Tickets
Shop
Inlineskaten 11 jun 2022

Fleur Veen geeft visitekaartje af in Madeira

Terwijl in Haulerwijk en Wolvega de nationale inlinecompetities gereden werden, zijn de meeste Nederlandse toppers neergestreken in Portugal voor de Madeira Roller. Dit vierdaagse toernooi kent een sterk deelnemersveld, een goed moment dus om je te meten met de beste inlineskaters van Europa én om je in de kijker te rijden voor de EK-selectie.

Foto : Freddy Race

Van donderdag tot en met zondag rijdt de Europese top, aangevuld met enkele wereldtoppers, in Madeira. De aanwezigheid van (oud-)wereldkampioenen als de Venezuelaanse Jhoan Guzman en de Belgische Bart Swings en Sandrine Tas tonen aan dat dit toernooi aan de Atlantische Oceaan serieus genomen wordt door de inlineskaters. Ook voor de Nederlanders staat er veel op het spel. De bondscoaches hebben namelijk bepaald dat de uitslagen in Portugal meetellen voor de EK-selectie. 

Fleur Veen zette met een tweede plaats op de puntenkoers de beste prestatie neer. Al aan het begin van de wedstrijd wist ze in de kopgroep te komen, waar ze de punten bijeen sprokkelde. Nadat de drie leidsters teruggehaald waren, was het voor Veen vooral aanhaken in het peloton. "Door de wind was het een zware wedstrijd, veel  meiden haalden de finish niet. Ik probeerde na de ontsnapping te herstellen aan de achterkant van het peloton. Je hebt best veel energie geleverd, maar je moet dan nog een hele wedstrijd. Ik wilde niet lossen, want dan kon ik gedubbeld worden, waardoor ik mijn verzamelde punten kwijt zou raken. Aan het einde kon ik nog een paar keer meedoen om de punten." Hierdoor wist de rijdster van TeamA6.nl de tweede plek te veroveren. 

"Dit is mijn eerste podiumplek dit jaar tijdens een internationale wedstrijd. En als ik dan zie wie er allemaal aan de start staan, zijn dat niet de minste", aldus Veen, die erg tevreden was met het resultaat en deze wedstrijden gebruikt om zichzelf te prikkelen. "Als je in Nederland een mindere dag hebt, eindig je als tweede of derde. Daar word ik een beetje lui van. Als ik hier een mindere dag heb, dan val ik buiten de top tien. Ik wil mezelf heel graag verbeteren, zeker internationaal. Niet alleen om mezelf in de kijker te rijden voor de EK, juist om ervaring op te doen en te voelen hoe het niveau is."

In Madeira kan Veen zich meten met de beste rijdsters uit Europa. | Foto : Freddy Race

Ook Glenn Nijenhuis liet zich van voren zien in Madeira. Hij eindigde als vierde op de 200 meter. De overige Nederlandse senioren wisten niet te verrassen, zij konden geen plek bij de eerste vijf veroveren. Op zondag worden in Madeira nog de marathon (onderdeel van de World Inline Cup) en de 100 meter verreden. De wedstrijden zijn hier live te volgen, de uitslagen zullen hier te vinden zijn.  

Landelijke Wegwedstrijd Wolvega
In Wolvega greep Rémon Kwant bij afwezigheid van zijn grote rivaal Nijenhuis de macht tijdens de vijfde landelijke wegwedstrijd. Hij was de sterkste op zowel de 100 meter als op de one lap, nadat hij op vrijdag al de 1000 meter gewonnen had. De Belg Mathias Vosté en Teun Schouten vergezelden hem op het podium bij de one lap, Rens Nieuwenhuis en Gijs Kamp waren tweede en derde op de kortste afstand. 

Bij de vrouwen was de 18-jarige Lataesha Narain de snelste op de 100 meter, voor Fleur Huls en Iris Tiben. Aangezien Narain de afgelopen weken al meerdere malen deze afstand gewonnen had, was het geen verrassing dat ze ook deze wedstrijd op haar naam schreef. Wel bleek het een bijzondere prestatie, omdat de Noord-Hollandse geblesseerd was aan haar lies. “In de voorronde was ik daardoor wat later weg, maar desondanks haalde ik wel de finale. In de eindstrijd voelde ik bij de start mijn lies, maar in de rest van de rit belemmerde het mij niet.” Vervolgens plaatste Narain zich ook nog voor de halve finales van de one lap, maar daarvoor meldde ze zich af. Ze wilde geen risico lopen met het oog op de NK, waarbij 'haar' 100 meter gereden wordt in het Amsterdamse Vondelpark en dus als thuiswedstrijd wordt gezien door de Broek in Waterlandse.

Ondanks een blessure aan haar lies weet Lataesha Narain wederom te winnen op de 100 meter. | Foto : Glenn Wassenbergh

De one lap in Wolvega werd gewonnen door Fleur Huls, die in de finale Lianne van Loon en Nikki Noordergraaf aftroefde. Ook op de puntenkoers moest Van Loon genoegen nemen met het zilver, Sanne Oosterwijk was haar ditmaal te snel af. Brons was er voor Fleur Huls, die hiermee alle kleuren eremetaal verzameld heeft. Ronald Haasjes pakte de winst op de puntenkoers, voor de mannen van TeamA6.nl, Marc Middelkoop en Christian Haasjes. 

Alle uitslagen van de landelijke wegwedstrijd kun je hier vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan