Tickets
Shop
Nieuws 15 mei 2022

Voor Manon Kamminga is communicatie het toverwoord

Met tevredenheid kijkt ploegleidster Manon Kamminga van A6.nl zaterdagavond terug op de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Oldebroek voor de mannen en de vrouwen. Een zege, drie podiumplaatsen: die oogst is heel welkom op de lange weg naar een ander doel dat deze gedreven ex-atlete voor ogen heeft. Perfecte communicatie.

Foto : Neeke Smit

Een goede dag voor A6.nl, lijkt me?
Voormalig marathonrijdster en skeeleraar Kamminga (30) weifelt een moment. Wat?? Winnen met Peter Michael, een derde plaats voor Marc Middelkoop als tweede rijder op het podium, en bij de vrouwen Brit Qualm die op een zucht van de zege is gestrand. “Hmm, nou, bij mij overheerst toch een beetje een vervelend gevoel over het feit dat de kopgroep bij de vrouwen letterlijk uit elkaar viel door de valpartij. Dat vind ik heel jammer. Het kan gebeuren, dat weet ik natuurlijk ook – en ik verwijt niemand wat – maar Lotte Veenstra is nu voor de derde keer onderuitgegaan. En deze keer terwijl ze in de kopgroep zit.” Uiteindelijk breekt het zonnetje toch door. “Beide wedstrijden op het podium.”

Bovendien, net als in de Klim van Steenwijk, een meerderheid in de kopgroep van de vrouwenrace.
“Ja, deze keer een fijnere samenstelling van dat gezelschap, omdat het een mooi gelijk groepje van meiden die meer stayers zijn en niet elke wedstrijd de kans krijgen. Een prima viertal om door te rijden waarbij ik me wel een beetje verheugde op een prachtige finale. Helaas ging dat dus niet door vanwege de valpartij van Lotte en Maaike Verweij.”

Manon Kamminga is een en al aandacht tijdens de race in Oldebroek. | Foto : Neeke Smit

Beschouw je het niet als nog grotere winst dat je in vergelijking met Steenwijk nu weer twee andere rijdsters vooraan terugzag. Elf dagen geleden waren dat Lianne van Loon en Fleur Veen, deze koers zaten Lotte en Brit in de kopgroep. Oftewel, zo leert iedereen finales rijden.
Dat is ook wel zo, maar we zijn vooral een schaatsploeg van inliners die aan de skeelermarathons meedoen om veel bij te leren op het vlak van communicatie. Door ook op deze discipline nadruk te leggen krijg je een situatie waarin de mannen en vrouwen het het jaar samen racen, trainen en optrekken. Fysiek wordt iedereen super, maar van mij mag het nooit aan communicatie schorten in de wedstrijd. Dat aspect is heel moeilijk. Je kunt soms een heel slechte dag hebben en toch de koers winnen, mits je het slim speelt. Het gaat om vertrouwen hebben in elkaar.”

Maar is het feit dat je in deze race twee meiden op kop krijgt het gevolg van steeds beter wordende communicatie?
“Feit is dat Lotte en Brit de taken die ze hadden, goed zijn uitgevoerd. Daar ben ik heel blij om. Het is in onze ploeg ook niet zo dat degene die het snelst is, dan ook wekelijks de kans moet krijgen. Je kunt op zoveel manieren wedstrijden winnen. Ineke Dedden is niet de snelste van het vrouwenpeloton, maar ze wint hier wel. Als je met een team van vier aan de start staat en je rijdt voor een van hen, dan maak je het heel makkelijk voor de rest om de wedstrijd daarop af te stemmen. Ik wil dat iedereen in een kansrijke positie kan komen, dat is het spelletje wat ik mijn ploegen wil leren.”

Kun je dan na een race waarin Brit als tweede eindigt dan ook niet zeggen: in feite maakt het me nu niet uit dat we niet winnen, zolang ik zie dat we door beter te communiceren sterker worden en dat het straks in de winter bij de schaatsmarathons honderd procent draait?
“Nou, dat zeg ik vaak. Ik vind het niet zo erg dat, wanneer je van tevoren een plan hebt gemaakt en dat uitvoert, het mislukt. Het zal niet anders zijn op het ijs.”

In gedachten bij iets heel anders. De peinzende coach. | Foto : Neeke Smit

Meen je dat? Je bereidt je nu voor op het marathonseizoen. Je maakt me niet wijs dat je – als fanatiekeling - dan nog werkelijk blij wordt wanneer je net niet hebt gewonnen.
Wat feller: “Dat hangt ervan af. Als je het strijdplan perfect hebt uitgevoerd…. “ Ze gooit het even over een andere boeg. “Kijk, wij hebben geen mannen- en vrouwenploeg die per se moeten winnen. Ik denk tegelijkertijd dat we twee teams hebben die door de juiste communicatie kunnen verrassen. Zodra de kans zich aandient, moeten de jongens en meiden elkaar door en door kennen. Dan moet een woord of blik voldoende zijn om elkaar te begrijpen, zodat we die kans kunnen grijpen.”

Ondertussen wordt er wel naar jouw teams gekeken vanwege de numerieke meerderheid in de skeelerraces. Veel mannen en veel vrouwen aan de start: ‘oh, dat betekent dat zij favoriet zijn’, zo wordt er snel geredeneerd. Terwijl jij met de ploegen op een ander spoor zitten: communicatief verbeteren.
“We hebben vandaag de ploeg bewust gesplitst: A6 met drie vrouwen, en de anderen als ander team. In Steenwijk waren we met zessen, toen was het niet makkelijk om goed te communiceren. Maar joh, we maken stappen.”

Plus: de winter is nog niet in aantocht. Er is tijd.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan