Tickets
Shop
Inlineskaten 07 mei 2022

Gemoedelijke sfeer overheerst bij Europa Cup Heerde

Voorbijrazende wieltjes, enthousiast publiek, overwegend zon, spektakel, gezelligheid, flexibiliteit, tentjes, vrijwilligers, vallen en weer opstaan. Het is een verzameling van woorden die de Europa Cup Inlineskaten in Heerde typeren. We nemen een kijkje achter de schermen van het driedaagse evenement. Van inlineskaters op de camping en een waardig afscheid van skeelerhelden tot onmisbare vrijwilligers.

Foto : Glenn Wassenbergh

Het is voor de mensen van Skeelerclub Oost Veluwe in Heerde de tiende keer dat ze de Europa Cup organiseren. Dat is meteen te merken aan de verkeersregelaars die de automobilisten op routine naar de juiste plekken verwijzen op het naastgelegen grasveld. Enkele inlineskaters komen op de fiets aangereden met hun skeelers geknoopt aan de buitenzijde van hun tassen. Rondom de Bertus Dokter piste is door vrijwilligers al dagen gewerkt aan de aankleding van het terrein. Vlaggen, banners, tenten en catering. Voor aanvang van de wedstrijd wordt nog snel een laatste hand gelegd aan de baan. Met wit tape wordt er met secure een tweede lijn getrokken bij de start voor onder anderen de 200 meter ‘dual sprint’.

Berty Wolff en Yvonne Roosenboom (ja, de moeder van) ontvangen enthousiast de vrijwilligers, VIP’s en pers in ‘t Skeelerhuus. Zij zorgen samen met andere vrijwilligers van de club dat het niemand aan iets ontbreekt. Wolff: “Sinds mijn man Jannes in het bestuur zit, ben ik hier al actief als vrijwilliger. Dat is meer dan vijfentwintig jaar. Nagenoeg bij alle wedstrijden en evenementen zijn we hier om kantinediensten te draaien.” Roosenboom vult aan: “Berty is het hoofd hier”, die meteen bescheiden wordt tegengesproken door Wolff. “Nee, nee, zo wil ik me niet voelen. Ik ben het aanspreekpunt.”

Vrijwilligers van de Europa Cup in Heerde met op de voorgrond Yvonne Roosenboom (in het midden) en Berty Wolff (rechts). | Foto : Glenn Wassenbergh

Er wordt drinken ingeschonken, terwijl Roosenboom vertelt hoe de organisatie in elkaar steekt. “Anita - de vrouw van onze vorige voorzitter, Bertus Dokter - stuurt een paar weken van tevoren een mailtje met de vraag wie zich wil opgeven als vrijwilliger. Je kunt vervolgens aangeven wanneer je beschikbaar bent. Zij maakt er een schema van. De laatste jaren ben ik er bijna altijd geweest. Ik was altijd met mijn dochter Bianca mee en besefte op een gegeven moment: anderen zijn vrijwilliger om de wedstrijd van onder anderen mijn dochter mogelijk te kunnen maken. Dit deed mij besluiten om me op te geven als vrijwilliger. Moniek, mijn andere dochter, is ook vrijwilliger hier. Zij heeft allerlei boodschappen gedaan en is hier al de hele week.”

Wolff vult aan: “De bezoekers kunnen koffie, thee en wat eten bij de tent van de cateraar langs de baan halen, die we hebben ingehuurd. Deze komt hier al jaren en regelt alle maaltijden voor de rijders tussendoor.” Er is zelfs nachtelijke bewaking. “Vrijwilligers blijven hier slapen en lopen dan af en toe een rondje om eventuele inbraken te voorkomen”, aldus Roosenboom.

Fran Vanhoutte wordt derde op de 200 meter bij de Europa Cup in Heerde. | Foto : Neeke Smit

De inlineskaters overnachten in een nabijgelegen hotel, bij gastgezinnen of op de omringende campings in een huisje, camper of tent. Vooral het leven op de camping rondom wedstrijden is voor veel inlinefamilies een ritueel geworden. De Belgische Fran Vanhoutte - derde op de 200 meter - overnacht er samen met haar ouders en zus Stien. Van kinds af aan is de familie al in Heerde te vinden. “Vroeger kwamen mijn broer en zus hier ook al naartoe. Ik was nog te jong om mee te doen. Vanaf dat ik cadet was, kwam ik hier. Het eerste dat in me opkomt als ik aan wedstrijden in Heerde denk, is de gezelligheid. Alles is dichtbij elkaar en er zijn op de camping veel plaatsen om alle tenten naast elkaar te zetten. Veel mensen van mijn club (Zwaantjes rollerclub Zandvoorde, red.) komen met de caravan of de camper. Sommigen zitten hier ook in een huisje. Door corona heeft dit twee jaar niet gekund. Het is extra leuk dat het nu weer kan en we samen kunnen zitten. Een hotelkamer is toch wel iets minder sociaal”, zegt ze lachend.

“Het leukste van de camping vind ik het samenzijn. Je bent voortdurend aan het praten met elkaar. De Europa Cup-weekenden zijn altijd leuk. Lekker samen en het plezier na de wedstrijden. ’s Avonds gezellig barbecueën op de camping. De ouders bakken het vlees op de barbecue, het eten komt op tafel en iedereen neemt wat hij of zij wil. Een goed stuk biefstuk is mijn favoriet. Het is de sfeer. Altijd als de zomer komt en de Europa Cups weer in aantocht zijn, dan word ik daar blij van. Ik wil altijd het beste van mezelf geven en wil anderen trots maken.”

Familie Vanhoutte met meerdere skeeleraars van de club op de camping in Heerde. | Foto : Eigen archief Fran Vanhoutte

De nieuwe voorzitter van de Skeelerclub Oost Veluwe, Bertran Burgmeijer, is de opvolger van Bertus Dokter, de grondlegger van de club. De kersverse aanvoerder is blij dat dit evenement na twee jaar pandemie weer georganiseerd kan worden. Openhartig vertelt hij dat het geen gemakkelijke klus is om een man met zo’n staat van dienst op te volgen. “Dat is best wel lastig. Hij zit er zo in verweven en weet alles van A tot Z. Je kunt wel zeggen dat hij deze club volledig heeft opgebouwd tot wat het nu is. Ik moet het nu zien vast te houden.”

De 45-jarige voorzitter – en uitvoerder van beroep - schaatste vanaf zijn negende. “Ik heb altijd in Epe bij IJs- en Schaatstrainingsclub DSO geschaatst, waar Gerard van Velde ook vandaan komt. Door mijn kinderen ben ik in de skeelersport terechtgekomen. Ik vind het zo’n gave sport. We hebben heel veel nieuwe jeugd erbij gekregen. Het is niet normaal momenteel. We zijn aan het kijken om er trainers bij te krijgen. We hebben zo’n veertig kinderen rondrijden op een training. Dat varieert van vijf- tot twaalfjarigen op het eerste uur. De ouderen trainen daarna. Het zoontje van Crispijn Ariëns traint nu ook al mee. Crispijn rijdt hier zelf, maar staat het volgende moment als vader langs de kant. Dat zijn zulke leuke dingen.”

De nieuwe voorzitter van Skeelerclub Oost Veluwe Bertran Burgmeijer langs de boarding in Heerde. | Foto : Neeke Smit

“Wat mijn doel is om bij de jeugd de ouders erbij te betrekken, zodat je meer steun krijgt binnen de club. Vaak worden kinderen naar de training gebracht en dan zijn de ouders weer gevlogen. Ik wil proberen dat de ouders blijven kijken. Zo kun je draagvlak creëren en doe je het met elkaar. Bovendien wil ik dat de jeugd lekker gaat skeeleren en dat we de oudere leden naar de top kunnen krijgen. Eerder hadden we een veel breder scala binnen de club bovenaan staan. Daar wil ik aan werken. Dat zij binnen onze club, zowel landelijk als internationaal, weer mee kunnen.”

Tussen al het Europa Cup-spektakel door en een stofzuiger op de baan om de pluisjes van de bomen op te zuigen, werden zaterdagavond vier gestopte inlinehelden in het zonnetje gezet. Bianca Roosenboom, Ingmar Berga, Michel en Ronald Mulder maakten een ereronde en werden toegesproken door de oude en nieuwe voorzitter van de club. Er klonken woorden als: ‘kanjers waar we trots op mogen zijn’. Speaker Jannes Mulder sprak ook lovend over het viertal. Het eren van de rijders ging gepaard met het afscheid van Bertus Dokter en was er de officiële overdracht van de nieuwe voorzitter.

V.l.n.r. Jannes Wolff, Michel Mulder, Bianca Roosenboom, Bertus Dokter, Ingmar Berga, Ronald Mulder, Bertran Burgmeijer. | Foto : Glenn Wassenbergh

Burgmeijer maakte meteen van de gelegenheid gebruik om Bianca Rooseboom te huldigen als erelid van Skeelerclub Oost Veluwe. Het emotioneerde haar, waarna ze het publiek kort toesprak. “Het doet me heel goed dat ik nu erelid ben van deze club. Ik wil iedereen bedanken. De club, mijn familie, vrienden, teamgenoten, sponsoren. Deze sport doe je niet alleen. Je doet het met z’n allen. Dan kom je tot succes.” Met afsluitende dankwoorden verzekerde ze de aanwezigen dat ze in de skeelersport blijft als coach.

Michel Mulder, niet alleen olympisch kampioen, maar ook wereldkampioen op wielen en ijs verliet opgetogen de piste na zijn ereronde. “Dit is de club waar ik groot geworden ben. Tegelijkertijd voelt het ook een beetje gek. In januari 2020 ben ik gestopt, maar vanwege corona is er niet eerder gelegenheid voor een afscheid in het inlineskaten geweest. Ik vind het hartstikke leuk dat ze er alsnog aandacht aan besteed hebben.”

Toen Ronald Mulder op zijn gympen niet snel genoeg bleek te zijn, vervolgde hij zijn ereronde op een elektrische step. | Foto : Glenn Wassenbergh

Mulder voelt zich geen sporter meer. “Deze periode heb ik echt afgesloten. Ik ben twee jaar als assistent-coach van Schaatsteam Reggeborgh actief geweest. Het was een bewuste keuze om hiermee te stoppen. Ik heb achttien jaar aan topsport gedaan en ben vervolgens meteen weer doorgegaan. Twee jaar reizen en weg zijn. Een ongestructureerd schema hebben. Het is nu wel heel lekker om even niks te moeten. Gelukkig heb ik de luxe dat dit kan. Ik heb nog geen idee wat mijn nieuwe stap gaat zijn. Daar wil ik ook echt de tijd voor nemen. Deze zomer ga ik om me heen kijken, mensen spreken en bepalen wat leuk is om te doen en waar de kansen liggen.”

De voormalig inlineskater blijft van zijn sport genieten. “Zojuist zag ik de 500 meter finale van de mannen. Het is erg leuk om erbij te zijn en ik vind het inlineskaten een onwijs mooie sport. Dit zal nooit veranderen.”

Je vindt hier meer informatie over de Holland Cup / Europa Cup

De wedstrijden in Heerde zijn te volgen voor publiek, maar ook via de livestream op http://live.speedskate.tv/


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan