Tickets
Shop
Inlineskaten 26 jun 2022

Marit van Beijnum wint zonder verwachtingen NK 100 meter

Een mengeling van nieuwsgierige wandelaars en liefhebbers van het inlineskaten zag Marit van Beijnum de finale winnen op de Daikin 100 meter in het Vondelpark. De langebaanschaatsster was in de finale Fleur Huls te snel af. Collega-schaatsster Dione Voskamp pakte het brons.

Foto : Glenn Wassenbergh

Marit Van Beijnum reed bij de junioren zowel bij de langebaan als bij het inlineskaten haar rondjes, maar na de EK van 2019 in Pamplona besloot ze zich volledig toe te leggen op het schaatsen. Voor de rijdster van Development Team Fryslân was het dan ook onduidelijk of ze de concurrentie aan kon gaan met de pure skaters. “Ik wilde vandaag heel graag winnen, maar had geen idee hoe goed ik was. Na de eerste ronde wist ik dat ik kans maakte op de titel.” Als tijdsnelste ging ze door naar de halve finale, waarin de Gelderse wederom de beste was van het hele veld. Haar snelste race bewaarde ze voor de eindstrijd. Met 11,09 was Van Beijnum ruim drie tienden sneller dan Fleur Huls.  

Nummer twee Huls baalde van haar optreden tegen Van Beijnum, maar kon zich bij het verlies neerleggen. “In de finale vond ik het lastig dat Marit bij me wegreed. Ik had moeite om de focus bij mezelf te houden. Ik reed te gehaast en leunde te veel naar voren, waardoor ik uit balans raakte. Uiteindelijk was de finale wel mijn snelste rit. Het is ook geen schade om van Marit te verliezen.”

Bij de Junioren A veroverde Lataesha Narain de Nederlandse titel. Normaal gesproken zou ze een geduchte kanshebster zijn voor het podium bij de senioren, maar bij de NK 100 meter was ervoor gekozen om de categorieën gesplitst te houden. “Ik ben wel blij met de titel, maar het liefst was ik bij de senioren gestart. Met de tijd die ik in de halve finale reed, zou ik tegen Marit moeten strijden om de eerste twee plaatsen. Jammer dat ik daar niet mee mocht doen.” Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk Junioren A aan de start konden staan en de podia gesplitst konden worden, was er door de KNSB besloten om een aparte titelstrijd voor de oudste junioren te organiseren.
Narain werd Nederlands kampioen op de 100 meter, maar hield een bittere nasmaak over aan de NK. | Foto : Glenn Wassenbergh

Afgelopen week trainde de 21-jarige Van Beijnum met haar ploeggenote Helga Drost op de piste om zich klaar te stomen voor de 100 meter en haar oude skeelerroutines weer naar boven te halen. “Vandaag was het gewoon rennen, heel veel techniek komt er verder bij een 100 meter niet kijken.” En zo won Van Beijnum met een minieme voorbereiding de Nederlandse titel en werd zij de opvolgster van Moniek Klijnstra, die de eerste vier edities van de NK 100 meter won.

De bronzenmedaillewinnares stond net als Van Beijnum zonder illusies aan de start. Voskamp reed een week geleden in Staphorst pas haar eerste inlineskatewedstrijd. “Van hoe laat de wedstrijden starten tot waar ik me moest inschrijven, alles was nieuw en even zoeken.” Gedurende de middag kon Voskamp steeds meer van haar kracht en explosiviteit kwijt op de korte afstand. “Ik voelde dat het steeds iets harder ging. Mijn coach, Daniel Greig, is wereldkampioen inlineskaten. Betere leermeester kon ik mij niet wensen. Hij gaf me niet alleen technische tips, maar hielp me ook met mijn materiaal. In anderhalve week heb ik heel veel van hem geleerd.”

Door tips van ervaringsdeskundige Greig pakte Voskamp in Amsterdam het brons. | Foto : Neeke Smit

Ondanks dat Voskamp weinig ervaring had op het kortste inlineskatenummer, nam ze geen genoegen met een plekje in de middenmoot. “Als je aan de start staat, wil je winnen. Dan maakt het niet uit bij welke wedstrijd je staat, je wilt optimaal presteren. Voor de finale was ik bezig met de tips die ik mezelf had meegegeven en visualiseerde ik mijn race.” Dit leverde Voskamp de snelste tijd op in de strijd om het brons, waar ze Jildou Hoekstra versloeg.

Van Beijnum genoot van de wedstrijd in Amsterdam. “Het Vondelpark is een mooie locatie en hopelijk kunnen we het skeeleren zo promoten.” Desondanks was het uitstapje voor dit seizoen eenmalig. “Volgend jaar ga ik zeker mijn titel verdedigen”, besluit de kersverse Nederlands kampioene.

Wil je de dag nog even teruglezen? Bekijk dan ons liveblog. De volledige uitslagen vind je op de kalenderpagina

Marit van Beijnum (r) wil volgend jaar haar titel verdedigen. | Foto : Glenn Wassenbergh

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan