Tickets
Shop
Nieuws 01 apr 2022

Team IKO gaat twee jaar door met Esmee Visser

Na een tegenvallend schaatsseizoen voor Team IKO (alleen Bart Swings bleef de malaise bespaard) zijn de broers Martin en Erwin ten Hove druk bezig de ploeg opnieuw in de steigers te zetten. Eerder werd duidelijk dat Joy Beune overstapt van Jumbo-Visma. Esmee Visser krijgt dankzij een nieuw tweejarig contract de tijd en gelegenheid de weg terug naar boven te vinden. Ook de sterke Est Marten Liiv en Jesse Speijers blijven twee jaar langer bij IKO. En er is nog meer op komst..

Foto : Soenar Chamid

Dat de teamleiding in Visser (26) na een lange periode van fysieke en vooral mentale problemen onveranderd veel vertrouwen heeft, is voor Martin ten Hove bijna vanzelfsprekend. “We zijn er heilig van overtuigd dat Esmee weer terugkeert op haar oude niveau, dat haar in 2018 olympisch goud opleverde (vijf kilometer). Ze heeft een heel moeilijke tijd achter de rug. Daarom krijgt ze alle tijd om op haar eigen snelheid aan zichzelf te werken. Kies je daarvoor als ploeg, dan moet je ook je vertrouwen in haar uitspreken. Dat doen we op deze manier. Er is op alle mogelijke manieren ondersteuning. We vinden het geweldig te zien welke progressie ze alweer heeft gemaakt. Het vertrouwen in de toekomst is erg groot”, aldus Ten Hove.

Vanzelfsprekend reageert Visser verheugd op de hernieuwde samenwerking. “Ik ben ontzettend blij met het vertrouwen van het team en de staf. Samen doen we er alles aan de positieve tendens opnieuw op het ijs te laten zien de komende seizoenen. Ik ben pas 26 en nog lang niet klaar met schaatsen”, zegt ze.

Jesse Speijers, ook tot en met het voorjaar van 2024 aan IKO verbonden, moet nog twintig worden, maar “heeft afgelopen winter ongelooflijke veel progressie geboekt”, oordelen de broers. “Hij reed al 1.47 op de 1500 meter, waarmee hij bijna een seconde onder zijn oude toptijd kwam. Daarnaast haalde hij zijn persoonlijk record op de vijf kilometer met tien seconden omlaag, tot 6.31. Zijn plafond is nog lang niet bereikt.”

Marten Liiv sloot zich in 2020 aan bij de Nederlandse formatie en heeft zich ondertussen opgewerkt tot de internationale subtop. In Beijing eindigde hij tijdens de Winterspelen als zevende op de 1000 meter. “Er zijn genoeg signalen die ons vertellen dat Martin de komende periode de stap kan zetten richting podiumplaatsen in de grote wedstrijden.”

IKO, dat afscheid heeft genomen van (de gestopte) Jorien ter Mors, Letitia de Jong en Aron Romeijn, en Louis Hollaar naar Reggeborgh heeft zien vertrekken, praat nog met Jan Blokhuijsen. Of de resterende twee, Lennart Velema en Rem de Hair, volgend jaar nog in de IKO-uitrusting schaatsen, is evenmin bekend. “Hopelijk weten we binnenkort meer en kunnen we toelichten hoe de rest van het team eruit zal zien.” Blikvanger Bart Swings (olympisch kampioen mass start en nummer drie van het WK Allround in Hamar) verlengde overigens een paar weken geleden zijn verbintenis al met twee seizoenen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan