Veel rijders van Team FrySk zullen vrijdag 4 november 2022 niet snel meer vergeten. Zij konden voor het eerst trainen met een wereldtopper. Je zou verwachten dat de Japanse schaatsgrootheid Miho Takagi de Friese rijders op sleeptouw nam, maar niets was minder waar. De olympisch kampioene, die dit jaar met Johan de Wit een eigen ploeg begon waarvan zij voorlopig alleen nog deel uitmaakt, was blij dat zij eindelijk weer eens in iemands slag kon rijden.

Takagi: “Het is mijn eerste keer in Leeuwarden en ik vind het erg leuk om hier te schaatsen. De ijsbaan is mooi, het ijs is goed en de rijders van Team FrySk zijn heel aardig. Op dit moment zit ik nog midden in een jetlag, dus ik ben best moe, maar het trainen hier is perfect. Ik zie aan Johan dat ook hem dit goed doet. Hij is een zeer kundig coach. De afgelopen jaren hebben we zoveel tijd doorgebracht samen. Hierdoor kunnen we goed met elkaar opschieten en leer ik veel van hem. Niet alleen op schaatsgebied, maar ook over het leven.”

Foto: Neeke Smit

Johan de Wit (43) legt uit hoe het is ontstaan om met Team FrySk te trainen. “Coach Siep Hoekstra doet het heel goed met al zijn rijders. Hij weet een bepaalde snaar te raken. Er zijn atleten die terugkeren van commerciële ploegen en bij hem weer opbloeien. Hij heeft een energie, die ik heel interessant vind. Daarnaast maakt het voor ons niet zoveel uit of we in Leeuwarden of Heerenveen schaatsen. In Japan trainen we in Nagano of Obihiro. Ik denk dat het ijs in de Elfstedenhal nog sneller is. Er ontstond bij mij de gedachte: ik kan alleen met Miho in Heerenveen schaatsen, als dit überhaupt mogelijk is, maar hoe mooi zou het zijn als we ons kunnen aansluiten bij een ploeg? Zodoende heb ik Siep benaderd.”

De Wit vervolgt: “Siep was meteen hartstikke enthousiast en we kregen volledige medewerking. Hij heeft zelfs extra ijs geregeld. Zijn rijders mogen met ons programma meetrainen en de jongens ondersteunen Miho. Dit geeft ons zoveel energie.”

Foto: Neeke Smit