Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 jul 2022

Sheffield krijgt GP Kunstrijden, schaatstrainer Rob van Hardeveld overleden

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

Vierde ISU Grand Prix kunstrijden in Sheffield
Na het schrappen van China als organisator van een ISU Grand Prix Kunstrijden heeft de Engelse stad Sheffield zich gemeld om de opengevallen plaats in te nemen. De Grand Prix heeft plaats van 11 tot en met 13 november 2022, en is de vierde in de reeks van zeven evenementen. Het zal de eerste keer zijn dat er een GP wordt verreden in Groot-Brittannië.

De complete Grand Prix-kalender ziet er nu als volgt uit:  
21-23 oktober 2022    Norwood (VS)
28-30 oktober             Mississauga Can)
4-6 november             Angers (Fra)
11-13 november            Sheffield (GBr)
18-20 november         Sapporo (Jap), tevens NHK Trophy
25-27 november        Espoo (Fin)
8-12 december            Turijn (Ita), finale

Team FrySk-trainer Rob van Hardeveld plotseling overleden
De (Friese) schaatswereld is eerder deze week opgeschrikt door het plotselinge overlijden van de alom gewaardeerde trainer Rob van Hardeveld. De sportfanaat was zondag 17 juli onderweg voor een ritje op de fiets, toen hij zich op een gegeven moment niet in orde voelde. Hij stopte, kreeg nog hulp van twee passerende fietsers, maar dat mocht niet meer baten. Van Hardeveld, met zijn vrouw Marionne en twee zonen Robbert-Jan en Floris woonachtig in Ouwster-Nijega, is 62 jaar geworden.

"Een heel verdrietig verhaal over een geweldige man die een perfecte aanvulling was van onze staf", zegt Siep Hoekstra, de hoofdcoach van Team FrySK, nog altijd aangeslagen van de gebeurtenis. "Rob was de rust zelve en vond vorig jaar heel snel zijn eigen plek in onze organisatie. We konden hem overal inzetten, maar hij was erg goed als het ging om een luisterend oor te bieden aan onze schaatsers. Daar nam hij alle tijd voor. Een enkele aanwijzing kon al volstaan om iemand weer op het juiste spoor te zetten', aldus Hoekstra.

Rob van Hardeveld - 1960-2022

"Rob, die voordat hij bij ons kwam werkzaam was bij het Gewest Friesland, keek heel erg uit naar komende winter. We hebben veel veel veranderingen doorgevoerd in het team, met een paar veelbelovende talenten van wie er een zich zomaar kan kwalificeren voor de World Cups. Daar praatte ik vorige week nog over met hem. Aan de schittering in zijn ogen zag ik meteen hoe mooi hij dat vooruitzicht vond. Jammer dat hij het niet meer kan meemaken."

Kjeld Nuis tussen de de Tourhelden op de fiets
In hun streven de wielerfans zo'n gevarieerd mogelijk peloton voor te schotelen tijdens de traditionele 'rondjes om de kerk', doen sommige organisatoren ook een beroep op toppers uit andere takken van sport. Zo heeft de Gouden Pijl in Emmen (bestaat al sinds 1976) olympisch kampioen Kjeld Nuis weten te strikken voor het na-Tourcriterium op zondag 31 juli. Dan staan ook de twee Nederlandse ritwinnaars van de eerste week aan het vertrek: Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Veertien dagen later geeft Nuis eveneens acte de presence in Etten-Leur (zondag 14 augustus). 'Tegenstanders' in die wedstrijd zijn onder anderen Wout van Aert, Tom Dumoulin en Koen Bouwman.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan