Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 nov 2022

Zeven schaatsers kansrijk voor eretitel, snelle tijd Sanne in 't Hof

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Zeven schaatsers maken kans op eretitel
Zeven schaatsers dingen mee naar de jaarlijks toe te kennen titel Sportman of Sportvrouw van het Jaar. Bij de mannen zijn dat Thomas Krol en Kjeld Nuis, in de vrouwencategorie staan Jutta Leerdam, Irene Schouten, Ireen Wüst, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting (foto) op de zogenoemde shortlist van sporters. Een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor bepaalt op 11 december wie er uit die selectie van dertien mannen en vijftien vrouwen genomineerd worden.

Op 19 en 20 december mogen de sporters en coaches digitaal hun stem uitbrengen, waarna op woensdag 21 december alle winnaars worden bekendgemaakt. In de categorie Sportploeg van het Jaar zijn drie schaatsteams opgenomen: de teamsprint vrouwen, en de aflossingsploegen van de vrouwen en mannen shorttrackers. Verder doen Jeroen Otter (shorttrack), Jillert Anema, Jac Orie en Gerard van Velde (langebaan) mee in de strijd om de titel Coach van het Jaar.

De stemmen van sporters en coaches tellen voor vijftig procent mee, die van de vakjury voor de andere vijftig procent. Het Sportgala wordt, zo meldt NOC*NSF, dit jaar vervangen door een inhoudelijk programma met een beperkt aantal genodigden.

Nederlandse kunstrijdparen vijfde en zesde bij GP
Bij de Grand Prix in het Finse Espoo zijn Daria Danilova en Michel Tsiba vijfde geworden. De kunstrijders hebben daarmee de zesde plaats van hun debuut van vorige week verbeterd. Ondanks een val verbraken ze in de korte kür hun persoonlijk record (56,41). De vrije kür kende wat meer problemen (89,74) en leverde hen uiteindelijk de vijfde positie op. Het andere Nederlandse paar, Nika Osipova en Dmitry Epstein, werd bij het korte programma beloond met een score van 47,94 en bij het vrije gedeelte met 90,13. Daarmee sloten ze hun debuut af als zesde. De Italiaanse Rebecca Ghilardi en Filippo Ambrosini waren de besten in Finland, zijn wonnen met een puntentotaal van 189,74.  

Michel Tsiba en Daria Danilova: vijfde in Espoo. | Foto : ISU

“Het is heel bijzonder dat er twee paren namens Nederland op een Grand Prix stonden. Een goed voorbeeld van de stijgende lijn die ingezet is. Nadat Lindsay van Zundert op de Olympisch Spelen heeft gestaan en Michel en Daria negende werden op het WK, zie je dat wij in dit veld ook mee kunnen doen. Dit geeft hoop voor de toekomst”, aldus een trotse disciplinemanager Niki Wories.

Sanne in ’t Hof verbeter persoonlijk record met vijf seconden
Ter voorbereiding op de World Cup in Calgary heeft Sanne in ’t Hof een trainingswedstrijd gereden in Thialf. Op de vijf kilometer was ze bijna vijf seconden sneller dan haar persoonlijk record (van 6.55,14 naar 6.50,48). Bij het World Cup Kwalificatietoernooi zou ze met deze tijd voor Irene Schouten geëindigd zijn (6.52,12). Met haar tijd blijft In 't Hof nog wel ver verwijderd van het wereldrecord van de Russische Natalja Voronina (6.39,02) en het nationaal record van Schouten (6.43,51). Mocht ze deze stijgende lijn doorzetten, dan kan ze weleens voor een verrassing zorgen in Calgary, waar op 16 december de enige vijf kilometer voor vrouwen in wereldbekerverband gereden wordt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan