Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2022

Na achttien jaar is Edward van Dijk nog altijd niet klaar in het marathonschaatsen

Marathonploegen komen en gaan, sponsoren haken af en nieuwe bedrijven stappen in. Tussen al die namen is Edward van Dijk een constante factor. Of het nou in Nederland is of ergens op buitenlands natuurijs, hij staat vrijwel altijd langs de kant. Na het stoppen van de Okay Fashion & Jeans ploeg twee jaar terug was hij minder op de voorgrond te vinden, komend seizoen doet hij weer een stapje omhoog en wordt hij naamgevend sponsor bij Bouw & Techniek.

Foto : Glenn Wassenbergh

Al achttien jaar is Van Dijk als ploegmanager in het marathonschaatsen te vinden. Hij is een trouwe sponsor, maar ook fan en liefhebber van de sport. Van Time Out Sport tot Okay Fashion & Jeans, Van Dijk is al jaren van de partij en ook bij de marathonwedstrijden in Zweden deze week is hij aanwezig. “In al die jaren heb ik geen enkele keer de Weissensee of Zweden overgeslagen”, vertelt hij opgewekt. “Dat combineer ik dan gelijk met mijn vakantie. Gelukkig vindt mijn vrouw de sport ook mooi en geniet ze ervan, dus voor ons is het ook een stukje ontspanning. Al is het natuurlijk ook zakelijk.”

Met de sponsoring van marathonploegen verenigt Van Dijk dus het nuttige met het aangename. Het is genieten tijdens de wandeling over het Zweedse ijs op de zonnige rustdag waarop hij het verhaal van de afgelopen achttien jaar uit de doeken doet. Uitgebreid vertelt hij over de jaren waarin hij bij de sport betrokken is geweest. Tientallen rijders en meer dan honderd overwinningen verder is hij de sport nog altijd niet beu. Sterker nog, hij wil Okay Bouw & Techniek de komende jaren weer uitbouwen tot een topploeg.

Die topploeg had Van Dijk in het prille begin van zijn sponsoring ook. Destijds koos hij juist voor de concurrent van de man door wie hij de sport ging volgen. Erik Hulzebosch benaderde hem of hij geen interesse had om in de sport te stappen. “Hij maakte mij erop attent dat TVM zou stoppen met de ploeg en vroeg of het niet wat voor mij was. Dat was een topteam met Miel Rozendaal, Bertjan van der Veen en KC Boutiette. Zo ben ik er ingerold.”

Het is genieten op het ijs rond Luleå | Foto : Glenn Wassenbergh

In al die jaren was Van Dijk meer dan alleen geldschieter om de naamsbekendheid van zijn bedrijven te vergroten. Bij zijn ploegen was hij ook een echte manager, zorgde voor de contracten en speurde rond op zoek naar talent. “Met trainingen bemoei ik me niet, maar wel de samenstelling van het team. Ik vind het leuk om de beloftewedstrijden te analyseren, te kijken naar de tijden en de rijders eruit te halen die potentie hebben. Dat bespreek ik dan met de trainer om te kijken of we die beter kunnen maken tot een goede A-rijder. Bart Hoolwerf is daar een voorbeeld van, Simon Schouten ook”, noemt hij twee talentvolle schaatsers die hun carrière bij een van zijn ploegen begonnen.

Nu hoopt hij met Ruben Ligtenberg opnieuw een groeibriljant in huis te hebben gehaald. Nu hij zijn bijdrage aan de ploeg van trainer Ron Neymann, dit seizoen nog KPMS Bouw & Techniek, vergroot, wil hij met een redelijk beperkt budget het team naar de top brengen. “Dat is een uitdaging, want als ze doorbreken moet je accepteren dat ze door de topploegen benaderd worden voor een beter contract. Daar moet je alleen maar trots op zijn. Natuurlijk baal je als ze weg gaan, maar het is mooi als ze zich zo kunnen ontwikkelen.”

Met Daan Besteman, Marco van der Tuin, Jeroen Janissen en nieuwe aanwinsten Ligtenberg en Daniel Niero hoopt Van Dijk die nieuwe topploeg te kunnen gaan formeren. Daar trekt hij zeker twee à drie jaar voor uit. Want tijd om te stoppen na al die jaren is het nog niet. “Als je al zo lang sponsor bent, moet je de sport heel leuk vinden en liefhebber zijn. En ik heb het geluk dat mijn vrouw dat ook is. Al heeft zij ook wel eens geroepen dat het goed is zo. Zij doet namelijk de financiën, dus zij ziet elke keer de facturen”, lacht hij. “Als we dat bedrag allemaal bij elkaar gespaard hadden, hadden we een mooi huisje in Spanje kunnen kopen. Maar dan hadden we ook niet al die mooie herinneringen gemaakt”, waarmee hij aangeeft daar zeker geen spijt van te hebben.

Van al die herinneringen zijn de vier overwinningen over 200 kilometer de mooiste, vindt Van Dijk. Bertjan van der Veen, Karlo Timmerman, Simon Schouten en Crispijn Ariëns waren allemaal een keer de beste in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Het komt het dichtst in de buurt van de echte, eigenlijk de enige wedstrijd die nog niet op Van Dijks palmares staan. “Hij komt elk jaar dichterbij, al vrees ik dat ik nog twintig jaar moet sponsoren. Ik denk niet dat ik dat nog volhoud. Maar dat maakt ook niet uit. De komende jaren heb ik sowieso nog zin om door te gaan.” En dus is de marathonwereld voorlopig nog niet van Edward van Dijk af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan