Tickets
Shop
Shorttrack 06 mrt 2022

Van Oorschot wint brons op 1000 meter WK Junioren Shorttrack

Op de slotdag van de WK Junioren Shorttack in het Poolse Gdańsk heeft Diede van Oorschot brons gewonnen op de 1000 meter. De rijdster van het KNSB Talent Team (KTT) Midden-Oost wist hiermee twee Koreanen achter zich te houden. De Canadese Florence Brunelle, die ook al de snelste was op de 500 meter, werd wereldjuniorenkampioene. Het brons ging naar de winnares van de 1500 meter Gilli Kim uit Korea.

Foto : Arnoud Kos

Diede van Oorschot kende een sterke slotdag van de WK Junioren Shorttrack. Door de snelste derde tijd in haar halve finalerit, stelde ze een plek in de A-finale veilig. Deze finalestrijd werd aan het begin van de race aangevoerd door een trein van drie Koreaanse rijdsters. De 18-jarige shorttrackster uit Utrecht wist hier vrij snel een stokje voor te steken door op te schuiven naar de derde positie. Met nog vier rondes te gaan werd er een nieuwe aanval ingezet, waardoor het weer één, twee en drie was voor Korea. Met nog twee rondes te gaan kwam Florence Brunelle met een spectaculaire inhaalactie buitenom. Zij kwam als eerste over de streep. In de strijd om het brons wist Van Oorschot in de laatste halve ronde nog twee Koreanen te passeren. De eerste inhaalactie ging buitenom en de tweede binnendoor en klopte ze haar opponente op de finishlijn.

Daleman en Velzeboer de mist in
Angel Daleman van KTT Zuidwest, kreeg zaterdag nog de zilveren medaille omgehangen op de 1500 meter. Op zondag liep het op de 1000 meter minder goed af. Ze zat in de eerste kwartfinalerit samen met haar landgenote Diede van Oorschot. Waar Van Oorschot meteen het initiatief nam en vanaf het begin van de race de koppositie opeiste, koos Daleman voor een defensieve aanpak. Met vijf rijdsters in de rit aasde zij op een inhaalactie vanuit achteren. De twee Poolse rijdsters in de rit, die op positie drie en vier lagen, staken hier een stokje voor. Zij blokten de Leiderdorpse behoorlijk. Daleman gaf niet op, deed een inhaalpoging binnendoor, maar kwam in de knel met de rijdsters van het thuisland. Ze viel en kwam samen met Karolina Parczewska in de veiligheidskussens terecht. Van Oorschot plaatste zich met een tweede plek in deze rit voor de halve eindstrijd. Daleman moest het doen met een penalty.

Angel Daleman (koppositie) en Michelle Velzeboer (derde positie) bij elkaar in de rit op zaterdag. | Foto : Arnoud Kos

Voor de bronzen medaillewinnares van zaterdag op de 500 meter was er evenmin succes op de 1000 meter. Michelle Velzeboer van het Wadro KTT Noord koos ook voor een raceplan vanuit achteren. Met nog vier rondes te gaan, haalde ze de Slovaakse Tamara Tokarova binnendoor in, maar verloor balans aan het einde van de bocht. De 18-jarige Culemborgse viel en schakelde zichzelf daarmee uit voor een plek in de halve finales.

De Boo zevende op 1000 meter
De wereldjuniorenkampioen op de 500 meter bij de mannen had op zondag ook minder geluk. Op de 1000 meter werd Jenning de Boo van het Wadro KTT Noord vrij vroeg in de race gehinderd door de Koreaan Geonnyeong Park, waardoor hij zijn koppositie verloor en achteraan moest aansluiten. De Groninger moest genoegen nemen met een plek in de B-finale.

In zijn finalerit reed hij het grootste gedeelte van de rit op plek drie. Met een knap uitschuifbeen bij de finish, zoals we dat ook van shorttracker Sjinkie Knegt kennen, verraste hij de Fransman Tawan Thomas. De Boo kwam daarmee met een verschil van zeven duizendsten van een seconde als tweede over de streep. Hij werd hiermee zevende op de 1000 meter.  

Wereldjuniorenkampioen op de 500 meter Jenning de Boo in actie op het ijs van Gdańsk. | Foto : Arnoud Kos

Kos strandt in kwartfinales 1000 meter
Op de 1000 meter bij de mannen had Nederland slechts twee startplekken. Daan Kos van het KTT Zuidwest nam in de eerste kwartfinalerit bij de mannen het initiatief in zijn race. Tot vijf rondes voor het einde wist hij de race op kop te controleren. De Turk Muhammed Emir Han en Bence Nogradi plaatsten een inhaalactie binnendoor. Vanaf positie drie gaf Kos niet op. Hij zette een inhaalactie op om buitenom te gaan. De andere Hongaar in de rit Peter Jaszapati en de Fransman Tawan Thomas zagen hun kans schoon en vlogen bij Kos eveneens binnendoor. Tot in de laatste bocht werd er hevig gestreden, waardoor de Turkse Han onderuitging. Voor Kos was er geen ontkomen aan. Hij werd onderuit geschept en meegenomen in de val. Aangezien de 19-jarige op dat moment niet meer in kansrijke positie lag, eindigde het avontuur op de 1000 meter voor hem in de kwartfinales.

Initiatiefrijke Daan Kos voert het tempo aan. | Foto : Arnoud Kos

Meer informatie over de WK junioren shorttrack vind je hier  

Alle live uitslagen zijn hier te vinden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan