Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2022

Geen IKO of Jumbo-Visma, Lars Woelders kiest voor de marathon

Lars Woelders verruilt volgend jaar de kleuren van TalentNED voor die van Okay Bouw & Techniek. Het 20-jarige talent uit Gramsbergen had aanbiedingen van diverse langebaanteams op zak, maar koos uiteindelijk toch voor het aanbod van Edward van Dijk om te tekenen bij zijn marathonploeg. “Ik zat in een luxepositie en dat was echt wel lastig. Je moet mensen teleurstellen, maar ik ben zeer blij dat ik heb gekozen voor de marathon.”

Foto : Neeke Smit

De voorbije winter maakte Woelders, die bij Skeelerclub Oost-Veluwe op de wielen zijn nog jonge carrière begon, al furore in het B-peloton. Na een goede seizoensstart met twee derde plaatsen mocht hij zelfs een wedstrijd in het oranje leiderspak rijden. Intussen verbeterde hij zich in de langebaanwedstrijden ook flink. Mede dankzij een twaalfde plek op het Daikin NK Allround wist hij zich in de kijker van de grote ploegen te rijden. Team IKO, de opleidingsploeg van Jumbo-Visma en Royal A-ware zochten allemaal contact met de jonge schaatser, uiteindelijk werd het toch Okay Bouw & Techniek.

“Ik zag een mooie kans en ben heel blij met de keuze die ik heb gemaakt”, stelt Woelders. “Van de mensen om me heen die het nu weten hoor ik ook dat het echt een ploeg is voor mij. Ik geniet van de marathons, van hard en veel. Het is een professionele omgeving, maar net niet zo serieus als in een langebaanploeg.” Die discipline wil hij na zijn progressie van afgelopen seizoen toch ook graag blijven doen en dus is het niet zo'n ramp dat ze bij Okay Bouw & Techniek door zijn komst met zes A-rijders zijn. “Gelukkig kan ik ook nog perfect langebanen bij deze ploeg. Ron Neymann heeft alle diploma’s, dus mag ook bij de grote wedstrijden langs de kant staan. En met Jeroen Janissen zit er al iemand die ook veel op de langebaan rijdt.”

Foto : Neeke Smit

“Afgelopen jaar heb ik de marathons en langebaan ook een beetje gecombineerd, maar dan vanuit een langebaan gericht schema”, gaat Woelders verder. “Ik heb relatief weinig uren gemaakt en wel veel marathons gereden. Dat ging best goed, maar ik heb geen echt marathonprogramma gedraaid van meer omvang en inhoud. Er zit misschien dus nog veel meer in en dat neem je ook weer mee op de langebaan.”

De jonge schaatser, die afgelopen seizoen op de marathons in het groen van Reggeborgh reed, trekt samen met ploeggenoot Ruben Ligtenberg naar zijn nieuwe team. De twee trekken al lange tijd gezamenlijk op en vormden ook afgelopen seizoen een goede tandem. Het heeft ook een kleine rol gespeeld in zijn keuze voor de ploeg, geeft hij toe. “Het is heel mooi om met hem door te gaan. Uiteindelijk trek ik liever de sprint voor Ruben aan dan voor Harm Visser”, verwijst hij naar zijn contact met Jumbo-Visma, waar hij eventueel ook een plekje in de marathonploeg had kunnen krijgen. Daar wilden ze uiteindelijk echter voor een meer ervaren rijder gaan.

Woelders is blij dat hij na een hectische periode nu zekerheid heeft voor het komend seizoen. Bij TalentNED moest hij vanwege zijn leeftijd immers sowieso vertrekken. Met alle verschillende opties die op tafel lagen heeft hij een drukke periode achter de rug. “Het brengt best wel wat stress met zich mee. Je moet elke keer mensen bellen, dingen vragen en uitzoeken hoe alles zit. Daarom was ik heel blij toen de kogel uiteindelijk door de kerk was. Dat luchtte erg op. Zeker als je achteraf hoort van mensen dat ze denken dat je de goede keuze hebt gemaakt. Nu moet het alleen nog gebeuren. Ik zit nu in de topdivisie en word prof. Nu begint het eigenlijk pas.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan