Tickets
Shop
Langebaan 04 nov 2022

In Fries spoor bereidt Miho Takagi zich voor

Sinds vrijdagmiddag heeft de Japanse schaatsgrootheid Miho Takagi (28) zich voor vier dagen aangesloten bij Team FrySk. Hierdoor hoeft de Aziatische schaatsster niet alleen in de rondte te rijden. Tijdens deze trainingsstage in Friesland bereidt ze zich met haar Nederlandse coach Johan de Wit voor op de eerste World Cups van het seizoen in Stavanger en Heerenveen.

Foto : Neeke Smit

Veel rijders van Team FrySk zullen vrijdag 4 november 2022 niet snel meer vergeten. Zij konden voor het eerst trainen met een wereldtopper. Je zou verwachten dat de Japanse schaatsgrootheid Miho Takagi de Friese rijders op sleeptouw nam, maar niets was minder waar. De olympisch kampioene, die dit jaar met Johan de Wit een eigen ploeg begon waarvan zij voorlopig alleen nog deel uitmaakt, was blij dat zij eindelijk weer eens in iemands slag kon rijden.

Takagi: “Het is mijn eerste keer in Leeuwarden en ik vind het erg leuk om hier te schaatsen. De ijsbaan is mooi, het ijs is goed en de rijders van Team FrySk zijn heel aardig. Op dit moment zit ik nog midden in een jetlag, dus ik ben best moe, maar het trainen hier is perfect. Ik zie aan Johan dat ook hem dit goed doet. Hij is een zeer kundig coach. De afgelopen jaren hebben we zoveel tijd doorgebracht samen. Hierdoor kunnen we goed met elkaar opschieten en leer ik veel van hem. Niet alleen op schaatsgebied, maar ook over het leven.”

Miho Takagi en Johan de Wit voor de Elfstedenhal in Leeuwarden. | Foto : Neeke Smit

Johan de Wit (43) legt uit hoe het is ontstaan om met Team FrySk te trainen. “Coach Siep Hoekstra doet het heel goed met al zijn rijders. Hij weet een bepaalde snaar te raken. Er zijn atleten die terugkeren van commerciële ploegen en bij hem weer opbloeien. Hij heeft een energie, die ik heel interessant vind. Daarnaast maakt het voor ons niet zoveel uit of we in Leeuwarden of Heerenveen schaatsen. In Japan trainen we in Nagano of Obihiro. Ik denk dat het ijs in de Elfstedenhal nog sneller is. Er ontstond bij mij de gedachte: ik kan alleen met Miho in Heerenveen schaatsen, als dit überhaupt mogelijk is, maar hoe mooi zou het zijn als we ons kunnen aansluiten bij een ploeg? Zodoende heb ik Siep benaderd.”

De Wit vervolgt: “Siep was meteen hartstikke enthousiast en we kregen volledige medewerking. Hij heeft zelfs extra ijs geregeld. Zijn rijders mogen met ons programma meetrainen en de jongens ondersteunen Miho. Dit geeft ons zoveel energie.”

Johan de Wit: "Siep Hoekstra heeft een energie, die ik heel interessant vind." | Foto : Neeke Smit

Het contact tussen beide coaches is afgelopen zomer ontstaan tijdens het trainerscongres op Papendal, waar beide mannen een workshop gaven. De Wit: “Ik heb daar de interessante clinic van Siep gevolgd. Toen had ik al bedacht eens met hem door te praten over wat hem drijft en waar hij zijn motivatie vandaan haalt. Siep is een echte liefhebber; hij houdt van schaatsen en van mensen. Dat is voor mij de basis om te doen wat je heel graag wilt. Dat heb ik ook proberen over te dragen gedurende de jaren dat ik de Japanse ploeg trainde. Ritten rijden, omdat je zo hard mogelijk wilt schaatsen. Deze drive zie ik terug bij Siep.”

Takagi kan profiteren van de trainingen met Team FrySk. De Wit: “Anders moet Miho het alleen doen. Siep heeft jongens die veel harder rijden dan zij, dus daar kan ze mooi mee trainen. Ook de meiden van Team FrySk kunnen hier hun voordeel mee doen. Daarnaast levert dit voor hen veel media-aandacht op. Ik ben blij dat we op die manier iets terug kunnen doen. Wij zijn niet zo van: zij kunnen wel even met Miho Takagi trainen. Dat is absoluut niet zo. Van beide kanten levert dit iets op. We zijn heel dankbaar.”

Gaat deze samenwerking een vervolg krijgen dit seizoen? “Daar hebben we het nog niet over gehad. We zullen van beide kanten kijken hoe dit bevalt. Als dit het geval is, zal er vast wel een vervolg komen”, aldus de 43-jarige coach.

Miho Takagi werd zowel wereldkampioene sprint als allround. Ze schreef drie wereldtitels op haar naam op de ploegenachtervolging, het onderdeel waarop ze in 2018 met haar zus Nana Takagi en Ayana Sato ook olympisch goud won. In februari dit jaar werd ze olympisch kampioene op de 1000 meter.

“Veel mensen zullen denken: ‘Makkelijke job die jij hebt met Miho Takagi, Johan’, maar juist omdat zij zo goed is, ligt het aan mijn schema’s als ze niet hard rijdt. Dat is best wel een uitdaging. Volgens mij zijn ze in Japan niet heel erg blij dat ik er nog ben. Alle communicatie gaat via haar; er is niets meer in het Engels. Zij overlegt vervolgens weer met mij. Hierdoor komt alles op haar bordje terecht. Ze regelt alles, dat is echt bizar”, vertelt De Wit.

Hij gaat verder: “Ik probeer haar op andere vlakken zoveel mogelijk te ontlasten. Zo heb ik cursussen gevolgd bij schaatsenslijper Rienk Nauta om de juiste rondingen te kunnen slijpen. Al het nodige materiaal heb ik aangeschaft. Ook ben ik haar taxichauffeur. We willen allebei op alle facetten het beste van het beste. Dit maakt ons een heel sterk team.”

Johan de Wit: "Miho traint echt anders." | Foto : Neeke Smit

Waar Takagi nu precies staat, vindt de 42-jarige succescoach lastig te zeggen. “Ze traint echt anders. Ik heb andere programma’s voor haar geschreven, omdat ze alles alleen moet doen. Eerder hadden we nog het volume van een groep. Hierdoor was de eerste wedstrijd voor mij ook heel spannend. Deze pakte gelukkig heel goed uit. We moeten nu kijken hoe ze dat doortrekt. De afgelopen week heeft Miho nog heel hard getraind en woensdagavond is zij in Nederland aangekomen. We zullen zien hoe ze hierop reageert. In principe moet 6.55 op de vijf kilometer tijdens de vierde World Cup in Calgary mogelijk zijn. Als dat lukt, rijdt ze een nieuw nationaal record en is ze de nummer één op de Adelskalenderen (wereldranglijst aller tijden). Daar wil ze voor gaan, maar het hoofddoel is het WK Afstanden in maart 2023. Dan wil zij de 1500 meter winnen. Het liefst in een baanrecord.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan