Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2022

Nederlandse selectie doet belangrijke ervaring op in L'Aquila

Tijdens de World Inline Cup in het Italiaanse L'Aquila heeft een groot deel van de nationale inline-selectie vast kennis kunnen maken met de piste waar in september ook het Europees Kampioenschap op wordt verreden. Bondscoach Valentina Berga spreekt van een goede ervaring voor de Nederlandse deelnemers.

Foto : Neeke Smit

"Voor onze sporters was het heel belangrijk om dit weekend in L'Aquila te rijden”, zegt Berga. "Het niveau in de wedstrijden was hoog en daarnaast kon iedereen vast wennen aan de baan waarop straks in september gestreden wordt om het EK." De  bondscoach omschrijft het als een vrij technische piste. "Er is veel grip, de bochten zijn krap. Je kunt hem wel een beetje vergelijken met die in Wervershoof." Wie er namens Nederland naar het EK mogen kan Berga nu nog niet zeggen. “Na het NK baan in Rijssen maken we de selectie bekend. Dat is het laatste selectiemoment waarop de sporters zich in de kijker kunnen rijden.”

Op de slotdag van de World Inline Cup werd de marathon verreden. Niet op hetzelfde rondje als waar straks tijdens het EK gestreden wordt, want dat parcours is nog niet bekend. Bij de heren stonden er geen Nederlanders aan de start. Bij de dames haalden Lianne van Loon en Fleur Veen de finish niet. Berber Vonk eindigde net buiten het podium, ze werd vierde. “Het was snikheet vandaag” vertelt Berga. “Door de hittegolf die er nu in Italië heerst was het dik boven de dertig graden. Voor mij als coach was het al zwaar, laat staan hoe pittig het voor de sporters was." 

Vooral Lianne van Loon en Fleur Veen hadden veel last van de hoge temperaturen. Beide dames raakten oververhit en moesten de race staken. Berber Vonk, die sinds een halfjaar in Italië woont en ook voor haar Italiaanse ploeg reed, kon beter met de omstandigheden omgaan. Ze werd vierde. “In de eindsprint was het heel close”, vertelt Berga. “Helaas was het net niet genoeg om op het podium te eindigen. Maar ik vind dat ze vandaag een heel goede wedstrijd heeft gereden.” Bij de junioren eindigde Tom Mulder knap als tweede, achter de Belg Brend Beelen.

Alle uitslagen van L'Aquila staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan