Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 29 mrt 2022

Hospes stopt als hoofdcoach Gewest Fryslân

Na vijf jaar bij het Development Team Gewest Fryslân neemt Henk Hospes afscheid als hoofdcoach. Hij hielp in die periode jonge rijders om de stap te maken naar de (inter-)nationale top en mocht tweemaal afreizen naar de Olympische Spelen.

Foto : Martin de Jong

Henk Hospes heeft de afgelopen jaren vele talenten onder zijn hoede gehad. Zo veroverde Melissa Wijfje onder zijn hoede de Nederlandse titel op de 1500 meter en werd Femke Kok meerdere malen wereldkampioene junioren in haar tijd bij het Gewest, waardoor ze de overstap kon maken naar Reggeborgh.

Zijn grootste successen beleefde hij in de olympische seizoenen. Hij wist Lotte van Beek weer op niveau te krijgen, waardoor ze zich plaatste voor de Spelen van Pyeongchang. In Zuid-Korea eindigde Van Beek net buiten het podium op de 1500 meter, maar desondanks was ze tevreden met haar comeback. Ook pakte ze met Wüst, Leenstra en Ter Mors het zilver op de ploegenachtervolging. De grootste verrassing voor de 65-jarige coach kwam misschien wel afgelopen seizoen, toen Sanne in 't Hof zich na een bloedstollende 5.000 meter mocht opmaken voor haar debuut op de Olympische Spelen. Met Hospes vond ze de voor haar ideale combinatie van snelheid trainen bij het Gewest en duurvermogen bij verschillende marathonploegen. 

De Nederlands Kampioen kortebaan van 1987 wil nu meer tijd nemen voor zijn gezin. "Na al die jaren dag in dag uit bezig te zijn met sporters, is het tijd geworden om een stapje terug te doen. Ik wil mij graag bezig blijven houden met coaching van sporters en/of coaches; dan blijf ik ook in mijn kracht. Maar, het is eerst tijd voor het gezin: meer vakanties en fietsen in de bergen met kameraden", aldus Hospes, die de sport dus nog niet vaarwel zegt. Zijn zoon Jesper, die net als zijn vader nationaal kampioen op de kortebaan werd, zwaaide eerder dit seizoen af als schaatser. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan