeborgh was het ook nog niet nodig om hier in topvorm aan de start te verschijnen. “Na het WCKT hebben we doorgetraind, omdat dit geen piekmoment is. Fysiek kan het dus beter en ook technisch. Mooi dat ik toch gewonnen heb.”

Beau Snellink kon zeer tevreden terugkijken op zijn 5.000 meter debuut. “Ik had dit van tevoren zeker niet gedacht. Ik ging de dag in met het idee dat ik niet bij de laatste drie moest eindigen, want dan zou ik degraderen. In Heerenveen wilde ik graag voor eigen publiek in de A-groep starten.”

Dat onder meer Ted-Jan Bloemen (die binnenkort vader hoopt te worden) en Jorrit Bergsma (niet fit) ontbraken, deed voor Snellink geen afbreuk aan zijn klassering. “Ik laat veel mensen achter me en zit dicht op Roest en Ghiotto. Ik dacht dat 6.22 niet genoeg was. Eén voor één vielen ze af en zakten ze door het ijs.”

De volledige uitslagen en het programma voor zaterdag en zondag zijn te vinden op de kalenderpagina. Schaatskriebels gekregen? Beleef dan volgende week de magie van Thialf tijdens de tweede World Cup. Voor meer informatie en tickets kun je hier terecht. 

Nederlands trio wint zilver
De beste ploegenachtervolgingen bij de vrouwen kenden veel verschuivingen afgelopen zomer. Nederland moet het stellen zonder vaste kracht Ireen Wüst, olympisch kampioen Canada traint niet meer gezamenlijk op één locatie en de Japanse vrouwen oefenen ook niet meer als collectief, nu Miho Takagi met Japan de Wit een eigen route zoekt. Bovendien is Nana Takagi gestopt. 

In Stavanger waren het de Canades vrouwen die de eerste World Cup op hun naam schreven. Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann reden een halve seconde sneller dan Nederland (3.01,81 om 3.02,29). Met Antoinette Rijpma – de Jong als starter, Irene Schouten als afmaker en Marijke Groenewoud als duwer won bondscoach Rintje Ritsma zo zijn tweede zilver. Japan kende wat problemen onderweg en moest genoegen nemen met het brons (3.02,90).

Antoinette Rijpma - de Jong bestempelde de rit als rommelig - hier te zien aan het gat tussen Schouten en haarzelf -, maar was desondanks tevreden. | Foto : BSR AGENCY

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan