Tickets
Shop
Kort door de bocht 28 nov 2022

Special Olympics in Utrecht, Gijs Esders barst van energie

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Henk Jan Kerkhof

Special Olympics schot in de roos voor shorttrackers
Special Olympics doet al ruim vijftig jaar goed voor mensen met een verstandelijke beperking. Door te sporten kunnen ze zich steeds blijven ontwikkelen, beleven ze plezier en kunnen ze laten zien waartoe ze in staat zijn. Dat werd op zondag 27 november weer duidelijk op de Utrechtse Vechtsebanen, waar 68 deelnemers uit zes landen acte de presence gaven op het Invitational shorttrack evenement. De organisatie lag in handen van Schaatsvereniging Utrecht (SVU) en Schaats- en Inlineskate Vereniging Zeist (SIVZ), afgestemd met de KNSB.

Het ging er op het ijs niet alleen gepassioneerd aan toe, maar bij tijd en wijle ook snoeihard. In het bijzonder de rijders uit Hongarije en Hongkong profiteerden van het feit dat ze ‘thuis’ gewend zijn op shorttrackpistes te trainen en ook aan wedstrijden mee te doen. Zij etaleerden dan ook hun vaardigheden in volle glorie, zowel tijdens de voorronden als in de finales van een dag die begon zoals een internationaal toernooi van Special Olympics wordt afgetrapt. Elk team presenteerde bij de openingsceremonie de vlag van het land of de club. Het uitspreken van de eed ‘Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar!’, gevolgd door het binnenbrengen en ontsteken van ‘the Flame of Hope’, werden als een vroegtijdig hoogtepunt beschouwd, niet in de laatste plaats door de begeleiding van de Nederlandse politie, onder de naam Torch Run Nederland. Medailles waren er tenslotte voor iedereen: wie meedeed, was immers al een winnaar.

Gijs Esders heeft veel aan traumaverwerking te danken. | Foto : Soenar Chamid

Topsporter dankzij voorouders?
Gijs Esders (Team IKO) schaatst energieker dan ooit rond op de ijsbanen en daar heeft zijn samenwerking met een expert op het gebied van traumaverwerking veel mee te maken. Vorige week postten (erfelijk) familie traumacoach Mark Schadenberg en schaatser Gijs Esders op Instagram een bericht over de pijnpunten van Esders tijdens de wedstrijden. Door terug te gaan naar zijn voorouders en hun trauma’s vond de rijder van IKO verlichting op het ijs.
Lees hier zijn bijzondere verhaal.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan