Tickets
Shop
Nieuws 08 jun 2022

Wegen van IKO en sprinter Lennart Velema scheiden zich

Het valt te bezien of Lennart Velema nog terugkeert in de nationale subtop van het langebaanschaatsen. Zijn contract bij Team IKO – waarvan hij vijf jaar deel uitmaakte - is niet meer verlengd.

Foto : Soenar Chamid

Naar eigen zeggen had de bijna 29-jarige Groningse sprinter in april een gesprek met de coaches en eigenaren van de formatie, Martin en Erwin ten Hove. ‘Ze zeiden toen dat ze nog niet wisten of er nog wel plek voor mij was. Voor mijn gevoel was de beslissing toen al gemaakt dat mijn contract niet verlengd werd. Dat kwam behoorlijk rauw op m'n dak en ik ben er kapot van. Ik heb het absoluut niet aan zien komen. Het is jammer dat het op deze manier eindigt, maar uiteindelijk moet je wel weer door', zei hij vorige week in een interview met RTVNoord. Velema behaalde zijn beste prestaties op de NK’s Sprint van 2019 en 2020, door respectievelijk als derde en tweede te eindigen.

De broers Ten Hove hebben behoorlijk geworsteld met de situatie. "Het was heel moeilijk. Lennart was de enige rijder die sinds de oprichting van Team IKO nog in de ploeg zat. Erwin heeft op een seizoen na altijd met hem samengewerkt en vanuit dat perspectief kunnen we zeggen dat hij meer was dan alleen een schaatser in ons team. Je werkt zo lang samen, maar na veel evalueren concludeerden we dat het met onze manier van benaderen niet meer zou lukken Lennart op een hoger niveau te brengen.”

“Dat hoeft niet te betekenen dat hij niet harder kan schaatsen”, gaat Ten Hove verder. “In een andere omgeving of met een andere trainer kan hij misschien best nog een paar procent winnen. Alleen hebben wij na het afgelopen seizoen het gevoel dat we er het maximaal haalbare uit hebben gehaald. Natuurlijk kun je gewoon doorgaan op dezelfde voet; wij meenden echter dat nu het moment was gekomen kritisch te kijken naar wat we willen de komende vier jaar, en hoe we de ploeg willen inrichten. Er moest een frisse wind gaan waaien, vonden we. Dan moet je eerlijk zijn en soms pijnlijke beslissingen nemen. Dat geldt dus voor het afscheid van Lennart. Het is teleurstellend voor hem, want hij had graag willen blijven. Ik hoop heel erg dat hij alsnog bij een ander team terecht kan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan