Tickets
Shop
Kort door de bocht 24 nov 2022

Nieuwe schaatssport maakt toer door Nederland

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Stephan Tellier

Nieuwe schaatssport maakt toer door Nederland
Om schaatsen voor iedereen mogelijk te maken, kunnen kinderen met een fysieke beperking deelnemen aan Frame Schaatsen. Door een zitje en drie ijzers kunnen ook zij met hun leeftijdsgenoten op het ijs staan. Op elf schaatsbanen in Nederland wordt de sport geïntroduceerd, waarbij alle kinderen van 5 tot en met 12 jaar gratis een clinic kunnen volgen. De Elfstedentoer start op 10 december op het Museumplein in Amsterdam en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland (meer informatie en de volledige kalender). 

"Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen het Frame Schaatsen zullen toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen op het ijs kunnen zien", aldus Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind, de initiatiefnemer van deze sport. 


Marc Middelkoop wil nog niet aan de toekomst denken
Bij Marc Middelkoop staat het toekomstbeeld op zwart. Het is niet omdat de marathonschaatser van A6.nl zo’n doemdenker is, maar wat kan of mag hij nou verwachten na de dubbele beenbreuk die hij bijna een week geleden opliep tijdens de schaatstraining in Thialf? “Ik blijf met m’n gedachten liever in het heden. Toch ben ik nu wel op een kruispunt beland waar ik me afvraag wat ik wil of hoe ik verder moet met deze sport.” Lees hier het uitgebreide verhaal. 

Annette Gerritsen: ‘Topsporters begeleiden is mijn ding’
Annette Gerritsen (37) is onlangs aangesteld als duale carrière- en transitiecoach bij de KNSB. Schaatsers die na(ast) hun topsportcarrière aan de slag willen met hun maatschappelijke loopbaan en hierbij behoefte hebben aan een sparringpartner, kunnen contact opnemen met de voormalig topschaatsster. Haar mentale struggle is Anette Gerritsens drijfveer geweest om ‘ja’ te zeggen tegen haar nieuwe job bij de KNSB. “Als rijdster heb ik de ziekte van Pfeiffer gehad en het heeft heel lang geduurd voordat dit onderkend werd. Ik viel van blessure in blessure. Dit vond ik heel pittig en ik kwam mezelf behoorlijk tegen. Lees hier meer over haar nieuwe rol. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan