Tickets
Shop
Langebaan 13 mei 2022

Wüst openhartig in College Tour: ‘ik zou mijn zes olympische gouden plakken inruilen voor een kind’

Zondag 15 mei is er een openhartig gesprek met Ireen Wüst te zien bij College Tour op NPO2. Twee maanden nadat ze afscheid nam als schaatsster, spreekt zij over de hobbels die zij heeft moeten nemen gedurende haar carrière. De meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden vertelt over depressies, de worsteling met haar seksuele geaardheid, het persoonlijk verdriet na de dood van Pauline van Deutekom en haar toekomstplannen.

Foto : Roy Borghouts

De 36-jarige schaatskoningin vertelt in de uitzending onder leiding van presentator Twan Huys over haar kinderwens: “Sommige dingen wil je al je hele leven. Daar is een kinderwens er een van. Hoe mooi zou het dan zijn als je je eigen kinderen mag hebben? Dat zou voor mij meer wegen dan die gouden plakken.” 

Op de Olympische Spelen in Sotsji won Wüst twee keer goud en drie keer zilver, haar meest succesvolle Spelen. Er is ook een ander moment op deze Spelen dat de geschiedenisboeken in is gegaan: een knuffel met president Vladimir Poetin vlak voor haar huldiging van het goud op de drie kilometer. Ze kijkt hier met buikpijn op terug. “Je beseft op dat moment ook niet helemaal wat er aan de hand is. Nu had ik toch iets anders gedaan. Ik had liever gehad dat ik hem niet had gezien. Het overkomt je gewoon. Later besef je pas wie er eigenlijk langs is gelopen.” 

De zesvoudig olympisch kampioene is de eerste wintersporter ooit die op vijf aaneengesloten Spelen een gouden medaille won. Toch was er niet alleen maar goud dat er blonk. In het gesprek wordt ook het teleurstellende resultaat op de ploegenachtervolging in Beijing besproken, waar de Nederlandse vrouwen slechts brons behaalden. Wüst laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat zij niet met het team had willen trainen. “Ik heb me er niet zoveel van aangetrokken, omdat ik wist dat het niet waar was. Ik heb juist met Irene Schouten heel veel gesproken over het feit dat we vonden dat we te weinig centraal trainden. Wat heb ik gedaan? Ik ben zelf afspraken gaan maken met Irene, Melissa en Marijke om bij hen te gaan trainen. Zonder bondscoach. Op eigen houtje.” 

De uitzending van College Tour met Ireen Wüst is zondag te zien op NPO 2 en begint om 20.20 uur. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan