Tickets
Shop
Inlineskaten 07 mei 2022

Peter Michael helpt ploegmaat Ruurd Dijkstra aan brons

Na Peter Michaels overwinning van vrijdag op de puntenkoers in Heerde reed de Nieuw-Zeelander op de afvalkoers in dienst van zijn ploeggenoot Ruurd Dijkstra. Het leverde Dijkstra de bronzen medaille op tijdens de Europa Cup.

Foto : Neeke Smit

De tactiek van A6.nl werd al aan het begin van de afvalkoers duidelijk. Peter Michael reed bijna de gehele wedstrijd aan de leiding, zodat Dijkstra uit de wind kon blijven en niet in de gevarenzone kwam. Ronde na ronde wist de Nieuw-Zeelander het vol te houden. En wanneer er dan toch een buitenlander overheen kwam, herwonnen Dijkstra en Michael snel de eerste positie.

“Peter wilde graag voor mij knechten. Dat vindt hij het mooist, net zoals gisteren in de puntenkoers, waar hij steeds als eerste over de finish kwam, waardoor hij de meeste punten kon verzamelen. Het doel vandaag was om samen zo ver mogelijk te komen in de finale. Vervolgens zouden we dan wel zien hoe we die finale aan zouden pakken. Het plan slaagde, alleen had ik gehoopt dat Peter nog één of twee ronden langer de koppositie had kunnen behouden.”

De Belg Médard Indra haalde de rijders van Manon Kamminga in, maar Dijkstra vocht terug. “Toen Peter gepasseerd werd, wist ik dat hij het niet meer zou redden, omdat hij al zoveel op kop gereden had. Ik moest er zelf omheen.” En zo kwam de skeeleraar uit Nijeholtwolde met nog vier ronden te gaan in leidende positie. “Het was alles of niets tot de finale. Deze derde plek was het hoogst haalbare voor mij, ik was al blij dat ik de finale haalde. Er zijn twee klasbakken voor me geëindigd.” Deze klasbakken heten Livio Wenger uit Zwitserland en Hugo Ramírez uit Chili, die beiden hun sporen al verdiend hebben in het inlineskaten.

Met nog vier ronden te gaan kwam Dijkstra in de leidende positie. | Foto : Neeke Smit

Dijkstra genoot zienderogen van zijn derde plaats, maar ook van het ploegenspel. “Het is heel gaaf dat zo’n kampioen als Peter Michael voor je wil rijden. Heel vet. Hij is een mooie aanwinst voor het team. Een echte killer, met veel ervaring en weet hoe je moet winnen. Het is leuk dat je samen zo’n uitslag kan rijden.” Vooral voor Dijkstra is dat bijzonder, omdat hij de afgelopen jaren als eenling de skeelerkoersen reed. “Ik heb er dit seizoen voor gekozen om weer in een team te rijden om gemotiveerd te blijven. Als je dan het marathonschaatsen en het skeeleren kan combineren, is dat heel mooi, want voor mij blijft het skeeleren toch het leukste.”

Bij de vrouwen wilde A6.nl ook haar stempel op de wedstrijd drukken met Fleur Veen en Laura Lorenzato, alleen wisten de twee hun plek voorin het peloton niet vast te houden. Terwijl hun coach Kamminga ze bleef aanmoedigen om op kop te blijven, vielen ze toch voortijdig af. Lorenzato eindigde als achtste, haar ploeggenote Lianne van Loon was, net als bij de 500 meter, de beste Nederlandse op plek negen.

Lianne van Loon was de beste Nederlandse bij de senioren, maar kwam niet verder dan een negende plek. | Foto : Neeke Smit

Bij de mannen wisten twee Nederlanders, Rémon Kwant en Kay Schipper, wel de halve finale te halen van de 500 meter. Daar slaagden ze er niet in om bij de eerste twee te eindigen, waardoor ze de eindstrijd niet mochten rijden.

De Nederlandse junioren waren erg succesvol op de tweede dag van de EK. Maar liefst tien medailles werden in de drie categorieën gewonnen. Zo veroverde Angel Daleman bij de Junioren B goud op de 500 meter en zilver op de afvalkoers, vlak achter Sofia Schilder. Sanne Oosterwijk (derde) en Tom Mulder (tweede) pakten bij de Junioren A eremetaal. Op de 500 meter waren er drie medailles voor de oudste junioren: zilver voor Elanne de Vries en Bret Groot, en brons voor Lataesha Narain.

Op zondag wordt de Europa Cup in Heerde afgesloten met de 100 meter en de afsluitende koers op de weg. Klik hier voor de uitslagen en meer informatie over de Holland Cup.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan