Tickets
Shop
Kort door de bocht 01 dec 2022

Tegenhanger van EK in Québec, grondlegger TVM schaatsploeg overleden

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Sander Chamid

Tegenhanger van EK in Québec
De tegenhanger van het EK Langebaan is van 2 tot en met 4 december toe aan zijn derde editie. In het Centre de Glaces van Québec strijden de schaatsers uit Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië om de titels van het Vier Continenten Kampioenschap. Bij dit toernooi draait het om individuele afstanden. Op het EK in Hamar (januari 2023) zijn er allround- en sprinttitels te verdienen. 

Laurent Dubreuil | Foto : Soenar Chamid

Het evenement in Canada biedt bijvoorbeeld sprinter Laurent Dubreuil de kans een eerste titel op ‘thuis-ijs’ te veroveren; tegelijkertijd rijdt de Amerikaan Joey Mantia zijn eerste race van het seizoen, na langdurig blessureleed. Mantia (foto boven) kwam voor het laatst in actie tijdens de World Cup finale in maart 2022. Bij die gelegenheid eindigde hij in Thialf als twaalfde en laatste op de 1500 meter.

Er worden vijf individuele afstanden verreden voor mannen en vrouwen: 500 (m+v), 1000 (m+v), 1500, (m+v), 3.000 (v) en 5000 meter (m). Daarnaast zijn er drie teamonderdelen: mass start, ploegenachtervolging en teamsprint. De Verenigde Staten voeren de medailletabel aan, als het gaat om meeste gouden plakken (achttien). Canada won elf keer goud, terwijl Zuid-Korea negen keer een eerste plaats in de wacht sleepte.

Ted-Jan Bloemen is een zoon rijker
Hij ontbrak tijdens de eerste twee World Cups in Stavanger en Heerenveen, omdat zijn vrouw op punten van bevallen stond. Dat duurde toch iets langer, maar het gezin van Ted-Jan Bloemen en Marlinde Kraaijeveld is uitgebreid met zoon Thias. De Nederlander die in 2014 besloot voor Canada verder te gaan als schaatser, heeft al een dochter: Fiene Laura.  Nu eens kijken welk effect de komst van Thias heeft op de schaatsprestaties. Bloemen (36) rijdt volgende week (9-11 december) en het weekend erop (16-18 december) twee thuiswedstrijden, want de World Cup strijkt dan neer in Calgary.

 

AD BOS 1939 - 2022
'Zijn lijfspreuk was altijd: wat je ook doet, doe het in stijl, op niveau en met gezelligheid. En dan met name dat laatste'. Het is een prachtige en vooral toepasselijke passage uit een artikel op de website van RTV Drenthe, dat verscheen vanwege het overlijden eerder deze week van de 83 jaar geworden Ad Bos, voormalig president-directeur van TVM Verzekeringen. De Zeeuw, geboren in hetzelfde dorp als oud-topwielerenner Jan Raas (Heinkenszand), is de grondlegger geweest van de TVM schaatsploeg die tussen 2000 en 2014 met talloze toppers, onder wie de iconen Sven Kramer en Ireen Wüst, vrijwel alle aansprekende prijzen heeft gewonnen.

Hij kon hard zijn in zijn optreden, maar ook innemend en liet gedurende zijn werkzame leven zijn sporthart op vele manieren spreken, zowel op lokaal als nationaal niveau.  'Op een bepaald moment vroegen we ons af hoeveel TVM eigenlijk in en rondom Hoogeveen sponsorde', vertelt Jan Stam, een oud-werknemer van Bos die in de loop der jaren een innige band opbouwde met zijn werkgever. 'Toen kwamen we op jaarbasis uit op 200.000 gulden. Als medewerkers van TVM schoorvoetend vroegen of het mogelijk was om hun voetbalclub te sponsoren, zei hij altijd ja. 'Is belangrijk', zei hij dan. Op Bos' voorspraak stapte de verzekeringsmaatschappij in 1986 in de wielersport, en toen de sponsoring ruim veertien seizoenen later werd stopgezet, besloot Bos met zijn zoon Arjan (die zijn vader ook opvolgde als de grote baas van TVM) de schaatssport een impuls te geven. 

Dat gebeurde, zoals aangehaald door een oud-werknemer van Bos, in stijl, zeker op niveau en met dezelfde gezelligheid die zijn wielerploegen altijd kenmerkte. TVM ontfermde zich in 2000 min of meer over de 'inboedel' van Sanex, waartoe onder anderen Rintje Ritsma, Gerard van Velde en Martin Hersman behoorden. Onder leiding van Gerard Kemkers die in 2002 aan boord stapte en veel van zijn kernploegleden meenam, groeide de stal uit tot een toonaangevend gezelschap op alle ijsbanen in de wereld. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan