Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2022

'Die Nils van der Poel rende meer over het ijs'

Na oud-schaatsers Koen Verweij en Ben van der Burg is het de beurt aan Bart Veldkamp om zijn mening te geven over de man die komend weekend tijdens de World Cup Langebaan in Heerenveen weer op de hoofdprijzen mikt: Jordan Stolz. "Hij gaat een grote speler worden. aan wie we veel langer plezier zullen beleven dan aan Nils van der Poel."

Foto : Soenar Chamid

Nils van der Poel als vergelijkingsmateriaal? Het Zweedse fenomeen van de Winterspelen in Beijing stopt Veldkamp - de olympisch kampioen op de tien kilometer van dertig jaar geleden – direct in een eigen vakje. Daar hoort de smaakmaker van Stavanger niet in. “Stolz is een heel ander persoon. Ik denk sowieso dat we wat langer plezier van hem zullen hebben dan van Van der Poel. Een uitzonderlijk talent, een jongen die heel veel facetten die je nodig hebt in de topsport bij elkaar weet te brengen, en dat ook op een bijzonder jonge leeftijd gewoon doet. Hij heeft sinds vorig jaar, toen je hem al kon zien aankomen, een enorme stap gemaakt. Het komt niet uit de lucht vallen. Deze vent is bezig met zijn eigen lijn; dat is zich als junior en als schaatser maximaal ontwikkelen, en hij ziet wel wat hij onderweg tegenkomt. Ik vind dat wel een mooie insteek", aldus de Hagenaar (op de foto als coach van Stressless in actie, in 2014).

Zijn prestaties van de Spelen in China waren niet zo bijzonder. Dertiende op de 500 meter, veertiende op de duizend meter. Zou dat iets te maken kunnen hebben met druk?
“Die Spelen kwamen veel te vroeg. Hij was zeventien en bezig om te ontdekken hoe het was in de juniorencategorie, want daarin wilde hij kampioen worden. De Olympische Spelen kwamen voorbij, maar hij was er niet mee bezig én fysiek en mentaal als atleet niet klaar voor. Hij nam de toernooi-ervaring mee en sprak ook toen van het WK Junioren, terwijl iedereen wakker lag van de Spelen. Stolz had een duidelijke keuze gemaakt en liet zich niet afleiden door andere zaken, of het nou de Winterspelen waren of niet.”

Is hij een speciale schaatser, of zie je niets bijzonders aan hem?
“Hij rijdt heel efficiënt, en is een echte schaatser. Die Van der Poel rende over het ijs. Hij had een heel specifieke benadering: Vo2max, een paar schaatsen aan en dan gaan rennen over de ijsbaan…
Bij Stolz was het vorig seizoen nog een wat slungelachtig gebeuren, intussen zie je dat er kracht bijgekomen is. In dat opzicht lijkt zijn ontwikkeling op die van Eric Heiden in 1976-’77. Heiden schaatste in 1976 op de Spelen en was daar nog een wat magere atleet bij wie de armen en benen heen en weer zwaaiden. Een jaar later stond er ineens een beer van een kerel. Dat zie je bij Jordan ook: hij is sterker dan verleden jaar, staat stabieler op zijn schaatsen en rijdt stabieler door de bochten. Hij moet zichzelf niet de druk opleggen dat hij de volgende Heiden moet worden, al ontdek je wel wat parallellen met hem.”

Stolz volgt zijn eigen lijn en laat zich niet afleiden door anderen, is de constatering van Bart Veldkamp. | Foto : Soenar Chamid

Bestaat het dan nog om het hele scala van afstanden te beheersen?
“Nee, wordt moeilijk. Shani Davis is erg dicht in de buurt gekomen, werd allroundkampioen en sprintkampioen. Daar is Stolz ook toe in staat, maar olympisch de 500 meter en tien kilometer winnen: dat zal niet meer gebeuren.”

Er is een World Cup verreden. Lijkt me wat vroeg om te zeggen dat hij in alle wedstrijden die komen de rest zijn wil zal opleggen.
“Dat weet ik niet. Hij gaat een grote speler worden, dat moge duidelijk zijn. Stolz is een redelijk complete atleet, fysiek, techniek en mentaal. Die jongen gaat een hoop winnen, maar er zullen anderen zijn die meegroeien.”

Wat vaststaat: de Nederlandse specialisten van de middellange afstand hebben er een enorme rivaal bij.
“Thomas Krol en Kjeld Nuis zullen hard moeten rijden, dat doen ze nu niet. En anders nemen andere mensen hun plek in. Stolz schaatst harder in bepaalde wedstrijden dan zij ooit hebben gedaan, en dan wordt het best een uitdaging want ze gaan al, met alle respect, in de richting van hun nadagen. Hun niveau moet stijgen, ze krijgen er wel wat mee te doen. Het is cruciaal voor het schaatsen dat er buitenlandse mensen op niveau doorstoten naar de top. Want alleen Nederland constant alles zien winnen, daar wordt de schaatssport niet beter van. Ik ben er wel blij om dat het niet alleen landgenoten zijn die de prijzen pakken. En het gebeurt op basis van niveau; niet alleen doordat de Nederlanders achteruit schaatsen en daardoor de anderen op het podium eindigen. Nee, sommige buitenlanders rijden gewoon hard.”

Wil je de komende World Cup in hét schaatspaleis van de sport zelf meemaken? Kijk dan hier voor meer informatie over het evenement en toegangskaarten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan