Tickets
Shop
Inlineskaten 24 jun 2022

Marijke Groenewoud onbedreigd naar Nederlandse titel

Tijdens de puntenkoers was Marijke Groenewoud zo superieur, dat ze het zich kon veroorloven om aan het einde van de wedstrijd haar benen te sparen voor de marathon van zaterdag. Achter de onverslaanbare Groenewoud was Fleur Veen tweede en Bente Kerkhoff beloonde haar actie met een bronzen medaille.

Foto : Neeke Smit

Al vroeg in de wedstrijd zochten Marijke Groenewoud, Fleur Veen en Berber Vonk de aanval. Veen vertelt haar tactiek: “We wisten dat Groenewoud sterk was en dat we haar in de gaten moesten houden. Ik heb geprobeerd om in het begin punten te pakken. Daarna zag ik dat ze al vrij snel wegsprong en ik wist dat ik daarbij moest zitten. Ik heb een paar keer geprobeerd om punten van haar te stelen. Vervolgens wilde ze wegrijden. Dat probeerde ik op te vangen, maar Marijke was heel sterk. Toen ze eenmaal een gat had, kon ik niet meer aanhaken. Dan weet je dat de winst er niet meer in zit.”

Veen viel weer terug naar het peloton, het teken voor Kerkhoff om de aanval op te zoeken. “Ik baalde ervan dat ik niet mee zat in de eerste ontsnapping. Ik heb geprobeerd om het gat dicht te rijden, maar de anderen hielpen daar niet bij. Dus toen bedacht ik dat ik beter voor de aanval kon gaan om te kijken of ik de koplopers voorbij kon steken. Toen Fleur Veen teruggepakt was, lag alleen Marijke nog op kop. Dat betekende dat de puntensprints weer open lagen. En na een tussensprint houden de meeste rijdsters hun benen stil, wat mij de kans gaf om weg te springen.”

“Het voordeel van zo’n aanval is dat je heel vaak achter elkaar twee punten pakt. Dat gaat veel sneller dan wanneer twee koplopers elke ronde moeten sprinten en stuivertje wisselen. Ik wist wel dat ik een goede kans had om het podium te halen.” Voor Kerkhoff is de medaille speciaal, want ze is op de weg terug na een hersenschudding. Vooraf stelde ze zich als doel om een goede wedstrijd te rijden en dat is zeker gelukt. “Ik vind het ook mooi hoe enthousiast iedereen om me heen is. Ik word gefeliciteerd alsof ik gewonnen heb. Iedereen is blij verrast. Veel mensen kennen mijn verhaal. En dat ik hem dan met zo’n aanval win is een mooie manier om op het podium te komen.”

Bente Kerkhoff alleen op jacht naar punten. | Foto : Neeke Smit

Waar het voor de ene rijdster de eerste medaille was na een lange periode zonder, was het voor de ander de zoveelste overwinning van het seizoen. “Toen ik eenmaal weg was, pakte ik elke ronde punten. En als je op een gegeven moment weet dat je genoeg hebt, is het lekker om het laatste deel niet vol door te hoeven rijden. Het was een goed gevoel om die laatste ronde af te leggen in de wetenschap dat je al Nederlands kampioen bent,” aldus Groenewoud. Ze kijkt dan ook met vertrouwen naar morgen. “Bente reed aan het einde sterk weg met Brit Qualm. Die hebben zich echt laten zien, dus dat wordt leuk voor de marathon van morgen.” Ook de vrouwen van A6.nl en BDM BTZ ziet Groenewoud als concurrenten. Maar in deze vorm, is de vrouw van Habovo onverslaanbaar.

Ook op de marathon is Groenewoud favoriete voor de titel. | Foto : Neeke Smit




Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan